امید محمدی؛ بازار: واگذاری مدیریت گروه صنعتی ایران خودرو به بخش خصوصی، رقابت برای سکان داری گروه خودروسازی سایپا را جهت رقابت با آبی پوشان افزایش داد؛ این رقابت تا جایی پیشرفت که علاوه بر یک خودروساز بخش خصوصی و قطعه سازان، صنایع غذایی نیز علاقمند به ورود در این صنعت شدند. این علاقمندی واکنش هایی را از سوی فعالان صنعت خودرو ایجاد کرد که معتقد بودند، نباید غیر از صنعتگران فعال در صنعت خودرو، سرمایه گذارانی که اهلیت ورود کنند و پای به رقابت تصاحب مدیریت گروه خودروسازی سایپا بگذارند؛ از سوی دیگر سایر سرمایه گذاران خارج این صنعت دلایلی را عنوان کرده که می تواند قابل تامل باشد. از همین رو جهت بررسی علاقمندی صنایع غذایی جهت ورود به صنعت خودرو با آرمان خالقی دبیرکل خانه صنعت، معدن و تجارت ایران به گفت و گو پرداختیم؛
ورود صنایع غذایی جهت سرمایه گذاری یا خرید سهام در گروه خودروسازی سایپا به معنای مدیرعاملی یا تولید خودرو توسط فعالان صنعت غذایی نیست
* رقابت برای تصاحب مدیریت گروه خودروسازی سایپا افرایش یافته است، کارشناسان معتقد هستند در این رقابت نباید جز فعالان صنعت خودرو ورود کنند، نظر شما چیست؟
برای سکان داری گروه خودروسازی سایپا توسط بخش خصوصی تاکنون چهار متقاضی اعلام حضور کردند؛ در این میان باید توجه داشت که آیا سرمایه گذار فعال در هر صنعتی که قصد مدیریت سایپا را دارد با توانمندی های قابل توجه باید در اولویت باشد یا رقبایی مانند برخی از فعالان صنعت خودرو که توان مالی و مدیریتی نداشته باشند؟ شاید در این میان چند خودروساز یا قطعه ساز بزرگ شریک شوند تا اداره این بنگاه اقتصادی را در دست بگیرند، متاسفانه در کشور مدیریت با مالکیت اشتباه گرفته می شود. در کشور ما تا زمانی که شرکت های نوپا کوچک هستند، مالک و بنیان گذار توان اداره و مدیریت شرکت را دارند؛ اما بنگاه که رشد کرد شاید مالک و بنیان گذار دیگر توان مدیریت نداشته و رشد نکنند. در اینجا باید به منتقدان ورود سایر سرمایه گذاران جهت سکان داری گروه خودروسازی سایپا گفت؛ آیا فقط پزشکان باید بیمارستان یا مرکز درمانی داشته باشند؟ بنابراین ورود صنایع غذایی جهت سرمایه گذاری یا خرید سهام در گروه خودروسازی سایپا به معنای مدیرعاملی یا تولید خودرو توسط فعالان غذایی نیست. کما اینکه بسیاری از شرکت های غذایی اکنون یک هلدینگ هستند، به عنوان مثال گروه زر یا گلرنگ در سایر صنایع حضور دارند.
* ورود صنایع غذایی حتی جهت سرمایه گذاری در صنعت خودرو به ویژه در گروه خودروسازی سایپا سبب عدم توسعه ناشی از ناآگاهی در مورد صنعت خودرو نمی شود؟
این سوال را باید با پرسشی در مورد اینکه آیا صنایع غذایی می خواهند یک مدیر از یک واحد نساجی را نماینده یا مدیر شرکت خودروساز کنند؟ پاسخ داد. در اینجا باید از منتقدان سوال کرد که بسیاری از مدیران عامل ایرانخودرو و سایپا در گذشته که توسط دولت منصوب می شدند، سابقه یک روز مدیریت بنگاه را در کارنامه خود نداشتند و گاها از مجموعه ها و سازمان های دیگر سکان بزرگترین واحدهای خودروسازی را در دست می گرفتند، در این شرایط مخالفان ورود صنایع غذایی یا سایر صنایع به صنعت خودرو کجا بودند؟ انتصاباتی که به آن اشاره شد منجربه تبدیل گروه صنعتی ایران خودرو و گروه خودروسازی سایپا به شرکت های بزرگ و زیان ده کشور شد. شرکت های که علیرغم پیش فروش محصول خود و پرداخت طولانی مدت مطالبات زنجیره تامین، همچنان متضرر هستند. اما بخش خصوصی چه فعالان صنعت خودرو چه سایر صنایع، فرد ناکارآمد را مدیر واحد خودروسازی نمی کنند.
دولت باید حساسیت و نظارت خود در صنعت خودرو را داشته باشد، سایر واکنش ها نسبت به واگذاری شرکت های خودروساز به بخش خصوصی متاثر از ایجاد فضاهای انحصاری در این خودروسازی ها است که از گذشته شکل گرفته است
* چرا نسبت به واگذاری دو خودروساز بزرگ کشور به بخش خصوصی اعم از صنعتگران خودرویی و سایر فعالان صنعتی حساسیت وجود دارد؟
دولت باید حساسیت و نظارت خود در صنعت خودرو را داشته باشد، سایر واکنش ها نسبت به واگذاری شرکت های خودروساز به بخش خصوصی متاثر از ایجاد فضاهای انحصاری در این خودروسازی ها است که از گذشته شکل گرفته است. پیش فروش محصول یکی از این فضاهای ویژه و انحصاری است، مطلوب ترین حالت فروش محصول برای بنگاه اقتصادی دریافت پیش پرداخت از مشتری و پرداخت دیر هنگام مطالبات قطعه سازان است. چه کسب و کار بهتری از این شرایط در دنیا وجود دارد؟ هیچ کس هم شهامت و شجاعت برخورد با چنین وضعی ندارد.
حاکمیت باید اصل اصالت مالکیت بخش خصوصی را به رسمیت بشناسد
* شما دبیر کل خانه صنعت، معدن و تجارت ایران هستید؛ به نظر شما چرا دولت در خصوص واگذاری مدیریت ایران خودرو به بخش خصوصی سکوت کرده است؟
بخش خصوصی که اکنون مدیریت گروه صنعتی ایران خودرو را عهده دار شده، بزودی از حمایت های ویژه دولت که در زمان مدیریت افراد منتصب خود در این واحد خودروسازی برخوردار بود، بی نصیب می شود. بزودی با ادعا رقابت تعرفه ها را برداشته و فشار حداکثری وارد می کنند تا بگویند بخش خصوصی توان مدیریت ندارد.
معتقدم وزارت صمت باید براساس قانون عمل و مفاد اصل ۴۴ و خصوصی سازی را اجرا کند؛ ایرانخودرو در فهرست خصوصی سازی قرار داشت و اگر تا پیش از اجرای این مهم دولت با سهام حداقلی هیئت مدیره تعیین می کرد؛ اکنون ذی نفع محسوب می شود. واکنش فعلی وزارت صمت که سکوت و عدم همراهی است، ناشی از ذی نفع بودن است. حاکمیت باید اصل اصالت مالکیت بخش خصوصی را به رسمیت بشناسد و اگر بنگاهی در فرآیند خصوصی سازی واگذار شد؛ بدون دلیل فسخ شود امنیت سرمایه گذاری زیر سوال می رود. هرچند دولت با واگذاری مدیریت گروه صنعتی ایران خودرو به بخش خصوصی چراغ سبز انجام این فرآیند را به سایر صنایع نیز داده است.
یکی از مشکلات اصلی کشور بنگاه های خصولتی یا شبه دولتی هستند که چهره بخش خصوصی دارد؛ اما خصوصی نیستند. اغلب این بنگاه ها در اختیار گروه های است که پتروشیمی، سیمان و خودروسازی دارند.
نظر شما