علی میرزایی سیسان؛ بازار: دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا اعلام کرده است که از اول فوریه ۲۰۲۵ تعرفهای ۲۵ درصدی بر واردات خودرو از کانادا و مکزیک اعمال خواهد کرد. این اقدام که بخشی از یک استراتژی تجاری گسترده تر است و شامل تعرفه ۱۰ درصدی بر واردات از چین نیز می شود، با هدف رسیدگی به مسائل گسترده و عدم توازن تجاری توجیه شده است.
پیامدهای این تصمیم برای صنعت خودرو قابل توجه خواهد بود. براساس پیش بینی ها این تعرفه سبب افزایش قیمت ۱۷۵۰ تا ۱۰ هزار دلاری برای هر دستگاه خودرو وارداتی از کانادا و مکزیک خواهد شد. این افزایش هزینه ها نه تنها تولیدکنندگان بلکه مصرف کنندگان را نیز تحت تاثیر قرار می دهد، زیرا هزینه های تولید بالا رفته و این افزایش به خریداران منتقل خواهد شد. زنجیره های تامین یکپارچه در آمریکای شمالی نیز مختل و احتمالا باعث تاخیر در تولید، افزایش هزینه قطعات و کاهش کارایی فرآیندها خواهد شد. خودروسازان ممکن است مجبور شوند عرضه محصولات خود را محدود کرده یا استراتژی تولیدی خود را تغییر دهند، این مساله در خودروهای کوچکتر سبب سودهی کم خواهد شد.
برای مصرف کنندگان، این تغییرات می تواند منجر به افزایش قیمت خودروهای نو و رشد تقاضا در بازار خودروهای دست دوم شود، احتمالا این بازار نیز دچار تورم قیمتی خواهد شد. هزینه تعمیر و نگهداری نیز به دلیل افزایش قیمت قطعات وارداتی بالا خواهد رفت. از نظر اقتصادی، این تعرفه ها ممکن است سودآوری خودروسازان را کاهش و موجب از دست رفتن شغل های بسیاری در این بخش شود؛ برخی برآوردها نشان میدهد تا ۷۰۰ هزار شغل ممکن است تحت تاثیر قرار گیرد. همچنین کاهش تولید ناخالص داخلی در کانادا (۳.۶ درصد)، مکزیک (۲ درصد) و آمریکا (۰.۳ درصد) پیش بینی شده است. اقدامات تلافی جویانه احتمالی از سوی کانادا و مکزیک نیز می تواند تنش های تجاری را تشدید کند.
در این میان، تصمیم دونالد ترامپ برای حذف یارانه های فدرال خودروهای برقی پیامدهای گسترده ای برای صنعت خودرو داخلی و رقابت جهانی دارد، این مساله سبب می شود که سه سناریو بلوغ صنعت داخلی، مهار سلطه چین و باز تنظیم راهبردی ایلان ماسک تدوین شود
نگاهی به سناریوهای صنعت خودرو آمریکا
در این میان، تصمیم دونالد ترامپ برای حذف یارانه های فدرال خودروهای برقی پیامدهای گسترده ای برای صنعت خودرو داخلی و رقابت جهانی دارد. این اقدام شامل پایان اعتبار مالیاتی خریداران خودروهای برقی و کاهش بودجه زیرساخت های شارژ است که نه تنها بازار خودروهای برقی آمریکا را متاثر می کند، بلکه جایگاه این کشور را در رقابت با چین تحت تغییرات وسیع قرار می دهد.
این تصمیم پرسش هایی درباره آینده تسلا و استراتژی های ایلان ماسک مطرح کرده است؛ سه سناریوی احتمالی در این زمینه وجود دارد:
بلوغ صنعت داخلی؛ دولت آمریکا فرض می کند صنعت خودروهای برقی داخلی به حدی رسیده که بدون حمایت دولتی قادر به رقابت باشد. در این حالت، شرکت هایی مانند تسلا باید بدون یارانه ها فعالیت کنند. افزایش هزینه اولیه برای مصرف کنندگان ممکن است تقاضا را کاهش دهد، اما شرکت های بزرگتر مانند تسلا احتمالا بهتر با این شرایط کنار خواهند آمد.
مهار سلطه چین؛ دولت آمریکا ممکن است با هدف مقابله با سلطه چین در بازار جهانی خودروهای برقی، روند پذیرش داخلی این فناوری را کُند کند تا فرصت بیشتری برای تقویت صنایع داخلی فراهم شود. سیاست هایی مانند تعرفه ها بر واردات چینی یا محدودیت زنجیره تامین ممکن است هزینه تولیدکنندگان آمریکایی را افزایش دهد و شرکت هایی مانند تسلا را مجبور به بومی سازی بیشتر کند. این امر می تواند واکنش چین را به دنبال داشته باشد که ممکن است محدودیت هایی برای فعالیت تسلا در خاک خود اعمال کند.
بازتنظیم راهبردی ایلان ماسک؛ ماسک ممکن است تلاش کند وابستگی تسلا به چین را کاهش دهد؛ مثلا با گسترش ظرفیت تولید در مناطقی مانند تگزاس ایجاد شود. اگرچه چنین تغییری نیازمند سرمایه گذاری قابل توجه خواهد بود، اما خطرات ناشی از وابستگی بیش از حد به چین را کاهش می دهد. همچنین ممکن است ماسک توجه خود را به حوزه هایی مانند هوش مصنوعی یا اکتشافات فضایی معطوف و دخالت مستقیم او در عملیات روزمره تسلا کاهش یابد.
در نهایت، لغو یارانه ها بازتاب دهنده اولویت های راهبردی گسترده تر مرتبط با سیاست صنعتی داخلی و رقابت ژئوپلیتیکی با چین است. ولی شاید مهم ترین نشانه در درک رفتاری ماسک است. سابقه کارآفرینی ماسک نشان می دهد که او ممکن است به راحتی از فن آوری به فن آوری دیگر حرکت می کند، بدون دلبستگی خاص است. ماسک احتمالا توجه خود را به سمت مرزهای جدید فناوری مانند هوش مصنوعی یا اکتشافات فضایی معطوف کند و دخالت مستقیم او در عملیات روزمره تسلا کاهش یابد و یا کلا از خیر تسلا به نفع آمریکا بگذرد.
سال ۲۰۲۵ سال پرچالشی برای صنعت خودرو دنیا خواهد بود تا جایی که آمریکا و چین مرزهای جدید ژئوپلیتیکی را ترسیم خواهند کرد، شاید تسلا ضعیف تر یا قوی تر شود اما اهداف تجاری کلان میان دو کشور آمریکا وچین تعیین کننده خواهند بود
ترسیم مرزهای جدید خودروسازی
اگر تسلا دسترسی خود به بازار یا زنجیره تامین چین را از دست بدهد، حاشیه سود و مسیر رشد آن به شدت تحت تاثیر قرار خواهد گرفت و نیازمند تنظیمات راهبردی برای حفظ رقابت پذیری جهانی خواهد بود. در نهایت، لغو یارانه های فدرال خودروهای برقی بازتاب دهنده اولویت های راهبردی گسترده تر مرتبط با سیاست صنعتی داخلی و رقابت ژئوپلیتیکی با چین است. هر یک از سناریوها پیامدها و چالش های خاص خود را دارند؛ از خطر کُند شدن پذیرش عمومی خودروهای برقی گرفته تا تشدید تنشهای ژئوپلیتیکی یا بازتعریف راهبردهای تسلا توسط ایلان ماسک است. رفتارهای سیاسی ماسک برای خیلی از دوستداران سبز که اصول پایداری پایند هستند غیر متعارف در می آید نیز تاثیر گذار است تا آنجا که ۴۹ درصد تسلا سواران در انگلیس، رنجیده از صحبت های سیاسی ماسک، در فکر فروش و یا تعویض خودرو خود با برندهای برقی حتی چینی هستند.
محتمل ترین سناریو آینده سیاسی تسلا ترکیبی از سناریوی دوم و سوم خواهد بود؛ یعنی رویکرد حمایت گرایانه ای که هدف آن تقویت صنایع داخلی است همراه با تلاش ماسک برای تنوع بخشی جغرافیایی و فناورانه عملیات تسلا است.
سال ۲۰۲۵ سال پرچالشی برای صنعت خودرو دنیا خواهد بود تا جایی که آمریکا و چین مرزهای جدید ژئوپلیتیکی را ترسیم خواهند کرد، شاید تسلا ضعیف تر یا قوی تر شود اما اهداف تجاری کلان میان دو کشور آمریکا وچین تعیین کننده خواهند بود. بی شک ایلان ماسک همچنان یکی از بازیگران اصلی این میدان باقی خواهد ماند، حتی اگر هزینه سنگینی برای تسلا داشته باشد.
نظر شما