بازار؛ گروه بورس: دیروز بازار سهام ۵۰ هزار واحد رشد کرد و بیشتر مثبت بازار بر دوش بانکی ها و اخبار تسعیر دارایی های ارزی و سودی که از این محل شناسایی می کنند بود. ایران و آمریکا بالاخره مذاکره نزدیک شدند تا پس از مدتها نیم چرخشی در سیاست های داشته باشند. بسیاری معتقد هستند اگر ایران و آمریکا پای یک میز بنشینند از افزایش تنش ها جلوگیری می شود. بسیاری منتظر اولین نشست در عمان هستند. به نظر می رسد تا آن زمان خریداران طلا و دلار همچنان در فروش احتیاط می کنند کسی تصور نمی کند این تنش ها به این زودی کم بشود. البته بسیاری نیز معتقد هستند هر کاهش تنشی کوتاه مدت است. در مجموع در روزهای آتی مهمترین خبر اقتصادی، سیاسی و اجتماعی بازارهای ایران می تواند همین واکنش ترامپ به پاسخ ایران باشد.
حسن کاظم زاده معتقد است که فعلا خریداران به دید مثبت تا شنبه یکشنبه خریداری می کنند تا از این بازده سریع استفاده کنند. البته بازار سهام از آنجائیکه در چند سال اخیر همیشه سهامداران مایوس کرده، سخت است به این راحتی وارد روند صعودی قوی بشود
حسن کاظم زاده با اشاره به اینکه دیروز در بازار سهام ۸۴ درصد از نمادها مثبت بسته شدند و حدود ۶ هزار میلیارد تومان اوردر برای خرید در صف ها باقی ماند، گفت: دلار به حدود ۱۰۰ هزار تومان کاهش پیدا کرده است و صندوق های طلا در منفی ۱۰ درصد در حال معامله هستند و سکه و شمش بورسی فعلا صف فروش است. مدتی بود از مذاکره صحبت می شد اما کسی باور نمی کرد. حالا همه به جای حمله ی نظامی، منتظر هستند تا ببینند شنبه روند مذاکرات جدی می شود. قطعا حتی اگر مذاکرات مثبت پیش برود، در هفته های آتی شاهد نوسان سهام، دلار و طلا خواهیم بود. فعلا باد به سمت سهام چرخیده است. به ویژه اینکه بیشتر مثبت بازار بر دوش بانکی ها و اخبار تسعیر دارایی های ارزی و سودی که از این محل شناسایی می کنند بود.
وی افزود: در صورت مثبت بودن روند مذاکرات، سهام و کلیت بورس می تواند تارگت های مثبت خوبی را ببیند، تصریح کرد: فعلا خریداران به دید مثبت تا شنبه یکشنبه خریداری می کنند تا از این بازده سریع استفاده کنند. البته بازار سهام از آنجائیکه در چند سال اخیر همیشه سهامداران مایوس کرده، سخت است به این راحتی وارد روند صعودی قوی بشود ولی جو مثبت مذاکرات می تواند بعد از این رشد مقطعی، آن روند را رقم بزند.
کاظم زاده با اشاره به اینکه دستکاری در بازار ارز توافقی و نرخ سازی دلار توسط بانک مرکزی باعث شده سهامداران نسبت به تعدیل نرخ دلار رسمی بدبین شوند، تصریح کرد: سهامداران کابوس رانت دلار آزاد نسبت به دلار رسمی را دارند. به همین دلیل فعلا کمتر کسی به هوای دلار ۱۰۰ هزار تومانی سهام می خرد. البته ممکن است قیمت کالاها به دلیل رشد دلار آزاد تعدیل شود و نشانه های آن در بورس کالا و عملکرد شرکت ها در فرودین و اردیبهشت خودش را نشان خواهد داد. اما چشم بازار به بازار توافقی ارز است.
این کارشناس بورس با تاکید بر اینکه بانکی ها این روزها صدرنشین معاملات هستند، گفت: بانکی ها حال و روز بنیادی خیلی مناسبی پیدا کرده اند. تراز عملیاتی اکثر بانک ها مدام در حال بهبود است و دیگر مثل گذشته نیست که درآمد وام ها و سایر مصارف، سود سپرده ی پرداختی را پوشش ندهد. اکثر بانکها در حال فروش دارایی هستند و این فروش ها هم قدرت عملیاتی آنها را بهتر می کند و هم سود شناسایی شده ی آنها را افزایش می دهد. شناسایی سود فروش دارایی ها در کنار شناسایی سود تسعیر باعث شده است پی بر ای و ارزش بازار به ارزش دفتری بانک ها نیز در سطح نازلی قرار داشته باشد. ناترازی انرژی روی بانک ها تاثیر قابل توجهی ندارد و از طرف دیگر پول کماکان در اقتصاد ایران کمیاب است. مجموع این عوامل باعث شده بانک ها هدف سرمایه گذاران در این روزهای اقتصاد ایران باشد. اگر تقسیم سود بانک ها در مجمع خوب بود، قطعا قیمت ها آنها از سطح فعلی به شکل قابل توجهی بالاتر بود.
