۲۹ مهر ۱۴۰۳ - ۲۳:۴۴
هوشمندی بازار نیازمند نیروی انسانی محرک و خلاق
یادداشت؛

هوشمندی بازار نیازمند نیروی انسانی محرک و خلاق

نوشهر - « هوشمندی بازار نیازمند ابزارهایی هوشمند ساز است که خالق آن انسانی نیست که بسیار محرک، خلاق و جستجوگر است»، این بخشی از یادداشت زینب بنی شیخ الاسلامی بوده که برای بازار ارسال شده است.

بازار، گروه استان ها- زینب بنی شیخ الاسلامی: آنچه تحقیقات بازار نشان می دهد و از خروجی ده ها مطالعه بصورت کیفی و کمی در سراسر جهان برداشت می شود، نقش بی بدیل نیروی انسانی فعال در هم افزایی و سینرژی فعالیت مربوط به بازار می باشد.

خلق قابلیت راهبردی در نیروی انسانی هدفی است که مدیریت سال ها در حال برنامه ریزی برای آن می باشد.هدف از این نوع مدیریت ایجاد حس هدفمند و جهت دار بودن در محیط های فعال یا پرتلاطم است.خلق ارزش و بهبود کیفیت روابط زاییده نیروی انسانی است که به صورت هوشمند بکارگیری و نگهداشت می شود. اینکه نیروی انسانی توسعه دهنده، عوامل اصلی در بهره وری بازار می باشد بسیار نکته کلیدی محسوب می شود.

هوشمندی بازار نیازمند ابزارهایی هوشمند ساز است که خالق آن انسانی است که بسیار محرک، خلاق و جستجوگر است. وجود نیروی انسانی که توانایی پیش بینی بازار را بواسطه خلق ارزش های متناوب را دارد برای هر بخشی از سازمان و شرکت و مدیریت ابزاری استراتژیک محسوب می ود.

شرکت های بزرگ دنیا با وجود نیروی انسانی هوشمند، خلاق و اهل ریسک توانسته اند بازار را از آن خود کنند و قلمور فعالیت های خود را از منطقه ای به جهانی ارتقا دهند.

خلق نیاز و به تبع آن ایجاد بازار برای رفع آن از نیروی انسانی هدفمند و نوآور بواسطه مدیریتی خلاق و فرصت ساز برخواهد آمد. جمع آوری داده های به موقع و مناسب و تحلیل آن ها با در نظر گرفتن الگوها و روندهای بازار منجر به تصمیمات بزرگ و تعیین کننده در تولید و توزیع محصولات و خدمات می شود.

در نگاهی عمیقتر پیوند بین مشتریان و نیروی انسانی فعال علاوه بر تاثیرات مداوم بر هوش هیجانی مشتریان می تواند آنها را از بعد مشتری موقت به مشتری دائم تبدیل کند و وفاداری مشتری را منجر شود، تحلیل مداوم محیط و توسعه استرتژی های مبتنی بر داده های محیطی نیازمند وجود نیروهای انسانی متبحر، هوشمند و متخصص است که بتوانند تصمیمات مدیران را به سمت ارتقای کیفیت محصول، فروش بیشتر و طبیعتاً سودآوری و سهم بیشتر از بازار دشاته باشند.

در پایان مدیران با ایجاد تیم های تحقیقاتی، تحلیل رفتار مشتری و کارگاه های فکری و استفاده از تجربیات شخصی نیروی انسانی استراتژی ها را موفق تر پیاده سازی کند.

* مدرس دانشگاه

کد خبر: ۳۰۸٬۵۰۵

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha