بازار؛ گروه خودرو: چند ساعتی است که خودروساز لوکس انگلیسی از جدیدترین محصول گران قیمت خود یعنی مولینر باتور رونمایی کرده است. بسیاری از کارشناسان صنعت خودرو معتقد هستند که خودروسازانی که محصول لوکس عرضه می کنند، به سمت محصولات الکتریکی پیش نخواهند نرفت.
دقیقا همگام با تدوین سیاست برقی سازی سال ۲۰۳۰ از سوی اتحادیه اروپا، تمرکز صنعت خودرو جهان به سمت تولید محصولات تمام برقی بیشتر از پیش جلب شده است. بنتلی با معرفی محصول جدید خود یعنی باتور پیش نمایشی از آینده محصولات خود در بازار را نمایان کرد؛ زیرا باتور تا سال ۲۰۳۰ به یک محصول تمام الکتریکی تبدیل خواهد شد.
چرا گران ترین خودرو الکتریکی دنیا؟
بنتلی به طراحی و تولید خودروهای لوکس گران قیمت در کلاس های کوپه، سدان و اس یو وی در دنیا مشهور است، این خودروساز بریتانیایی برای نخستین بار با معرفی یک محصول الکتریکی سنت شکنی در بازار لوکس سواران ایجاد کرده است. بنتلی، با معرفی کوپه مولینر باتور طی چند ساعت اخیر صنعت خودرو دنیا را به شوک فرو برده است؛ زیرا قیمت باتور حدود ۲ میلیون دلار اعلام شده است. نکته جالب تر اینجا است که این برند زیر مجموعه گروه فولکس واگن قرار دارد و قصد دارد فقط ۱۸ دستگاه از باتور را تولید و عرضه بازار کند.
بر اساس اعلام بنتلی، در اوایل سال ۲۰۲۳ تولید نهایی باتور آغاز و در اواخر همان سال نیز به مشتریان مربوطه تحویل داده می شود
با توجه به گران بودن این محصول، بنتلی همچنان در حال بازار سنجی برای عرضه زمان مناسب این خودرو است. بر اساس اعلام این خودروساز انگلیسی در اوایل سال ۲۰۲۳ تولید نهایی باتور آغاز و در اواخر همان سال نیز به مشتریان مربوطه تحویل داده می شود.
هر چند که این برند زیر مجموعه فولکس واگن اعلام نکرده که در صورت افزایش درخواست برنامه توسعه تولید باتور را دارد یا خیر، اما به نظر می رسد بنتلی برای معرفی رسمی گران قیمت ترین خودرو لوکس الکتریکی دنیا در مونتری کالیفرنیا آماده می شود. بر این اساس به احتمال زیاد قرار است فقط دو دستگاه از این خودرو با دو رنگ خاص توسط بنتلی در آمریکا به نمایش در بیاید.
باتور چه ویژگی های دارد؟
باتور دارای خط مشی طراحی خاص نسبت به سایر محصولات تولیدی بنتلی است؛ زیرا این خودرو تلفیقی از طراحی محصولات پیشین و کلاسیک این خودروساز انگلیسی است. در نمای جلو خودرو از چراغ های گرد با فناوری ال ای دی سه بخشی استفاده کرده است.
سپرهای تهاجمی این خودرو ظاهر لوکس انگلیسی را به سمت خودرو اسپرت بریتانیایی سوق داده است. همچنین جلو پنجره عرض و کاپوت و گلگیر تهاجمی سبب شده که ظاهر این خودرو قدرتمندتر از گذشته باشد
همچنین سپرهای تهاجمی این خودرو ظاهر لوکس انگلیسی را به سمت خودرو اسپرت بریتانیایی سوق داده است. جلو پنجره عرض و کاپوت و گلگیر تهاجمی سبب شده که ظاهر این خودرو قدرتمندتر از گذشته باشد. از سویی، چرخ های ۲۲ اینچی باتور ظاهر آن را بیشتر به سمت محصولات کانپست هدایت می کند.
علاوه بر این چراغ های عقب نیز مانند چراغ های جلو این خودرو باریک و کشیده است. نکته قابل توجه اینجا است که باتور با این ظاهر قرار است تا سال ۲۰۳۰ به سمت محصولات هیبریدی و الکتریکی سوق یابد.
کابین با طلا ۱۸ عیار
بنتلی به طراحی خودروهای خاص و گران قیمت در بازارهای جهانی مشهور است، این خودروساز برای اثبات لوکس سازی کابین باتور را متفاوت تر از ظاهر خودرو طراحی کرده است. کابین باتور با الهام از طراحی باکالار محصولی گران قیمت این خودروساز انگلیسی که سال پیش معرفی شد، ساخته شده است.
نکته قابل تامل اینجا است که بنتلی سعی کرده از مواد اولیه بازیافت پذیر و بسیار سبک اجزا داخل کابین را به انتخاب رنگ مورد علاقه مشتری و سبک های جدید در ارگونومی طراحی و تولید کند.
