۲۳ فروردین ۱۴۰۴ - ۰۶:۰۰
بازار داغ سفته بازی در خلاء اجرای قانون مالیات بر عایدی سرمایه| سرمایه هایی که حبس می شوند
«بازار» گزارش می دهد

بازار داغ سفته بازی در خلاء اجرای قانون مالیات بر عایدی سرمایه| سرمایه هایی که حبس می شوند

فقدان قانون مالیات بر عایدی سرمایه، موجب شده بازارهای موازی هر روز رونق بیشتری گیرند و سرمایه ها به بخش تولید نرود، قانونی که رئیس مجلس بر تصویب و اجرای آن در سالجاری تاکید دارد.

بازار؛ گروه بانک و بیمه: با آنکه چندسالی است بحث دریافت مالیات از عایدی سرمایه در کشور مطرح و مجلس و دولت هم بر تصویب و اجرای چنین قانون مهمی تاکید دارند ولی متاسفانه به دلیل برخی مسائل و نبود زیرساختهای لازم این موضوع همچنان مورد بی توجهی قرار گرفته است. دریافت مالیات از معامله گران و سفته بازانی که در راستای اجرای قانون بی تردید می توان سرمایه ها به جای جذب در بازرهای موازی که به زیان اقتصاد کشور است و هیچ کمکی به بخش تولید و توسعه کشور نمی کند به بازارهای رسمی ورود کند.

به گفته کارشناسان دریافت مالیات از عایدی سرمایه خیلی کار سختی نیست چرا که دولت طی سالهای اخیر برای جلوگیری از فرار مالیاتی، معامله گران بازار و فعالان حوزه کسب و کار را مجاب به تمکین به قانون در پرداخت مالیات کرد و در این راه توانست با اجرای قانون ساماندهی پایانه‌های فروشگاهی و ایجاد سامانه مؤدیان که یکی از نکات مثبت سازمان امور مالیاتی به شمار می رود به موفقیت های قابل توجهی در این زمینه دست یابد، به طوری که این سازمان با همکاری بانک مرکزی به خوبی توانست همه دستگاهای کارتخوان را به سازمان امور مالیاتی متصل کند. نمونه آن این است که هم اکنون حتی دست فروش ها هم دارای دستگاه کارتخوان هستند و آن سری از کارتخوانهایی هم که به سازمان امور مالیاتی وصل نمی باشند خاموش می شوند.

اینکه چرا تصویب و اجرای قانون دریافت مالیات از عایدی سرمایه با جدیت و به طور خاص دنبال نمی شود، ناشی از آن بوده که چنین موضوعی هنوز دارای خلاءهایی است که ابتدا بایستی موانع پیش روی آن برطرف شود

چرا کار تصویب دریافت مالیات از عایدی سرمایه به دراز کشیده شده است؟

اینکه چرا تصویب و اجرای قانون دریافت مالیات از عایدی سرمایه با جدیت و به طور خاص دنبال نمی شود، ناشی از آن بوده که چنین موضوعی هنوز دارای خلاءهایی است که ابتدا بایستی موانع پیش روی آن برطرف شود، به طور مثال فقدان زیرساخت‌های اجرایی و اطلاعاتی همچنین نبود سامانه های نظارتی از یک طرف و از طرفی بعضا مخالفت‌های اجتماعی و تأثیرات تورمی در کنار منافع گروه‌های سوداگر باعث شده است که کار تصویب نهایی و اجرای چنین قانونی به درازا کشیده شود و در این میان خیلی ها در چنین آشفته بازاری با انجام معامله های سوداگرانه و سفته بازی سودهای کلانی را به جیب زنند، نتیجه تداوم چنین موضوعی جذب سرمایه ها به جای ورود به بخش مولد به بازرهای سوداگری و سفته بازی است که مشاهده می شود.

اما اخیرا دکتر محمد باقرقالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی اعلام کرد؛ به منظور مهار بازارهای غیر مولد و مضر همچنین برای رونق بخش تولید ضرورت دارد تا علاوه بر نظارت دقیق و اجرای قانون مالیات و خانه‌های خالی که تاکنون همواره روند اجرایی ضعیفی داشته است، در سال ۱۴۰۴ طرح مالیات بر سوداگری و سفته‌بازی را نیز با لحاظ نکات کارشناسی پیرامون آن پس از چند سال رفت و برگشت به سرانجام برسانیم تا سوداگری در بازار بی‌هزینه نباشد. امیدواریم پس از رفت و برگشت‌های کارشناسی این طرح با تایید شورای نگهبان هرچه سریع‌تر به قانون تبدیل شود.