بیاعتمادی سهامداران به مذاکرات
بیتوجهی به شرکتهای بزرگ و لیدر بورس میتواند نشانهای از کاهش اعتماد عمومی به بازار یا نگرانی از وضعیت کلی بازار باشد. شرکتهای لیدر معمولاً به عنوان موتور محرک بازار عمل میکنند و عدم توجه به آنها میتواند نشاندهنده شک و تردید سرمایهگذاران نسبت به آینده بازار باشد. بسیاری از کارشناسان معتقدند که بورس تهران به دلیل افزایش ریسکها، به سمت کاهش اقبال از لیدرهای بازار میرود. افزایش ریسک میتواند ناشی از عوامل مختلفی باشد، از جمله نوسانات ارزی، نگرانیهای سیاسی و اقتصادی داخلی، و همچنین تهدیدات خارجی مانند تحریمها یا تحولات در مذاکرات هستهای. این ریسکها میتوانند باعث شوند که سرمایهگذاران محتاطتر عمل کنند و تمایلی به سرمایهگذاری در سهامهای ریسکپذیر نداشته باشند.
به گفته علیرضا سادات این روزهای بازار احتمالا شاهد ورود پول از سوی سرمایهگذاران خرد خواهد بود. این نشاندهنده این است که بسیاری از معاملهگران در خرید سهام استراتژی های متفاوتی همچون نوسان گیری دارند
علیرضا سادات کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با بازار گفت: افزایش ریسکهای سیاسی و بیاعتمادی به مذاکرات میتواند باعث شود که سرمایهگذاران فعلا نقدینگی خود را در پرتفو نگهدارند. درواقع شاهد این هستیم که در زمان پیشگشایش، بهطور معمول صفهای سنگینی از خرید سهام تشکیل نشود، که نشان میدهد بسیاری از سرمایهگذاران نگران موقت بودن وضعیت مثبت بازار هستند. به همین دلیل حجم معاملات باززار خیلی زیاد نشده است.
وی تصریح کرد: بهطور کلی، این نوع نوسانات در بورس طبیعی است و ممکن است بهویژه در دورههایی که بازار دچار اصلاح یا ریزش قیمتها میشود، شاهد تقاضا از سوی سرمایهگذاران باشیم. در این شرایط، برخی از سهامداران ممکن است یک نوسان موقت بگیرند. بنابراین این روزهای بازار احتمالا شاهد ورود پول از سوی سرمایهگذاران خرد خواهد بود. این نشاندهنده این است که بسیاری از معاملهگران در خرید سهام استراتژی های متفاوتی دارند. ورود پولهای جدید از سرمایهگذاران خرد میتواند نشاندهنده امیدواری به رشد بیشتر بازار و بهبود وضعیت اقتصادی باشد.
وضعیت اقتصادی و تحولات جهانی تأثیر زیادی بر عملکرد بورس اوراق بهادار تهران و رفتار سرمایهگذاران دارد هیچ شکی نیست. اما باید توجه داشت که اساسا نوسانات نرخ دلار در بازار آزاد معمولاً بهعنوان یک عامل مهم در نوسانات بازار سرمایه و اقتصاد کشور شناخته میشود. وقتی نرخ دلار در بازار آزاد تحت تاثیر مذاکرات نوسان مییابد، تأثیرات آن بر بورس نیز قابل توجه است، زیرا شرکتهای بورسی که بهنوعی به واردات و صادرات وابسته هستند، ممکن است با تغییرات نرخ ارز، هزینهها یا درآمدهای خود را تغییر دهند. علیرغم آنکه انتظار میرفت صنایع صادراتمحور و وابسته به دلار از وضعیت پرنوسان ارز سود ببرند، اما عملاً در جریان معاملات اخیر شاهد آن بودیم که این صنایع نیز با فشار فروش مواجه شدند.
نظر شما