بازار؛ گروه استانها: سوءتغذیه نوعی بیماری بهشمار میآید که به علت مصرف ناکافی یا بیش از اندازه یک یا چند مادهٔ غذایی بروز میکند، به عبارتی دیگر سو تغذیه به وضعیتی گفته میشود که در آن بدن به دلیل دریافت ناکافی یا نامناسب مواد مغذی، نمیتواند نیازهای خود را برآورده کند و در نهایت موجب کاهش وزن، کاهش رشد، ضعف سیستم ایمنی، کمخونی، کاهش توانایی بدن، مشکلات پوستی و مو، مشکلات هضم غذا، کاهش تمرکز و توانایی یادگیری، افسردگی و اضطراب، کاهش عملکرد تحصیلی و افزایش مرگ و میر میشود.
امروزه سوءتغذیه به ویژه در بین کودکان در اکثر کشورهای در حال توسعه به یک معضل جدی تبدیل شده است که میتواند تأثیرات بلندمدتی بر رشد و تکامل کودکان داشته باشد.
مشکلات سوأ تغذیه کودکان که در کشور ما نیز بروز کرده، سالهاست به استان محروم و کوچک ایلام در غرب کشور نیز رسیده و بخشی از کودکان این دیار را مورد اصابت قرار داده است، باید خاطر نشان کرد در سنوات اخیر با همکاری برخی مسئولان و متولیان امر، برنامههای مختلفی برای رفع سو تغذیه کودکان در استان اجرا شده است که امید میرود مثمر ثمر واقع شوند.
رنج بخشی از کودکان ایلامی از سوء تغذیه به دلیل مشکلات اقتصادی
کارشناس تغذیه در گفتوگو با خبرنگار بازار با بیان اینکه در استان ایلام نیز مانند بسیاری از مناطق محروم کشور، سو تغذیه بخشی از کودکان یکی از مشکلات عمده بهداشتی است، اظهار داشت: تعدادی از خانوادهها در استان ایلام به دلیل فقر اقتصادی یا حتی نداشتن آگاهی کافی در مورد نیازهای تغذیهای کودکان، قادر به تأمین مواد غذایی کافی و مغذی برای کودکان خود نیستند که همین امر نیز باعث بروز مشکل سوءتغذیه کودکان در استان شده است.
نگار جمالی افزود: کودکان دچار سو تغذیه نمیتوانند بهدرستی رشد کنند و ممکن است دچار کوتاهقدی شوند، همچنین این کودکان بیشتر در معرض ابتلاء به خستگی، ضعف بدنی، بیماریهای عفونی و مزمن، افسردگی، اضطراب و کاهش انگیزه قرار دارند.
جمالی تصریح کرد: همانطور که گفته شد، سو تغذیه کودکان مشکلات جدی و گستردهای را به همراه دارد که میتواند تأثیرات طولانیمدت بر سلامت جسمی، روانی و اجتماعی کودکان داشته باشد، به همین سبب توجه ویژه به این مهم، اخذ اقدامات جامع و اجرای برنامههای مناسب امری بدیهی است که باید مورد توجه مسئولان مربوطه قرار گیرد.
این کارشناس بیان کرد: اجرای برنامههای مختلفی توسط سازمانهای دولتی و غیردولتی برای توزیع اقلام غذایی، افزایش دسترسی به خدمات بهداشتی و مراقبتی برای کودکان و خانوادهها، افزایش آگاهی والدین، ارائه وعدههای غذایی مغذی در مدارس برای کودکان، بهبود خدمات بهداشتی و ارائه حمایتهای مالی، از جمله اقداماتی است که برای کاهش این مشکل و بهبود وضعیت تغذیه کودکان باید اجرا شود.
اقدامات اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی ایلام برای رفع معضل سو تغذیه کودکان
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی ایلام، در گفتوگو با خبرنگار بازار اظهار داشت: سو تغذیه ناشی از رژیم غذایی نامتعادل است و کسانی که این مشکل را دارند یا غذای خیلی کم یا خیلی زیاد مصرف میکنند و در هر دو صورت در رژیم غذایی آنان یک یا چند ماده مغذی وجود ندارد، در واقع این مشکل زمانی بروز میکند که بدن غذای کافی برای رشد و سالم بودن را دریافت نکند.
نورالدین الیاسی با بیان اینکه رفع سو تغذیه در کودکان یک ضرورت اساسی است که نیاز به توجه ویژه و اقدامات جامع دارد، افزود: به منظور رفع مشکل سو تغذیه کودکان در استان، مراحل هفتم و هشتم برنامه سو تغذیه کودکان دهکهای اول تا هفتم آغاز شده و افراد متقاضی میتوانند با مراجعه به فروشگاههای مرتبط از مزایای این طرح بهرهمند شوند.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی ایلام تصریح کرد: در این طرح برای تمامی مشمولان دهکهای یک تا ۵ خانوار، مبلغ ۱۱ میلیون ریال و برای کودکان دهکهای شش و هفت مبلغ شش میلیون و ۶۰۰ هزار ریال به حساب سرپرستان خانوار واریز خواهد شد.
وی در پایان گفت: تعداد یک هزار و ۶٠۶ نفر کودک، مشمول طرح مذکور هستند، امید میرود با تلاشهای انجام شده و همکاری سایر دستگاههای اجرایی بتوان قدمهای بزرگتری برای حمایت از کودکان و رفع معضل سو تغذیه کودکان در استان برداشت.
برنامههای بهبود رشد و تغذیه کودکان در دانشگاه علوم پزشکی ایلام
مدیر سلامت خانواده و مدارس ایلام نیز در گفتوگو با خبرنگار بازار اظهار کرد: واحد بهبود تغذیه جامعه یکی از گروههای ستادی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی ایلام است، رسالت واحد بهبود تغذیه جامعه برنامه ریزی و سیاست گذاری بهبود امنیت غذایی و ارتقای کیفیت تغذیه آحاد مردم استان از طریق ارتقای سطح دسترسی فیزیکی، اقتصادی، افزایش سواد و فرهنگ تغذیهای و رهایی از بیماریهای مرتبط به غذا با بکارگیری استراتژیهایی مانند اطلاع رسانی و آموزش، مشارکت در تدوین سیاستهای نوین در عرصه غذا و تغذیه در برنامههای توسعه ملی، تحقیق و پایش اقدامات پیشگیرانه از مشکلات تغذیهای اعم از کم خوری، پرخوری و کمبود ریز مغذیها است تا مردمی سالم و پویا برای فعالیت در عرصههای علمی و فناوری در جهت توسعه اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی گام بردارند.
شهناز ملی از برنامههای بهبود رشد و تغذیه کودکان در واحدهای مراکز بهداشت استان خبر داد و گفت: طرح بهبود وضع تغذیه کودکان در تمامی خانههای بهداشت شهرستان استان در حال حاضر اجرا میشود.
وی تصریح کرد: در این طرح مادرانی که کودک ۲۴-۶ ماهه دارند به وسیله پرسنل بهداشتی به صورت عملی با نحوه طبخ انواع غذاها ی کودک آشنا شده و مهارت لازم برای تهیه غذای مناسب برای کودک خود را فرا میگیرند. لوازم و مواد اولیه لازم برای این طرح غالباً توسط سیستم بهداشت در اختیار پرسنل قرار میگیرد. و گاهاً از مشارکتهای مادران و پرسنل نیز استفاده میشود.
همچنین در این رابطه به تازگی محمد اسماعیل مطلق، رئیس دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی اعلام کرده است که هشت استان کشور از نظر تغذیه نیاز به توجه بیشتری دارند. این استانها شامل کرمان، کهگیلویه و بویراحمد، خراسان جنوبی، سیستان و بلوچستان، هرمزگان، خوزستان، بوشهر، ایلام هستند که در واقع استانهای جنوبی کشور به شمار میروند و در مورد امنیت غذایی آنها هشدار داده شده است.
رفع سو تغذیه در کودکان یکی از وظایف اساسی هر جامعهای است که در تأمین سلامت و رفاه آینده جامعه و نسلهای آینده تأثیر بسزایی دارد، از این رو انتظار میرود علاوه بر اداره کار و رفاه اجتماعی استان ایلام، سایر دستگاههای ذی ربط نیز پای کار آمده و برای رفع معضل سوء تغذیه کودکان در استان قدمی اساسی بردارند.
نظر شما