زینب بنی شیخ الاسلامی؛ بازار: اقتصاد خلاق و در هم تنیدگی آن با صنایع خلاق و بازار، این مفهوم در حال تکامل که بر تعامل بین ایده های انسان، دانش و فناوری استوار است در قالبی پویا و محرک برای صنایع مختلف شکل پذیر می شود. نقطه عطف آن ایجاد بستری همه گیر برای خلق فرصتهای جدید در بازار است که بخش پذیری آن وابسته به بکارگیری عوامل بازار می باشد.
اقتصاد خلاق که شکل نوظهور پیوند بین خلاقیت و اقتصاد دانشی است توانسته در اجزای صنایع مانند تجارت، کار و تولید خود را نشان دهد.نکته جالب توجه در این پیوند نامحدود بودن آن و عدم وابستگی مکانی است بدین معنی که چنین ترکیبی می تواند مانند یک سیال در هر ظرفی جای گیرد و تطبیق پذیری وانعطاف بالایی از خود نشان دهد.سهم بالای شاخصهای انسانی در ایجاد فرصت در صنایع منجر به نفوذ بیشتر در بازار شده و تولیدات را بر مبنای هدف تنظیم میکند.
به گزارش کنفرانس تجارت وتوسعه سازمان ملل که درسال ۲۰۲۴ منتشر شد، نشان میدهد اقتصاد خلاق بهسرعت در حال رشد است. بررسیها حاکی از آن است، اقتصاد خلاق بین ۰.۵ تا ۷.۳ درصد از تولید ناخالص داخلی را تشکیل میدهد و بین ۰.۵ تا ۱۲.۵ درصد از نیروی کار در کشورهایی که دادهها در دسترس است را به خود اختصاص داده است. علاوه بر این، مجموع صادرات خدمات خلاق در سال ۲۰۲۲ به رکورد ۱.۴ تریلیون دلار رسید که تقریباً دو برابر صادرات کالاهای خلاق (۷۱۳ میلیارد دلار) است و بر نقش قابل توجه این بخش در تجارت بینالمللی تأکید دارد.
شایان ذکر است سه رویکرد اصلی که در اقتصاد خلاق بیشتر به چشم می خورد: ۱- ارزش افزوده آن که ناشی از خلاقیت و پردازش ذهن است ۲: تمرکز بر اقتصاد با برداشت کمتر از طبیعت و پایداری محیط زیست است و ۳: رقابتی بودن و باز بودن بازارها می باشد.
هوش مصنوعی صنایع خلاق را متحول می کند
زمانی که دیجیتالیسازی و هوش مصنوعی صنایع خلاق را متحول می کند بازارها به شکل پذیری و مهندسی جدیدی احتیاج دارند.
محتوای خلاق و حتی خدمات خلاق در دوره پسا تولید یکی از شیوه های رسوخ در بازار این نوع اقتصاد بوده است.آنچه بسیار زیرکانه بنظر میرسد کاربرد هوش مصنوعی در صنایع خلاق است که بصورت رفت وبرگشتی با اقتصاد به تولید منجر می شود. به طوریکه در گزارش مذکور سهم ۴۱.۳ درصد از کل صادرات خدمات خلاق از طریق خدمات خلاقی بوده که با خدمات نرم افزاری ارائه می کردند.
از جمله صنایعی که در این نوع از اقتصاد وضوح بیشتری دارند می توان از صنایع زیر نام برد:
صنایع فرهنگی: سینما، موسیقی، ادبیات، هنرهای تجسمی و صنایع دستی
صنایع رسانهای: مطبوعات، رادیو، تلویزیون، تبلیغات و بازیهای رایانهای
صنایع طراحی: طراحی مد، طراحی صنعتی، معماری و طراحی گرافیکی
صنایع نرمافزار و فناوری اطلاعات: توسعه نرمافزار، برنامهنویسی، خدمات اینترنتی و بازیهای رایانهای
صنایع مرتبط با مسائل زیست محیطی و طبیعت و توسعه پایدار.
در پایان این نوشتار تاکید بر ذهن انسان به عنوان محور اصلی در رشد اقتصادی و دیدگاه استراتژیک کشورها بر دانش وفناوریهای نوین است که میتواند مسیر را برای این نوع اقتصاد هموار کرده و بازار مناسبی را بوجود آورد.نوآوری ها در تولید و ارائه مطلوب آن به جهان در سایه سار چنین طرز فکری میسر می گردد.
استفاده از ظرفیت بالای هوش انسانی و خلاقیت های هدفمند زمینه اشتغال زایی و خروج از رکود را مهیا می سازد.
سیاست گذاری ها وخط مشی میتواند در راهاندازی کسبوکارهای کوچک، حفظ محیطزیست و صرفهجویی در استفاده از منابع، افزایش اشتغال و کارآفرینی میان جوانان و بهبود رضایت شغلی در میان مخاطبان این صنایع، افزایش عدالت اجتماعی، رشد ایدههای پویا و بالنده جهت دهی شود.
مدرس دانشگاه و پژوهشگر
نظر شما