تریم داخل باتور به سه دسته کلی از مواد اولیه سبک تقسیم شده که اطلاعات فنی آن ها در دسترس نیست، برای شکیل تر شدن کابین این خودرو از چرم اسکاتلندی و ایتالیایی برای فرمان، داشبورد، صندلی ها و برخی از رو دری ها استفاده شده است.
همچنین بنتلی از جیر مصنوعی نیز برای برخی از اجزا داخل کابین استفاده کرده است. اجزا کابین که از نمد ساخته شده، دارای نخ ها بازیافت پذیر بوده که این تکنولوژی برای نخستین بار در صنعت خودرو توسط بنتلی معرفی و استفاده شده است. نکته قابل توجه اینجا است بنتلی به جای استفاده از مواد اولیه فیبر کربن برای قطعات داخل و بیرون خودرو، از الیاف طبیعی استفاده کرده که عمر مفید بیشتری دارد.
در پایان باید ذکر کرد مشتریان بنتلی اغلب افراد خاص هستند، بنابراین بنتلی برای هرچه بیشتر خاص شدن باتور برخی از قطعات کابین به صورت پرینت سه بعدی و طلا ۱۸ عیار تولید و نصب شده است.
طراح باتور کیست؟
باتور توسط آندریاس مینت به عنوان مدیر طراحی و تیمش در شرکت خودروسازی بنتلی به عنوان زیر مجموعه گروه فولکس واگن ساخته شده است. مینت سال گذشته پس از ۲۵ سال همکاری مستمر با برند های آئودی و فولکس واگن به شرکت بنتلی پیوست تا این خودروساز بریتانیایی را برای عرضه محصولات الکتریکی لوکس اماده کند، این درحالی است که ای-ترون مشهور آئودی نیز توسط مینت طراحی و ساخته شده است.
بنتلی امیدوار است که تا سال ۲۰۳۰ محصول مولینر باتور خود را به صورت تمام الکتریکی عرضه بازار کند
آندریاس مینت و تیمش تلاش فراوانی را انجام داده اند که مولینر باتور استایل و ظاهری مشابه ای-ترون آئودی داشته باشد؛ زیرا باتور براساس یک سیاست کلی که از سوی گروه فولکس واگن به نام «بیاند۱۰۰» که همان معنای فراتر از ۱۰۰ در زبان فارسی را دارد، به یک محصول الکتریکی تبدیل خواهد شد. بنتلی امیدوار است که تا سال ۲۰۳۰ محصول مولینر باتور خود را به صورت تمام الکتریکی عرضه بازار کند.
قوای فنی ۲ میلیون دلار چیست؟
شرکت خودروسازی لوکس بریتانیا سعی کرده از یک پیشرانه ۶ لیتری با آرایش دبیلو شکل با ۱۲ سیلندر و مجهز به دو توربو راهی خیابان ها کند. این پیشرانه ۱۲ سیلندر می تواند ۷۱۰ اسب بخار قدرت با یک هزار نیوتن متر گشتاور در اختیار راننده قرار دهد.
بنتلی برای آسایش هرچه بیشتر سرنشینان و ایجاد آرامش در زمان حرکت، سیستم تعلیق پیشرفته بادی را برای باتور انتخاب کرده که متناسب با سرعت، زاویه فرمان و شرایط دینامیکی ارتعاشات سطح جاده را جذب و آسایش سرنشینان را فراهم می کند
با این قوای فنی می توان گفت که باتور قوی ترین خودرو لوکس گران قیمت دنیا است. بنتلی برای آسایش هرچه بیشتر سرنشینان و ایجاد آرامش در زمان حرکت با این خودرو، سیستم تعلیق پیشرفته بادی را برای باتور انتخاب کرده است. این سیستم تعلیق متناسب با سرعت، زاویه فرمان و شرایط دینامیکی ارتعاشات سطح جاده را جذب و آسایش سرنشینان را فراهم می کند. باتور به سیستم چهارچرخ فرمان پذیر، دیفرانسیل الکترونیکی لغزش محدود و سیستم ضد غلتش فعال الکتریکی مجهز شده است. تمام این موارد سبب افزایش ایمنی این خودرو گران قیمت انگلیسی شده است.
در اینجا باید اشاره داشت که خودروهای لوکس و گران قیمت در دنیا تست تصادف نمی شوند، زیرا هزینه تولید و تست آن ها به حدی زیاد است که برای خودروسازان و مراکز انجام تست تصادف مقرون به صرفه نیست. بنابراین بنتلی نیز نهایت تلاش خود را برای تولید یک محصول ایمن و البته لوکس انجام داده تا بتواند نظر مشتریان لوکس و خاص پسند در بازارهای بین المللی را جلب کند.
نظر شما