نبود بانک های اطلاعاتی قوی در کنار نرخ بالای تورم همچنین جذابیت بازارهای غیر مولد باعث شده است که مردم به دلیل فقدان قانون دریافت مالیات از عایدی سرمایه، بسمت سرمایه گذاری کوتاه مدت با بازدهی مناسب در بازارهای غیرمولد و سفته بازی بروند

رونق سفته بازی در خلاء نبود قانون دریافت مالیات از عایدی سرمایه

دکتر سیاوش غیبی پور، کارشناس مطرح امور مالیاتی در گفت و گو با خبرگزاری «بازار» راجع به تعلل در تصویب نهایی و اجرای قانون دریافت مالیات از عایدی سرمایه، گفت: ابتدا زیرساخت های این قانون برای تصویب بایستی فراهم شود، چراکه نبود بانک های اطلاعاتی قوی در کنار نرخ بالای تورم همچنین جذابیت بازارهای غیر مولد باعث شده است که مردم به دلیل فقدان قانون دریافت مالیات از عایدی سرمایه، بسمت سرمایه گذاری کوتاه مدت با بازدهی مناسب در بازارهای غیرمولد و سفته بازی بروند.

وی با بیان اینکه توجه به سرمایه گذاری برای تولید به میزان بازدهی سرمایه گذاران در فعالیت های که انجام می دهند، برمی گردد، افزود: تا زمانی که سرمایه گذاری برای سرمایه گذاران جذاب نباشد کمتر سرمایه گذاری در بخش تولید فعالیت می کند. بنابراین باید دید جاذبه برای ورود سرمایه گذاران در بخش های، صنعت، معدن و کشاورزی که نیازمند حمایت های جانبی دولت و سیستم بانکی در کنار رفع موانع سد راه است وجود دارد و یا از طرفی شرایط به خوبی مهایاست که بازگشت سرمایه و بازدهی لازم اتفاق بیفتد یا خیر؟ در چنین وضعیتی اگر بانکها تولید محور، شرایط اقتصادی کشور مطلوب و از طرفی دولت نیز حامی تولید کنندگان باشد، آنگونه که سرمایه گذار از بازگشت سرمایه خود مطمئن شود، می توان گفت؛ جاذبه ای برای ورود سرمایه گذار به چنین بخشی امکان پذیر است.

خیلی از سرمایه های در کشور قابل کنترل نیست و هر از گاهی به یک بازار ورود می کنند، نمونه آن رونق بازار طلا و ارز است که طی چند ماه گذشته بخش عمده سرمایه ها جذب این بازارها شده اند و معلوم نیست فردا چه بازی فعال و پر جاذبه شود که باز سرمایه ها به آنجا سرازیر شوند

خیلی از سرمایه ها در کشور قابل کنترل نیست

غیبی پور در ادامه افزود: مشکل ما این است که خیلی از سرمایه های در کشور قابل کنترل نیست و هر از گاهی به یک بازار ورود می کنند، ورودی که همچون سیلی ویرانگر اقتصاد کشور را تحت تاثیر قرار می دهد، نمونه آن رونق بازار طلا و ارز است که طی چند ماه گذشته بخش عمده سرمایه ها جذب این بازارها شده اند و معلوم نیست فردا چه بازی فعال و پر جاذبه شود که باز سرمایه ها به آنجا سرازیر شوند. موضوعی که تهدید جدی برای اقتصاد به شمار می رود اما در صورت وجود ابزار لازم چون اخذ مالیات از عایدی سرمایه، بازارهای سفته بازی به این شکل فعال نخواهند شد و سرمایه گذاران نیز از بیم پرداخت مالیات با درایت و دست به عصا وارد چنین بازارهایی خواهند شد.

وی اضافه کرد: دولت ها برای اینکه از این شرایط عبور کنند باید با چند ابزار بازی کنند ابزارهایی چون افزایش نرخ بهره بانکی و یا فراهم آوردن سرمایه گذاری خارجی همچنین مقررات زدایی از بخش تولید. اما متاسفانه چون در کشورمان بازدهی غیر مولد نسبت به تولید زیاد است بنابراین سرمایه گذاران ترجیح می دهند وارد بازارهای غیر مولد شوند، بازاری که نظارتی بر آن نیست. به هر حال اجرای قانون اخذ مالیات از عایدی سرمایه همراه با مهار تورم و کمک بانک ها به بخش تولید موجب خواهد شد تا سرمایه ها به سمت خدمات سوداگرانه نروند.

بنا به این گزارش، مالیات بر عایدی سرمایه، به‌عنوان ابزاری کلیدی برای کنترل بازارهای مالی و کاهش فعالیت‌های سوداگرانه، در ایران با چالش‌های متعددی مواجه است. اهداف این مالیات شامل هدایت سرمایه به سمت بخش‌های مولد اقتصادی، کاهش سفته‌بازی و سوداگری و افزایش درآمدهای مالیاتی دولت است. با وجود بررسی‌های گسترده، این قانون هنوز به‌طور کامل به اجرا در نیامده است. بسیاری از کارشناسان و فعالان اقتصادی معتقدند قانون مالیات بر عایدی سرمایه نه تنها مشکلی برای دارایی‌ها و معاملات مردم ایجاد نمی‌کند، بلکه با ترویج سرمایه‌گذاری بلندمدت و کاهش سفته‌بازی، به ثبات اقتصادی و توزیع عادلانه‌تر درآمدها کمک می‌کند. همچنین اجرای این مالیات مستلزم ثبت و گزارش تمامی معاملات است که می‌تواند به افزایش شفافیت در بازارهای مالی و کاهش فساد اقتصادی منجر شود.

کد خبر: ۳۳۴٬۷۹۴

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha