بازار؛ گروه بورس: عدم تمایل بازار آزاد ارز به کاهش و یا صعودی به دلیل ابهامات موجود در عرصه سیاسی است. همین مساله منجر شده تا بورس نیز قطعاً واکنش مثبت چندانی نداشته باشد. به ویژه اینکه رشد اونس جهانی طلا نوعی سیگنال به چالش بیشتر اقتصاد جهانی است.
تحلیلگران اقتصادی بر این باورند سطح بالای نااطمینانی نسبت به آینده، مهمترین عامل در شکلگیری رفتارهای محافظهکارانه در میان فعالان بازار است. فضای پرابهام سیاسی، از جمله موضع گیری غیر شفاف نسبت به مذاکرات غیرمستقیم میان تهران و واشینگتن، بر این فضای روانی دامن زده و باعث افزایش انتظارات و گمانهزنیها شده است.
فردین آقابزرگی معتقد است که برخی از فعالان بورسی به عملکرد صندوقهای تثبیت و توسعه بازار سرمایه انتقاد دارند در چنین شرایطی، صندوقها باید از بازار حمایت کرده و سهام را خریداری کنند تا از سقوط بیشتر بازار جلوگیری کنند
فردین آقابزرگی کارشناس بورس گفت: استفاده از سیاست دامنه نوسان در بورس منجر به محدودسازی حرکتهای قیمتی شده و این امر روندهای صعودی و نزولی را طولانی و فرسایشی میکند. در مقابل، سایر بازارها که از چنین محدودیتهایی برخوردار نیستند، میتوانند در مدت زمان کوتاهتری اصلاح قیمتی را تجربه کنند و به تعادل برسند. این موضوع از عوامل مؤثر در کاهش پویایی و جذابیت بازار سهام برای سرمایهگذاران است.
وی افزود: باید توجه داشت با وجود خروج منابع نقدی از صندوقهای سهامی و اهرمی، صندوقهای سرمایهگذاری با پشتوانه طلا توانستهاند جذب منابع جدیدی کنند. این نشان میدهد که سرمایهگذاران در شرایط بیثباتی به سمت ابزارهایی میروند که بهطور مستقیم با طلا و ارزشهای فیزیکی مانند سکه و طلا در ارتباط هستند. صندوقهای سهامی و اهرمی که معمولاً بیشتر به سهام و اوراق بهادار وابسته هستند، در شرایطی که بورس بیثبات است، برای سرمایهگذاران جذابیت کمتری دارد. به همین دلیل صندوقهای سرمایهگذاری با پشتوانه طلا، بهعنوان یک گزینه ایمنتر، منابع بیشتری را جذب کردهاند.
آقابزرگی تاکید کرد: برخی از فعالان بورسی به عملکرد صندوقهای تثبیت و توسعه بازار سرمایه انتقاد دارند در چنین شرایطی، صندوقها باید از بازار حمایت کرده و سهام را خریداری کنند تا از سقوط بیشتر بازار جلوگیری کنند. البته گروه دیگری از سرمایهگذاران و تحلیلگران بر این باورند که صندوقهای تثبیت و توسعه باید در این شرایط از دخالت مستقیم در بازار خودداری کنند. دلیل این دیدگاه این است که در حال حاضر بازار تحت فشار شدید عرضه قرار دارد و فروشهایی که در حال انجام است، ناشی از ریسکهای اقتصادی و سیاسی است که بسیاری از معاملهگران را به فروش داراییهای خود وادار کرده است. به همین دلیل صندوقها ممکن است در این شرایط نتوانند از قیمتها به درستی حمایت کنند و سرمایههای خود را در این روند نزولی از دست بدهند.
واکنش بازار به تصمیمات سیاستگذاران
فارغ از این دیدگاهها، نکته قابلتأمل در معاملات روزهای اخیر، واکنش بازار به تصمیمات سیاستگذاران است. در شرایطی که منتظر تخلیه هیجانات کاذب هستیم خریداران واقعی همچنان وارد بازار طلا میشوند و این مساله با چالش جدی برای اقتصاد بدل شده است. به همین دلیل پرسش اساسی این است که چرا روندهای صعودی یا نزولی در بازار سرمایه با فرسایش همراه شده است، در حالی که در سایر بازارهای مالی، واکنشها معقولتر و سریعتر اتفاق میافتد؟
براساس این گزارش، در زمانهای بحران بازار، صندوقها باید به خرید سهام پرداخته و از بازار حمایت کنند تا جلوی ریزش بیشتر قیمتها گرفته شود. اما گروهی دیگر معتقدند که ورود صندوقها در این شرایط ممکن است باعث افزایش ضررهای آنها شود و بهتر است که این صندوقها در مواقعی که بازار به دلیل عوامل بنیادین قوی دچار فشار نیست، وارد عمل شوند تا هم از منابع مالی خود محافظت کنند و هم به تسهیل معاملات و افزایش نقدشوندگی بازار کمک کنند. این نوع اختلاف نظرها نشاندهنده پیچیدگی و حساسیت تصمیمگیری در خصوص سیاستهای حمایتی صندوقها در شرایط بحرانی بازار است. اما نباید این واقعیت را فراموش کرد که صندوقهای حمایتی مانند صندوق تثبیت با هدف حمایت از بورس راه اندازی شده اند نه اینکه در شرایط بحران نوسان گیری کند.
به گفته رضا احتمال دارد که رشد فعلی صندوقهای طلا صرفاً واکنشی به نوسانات بازار بوده و استمرار ریسکها، امکان افزایش مجدد قیمتها اونس وجود دارد. اما کارشناسان بر این باورند که پس از افت سنگین نرخ طلا و سکه، داراییها دیگر در محدوده ارزندگی قرار میگیرند
رضا روحی کارشناس اقتصادی در گفتگو با بازار گفت: بازار سرمایه ایران در شرایطی به سر میبرد که همزمان با شوکهای بینالمللی، درگیر فضای نااطمینانی داخلی به واسطه چشمانداز مبهم اقتصادی است. ترکیب این دو عامل باعث شده تا فعالان بازار با احتیاط بیشتری تصمیمگیری کنند و در نتیجه، روند مثبت در بسیاری از نمادها و گروههای بزرگ را شاهده نباشیم. بنابراین تا زمانی که چشمانداز روشنی از مذاکرات سیاسی و روند جنگ تجاری جهانی ترسیم نشود، انتظار میرود این فضای احتیاط و نوسان همچنان بر بازار حاکم باشد.
وی افزود: در ارزیابی عملکرد وضعیت صندوقهای سهامی و اهرمی شاهد کاهش ارزش آنها هستیم. صندوقهای سهامی معمولاً برای کسانی که نمیخواهند به صورت مستقیم در بورس سرمایهگذاری کنند، مناسب هستند. اما کاهش ارزش این صندوقها نشاندهنده کاهش اعتماد به بورس است. همچنین صندوقهای اهرمی که میتوانند ریسکهای بیشتری را به همراه داشته باشند، در شرایط ناپایدار بازار ممکن است با کاهش شدیدتری مواجه شوند.
رضا روحی تاکید کرد: در چند وقت اخیر که بازار منفی بوده یونیتداران صندوقهای سهامی و اهرمی فروشندگان اصلی بودند این صندوقها که به طور معمول نقش حمایتی از بازار را ایفا میکنند، در شرایط فعلی کمی به خرید سهام و حمایت از بازار روی آورده اند، اما اثر آن در بازار جزئی است.
وی با تاکید بر اینکه صندوقهای طلا به طور معمول زمانی که بازارهای موازی مانند ارز و طلا رشد میکنند، اقبال بیشتری پیدا میکنند، گفت: در حال حاضر سیگنال تعرفههای جهانی باعث شده تا باوجود تثبیت نسبی نرخ ارز، سرمایهگذاران به سمت طلا کشیده شده اند ممکن است این موضوع به دلیل عدم تغییرات قابل توجه در بازارهای موازی و عدم پیشبینی رشد بورس در کوتاهمدت باشد
روحی با اشاره به اینکه دو سناریو متصور است، گفت: نخست، احتمال دارد که رشد فعلی صندوقهای طلا صرفاً واکنشی به نوسانات بازار بوده و استمرار ریسکها، امکان افزایش مجدد قیمتها اونس وجود دارد. اما کارشناسان بر این باورند که پس از افت سنگین نرخ طلا و سکه، داراییها دیگر در محدوده ارزندگی قرار میگیرند. به عبارت دیگر این موضوع، در کنار کاهش تأثیرگذاری اخبار و اقدامات ترامپ بر بازار، میتواند زمینه بازگشت سرمایهگذاران به بورس را فراهم آورد.
نظر شما