هنگامه خاندوزی، بازار؛ کشاورزی در گلستان با چالش های بسیاری همراه است و اگر دولتمردان نگاه و توجه ویژه به این بخش نداشته باشند در آینده تاوان جبران ناپذیری را پرداخت خواهند کرد در چند سال اخیر به دلیل عدم اقتصادی بودن محصولات کشاورزی، کشت شالی در گلستان رواج زیادی داشته و مسئولان جهاد کشاورزی در معرفی کشت جایگزین عاجز مانده اند و شاید یکی از دلایل آن ریسک بالای دیگر محصولات کشاورزی در فروش و نگهداری است .
توسعه سردخانه ها و ایجاد بستر مناسب برای تامین زنجیره های تولید در بخش های زراعی می تواند کشت بسیاری از محصولات باغی و زراعی از جمله سیب زمینی و گوجه فرنگی را با ریسک کمتر و توجیه پذیری بالاتری همراه کند. این مهم علاوه بر تامین امنیت غذایی و ذخیره سازی محصولات، کشاورزی گلستان از تک محصولی و کشت شالی پر آب بر بیرون خواهد آمد.
در حال حاضر ظرفیت سردخانه های گلستان حدود ۵۹ هزار تن است که با توجه به پتانسیل این استان در صنعت کشاورزی، نیازمند توسعه سردخانه ها هستیم اما به دلیل هزینه بر بودن ایجاد این صنایع وعدم حمایت دولت، توسعه این بخش در گلستان به خوبی پیش نمی رود و ما امسال شاهد بودیم که کشاورزان گلستانی به دلیل قیمت پایین و نبود سردخانه نتوانستند محصول سیب زمینی خود را جمع آوری کنند و با خسارت زیادی مواجه شدند.
سرمایه گذاری در بخش سردخانه توجیه اقتصادی ندارد
رئیساتاق بازرگانی گرگان در خصوص ضرورت توسعه سردخانه در گلستان به خبرنگار بازار گفت: ساخت و توسعه سردخانه در گلستان می تواند تاثیر بسزایی در اقتصاد کشاورزی داشته باشد و با توجه به کمبود این صنایع در گلستان برخی از محصولات کشاورزی در گذشته دچار ضرر و زیان زیادی بودند.
رئیس اتاق بازرگانی گرگان: ایجاد و نگهداری سردخانه هزینه بسیار زیادی دارد
امیر یوسفی افزود: سال های گذشته سیب زمینی استان در انبارهای غیر حرفه ای و با امکانات ضعیف نگهداری می شد اما امسال توانستیم با استفاده از سردخانه سیب زمینی استان را که بسیاری می گویند قابل نگهداری نیست حدود شش ماه نگهداری کنیم که در نهایت آن را فرآوری و حتی صادرات کردیم.
وی ادامه داد: اما از آنجایی که ایجاد و نگهداری سردخانه هزینه بسیار زیادی دارد و با توجه به شرایط تحریم و مشکلاتی که در تامین ماشین آلات مورد نیاز سردخانه ها مانند کمپرسورها به وجود می آید، با چالش های زیادی روبه رو هستیم همه اینها سبب می شود سرمایه گذاری در این بخش توجیه اقتصادی نداشته باشد و از طرفی سردخانه ها با ارز آزاد و بدون حمایت دولت ساخته می شوند اما به قیمت گذاری که می رسد همه چیز دستوری می شود.
۳۰ درصد محصولات کشاورزی ضایعات می شود
رئیس اتاق بازرگانی گرگان با بیان اینکه در همه جای دنیا برای صنعتی که می تواند از ضایعات کشاورزی جلوگیری کند دولت ورود می کند، گفت: ۳۰ درصد محصولات کشاورزی دچار ضایعات می شود که شاید بخشی به دلیل حمل و نقل و استفاده از ماشین آلات کهنه باشد اما بخش اعظم آن مربوط به شرایط نگهداری و عدم وجود سردخانه مورد نیاز است .
مدیرتعاون روستایی گلستان: سردخانه های خوبی در استان توسط بخش خصوصی و با پیگیری سازمان جهاد کشاورزی استان در دست احداث است
یوسفی بیان کرد: سال گذشته به دلیل نبود سردخانه و انبارهای نگهداری استاندارد بسیاری از سیب زمینی گلستان در انبار خراب و بخشی از آن نیز اصلا از زمین های کشاورزی جمع آوری نشد که هزینه سنگینی برای بخش کشاورزی داشت و زمانی که با کمبود سیب زمینی مواجه شدیم به تبعات این مسئله رسیدیم.
ظرفیت سردخانه تعاون روستایی محدود است
محمدرضا جامی مدیر تعاون روستایی گلستان نیز چندی قبل ضمن بیان اینکه تعاون روستایی در اکثر شهرستان های گلستان سردخانه های کوچک مقیاس زیر صفر برای ذخیره مواد پروتئینی به اندازه ۴۰ الی ۵۰ تن دارد و صرفا یک سردخانه بالای صفر دارد، اعلام کرده بود: در شهرستان کردکوی یک سردخانه دومداره با ظرفیت ۲ هزارتن در شرف ساخت است.
جامی با بیان اینکه ساخت این سردخانه با تامین مالی بخشی از منابع با اعتبار تملک دارایی به تعاون روستایی استان انجام می شود، تاکید کرد: سردخانه های خوبی در سطح استان توسط بخش خصوصی و با پیگیری سازمان جهاد کشاورزی استان در دست احداث است که با تکمیل این پروژه ها به لحاظ نگهداری محصولات کشاورزی ظرفیت خوبی در گلستان ایجاد خواهد شد.
وی ادامه داد: تعاون روستایی نیز به تناسب نیاز خود برای فعالیت ها و ماموریت های که دارد از جمله ذخیره سازی مرکبات و گاهی مواقع خرید سیب زمینی حمایتی، به سردخانه نیاز دارد که اکنون در حال احداث است و سال آینده به بهره برداری خواهد رسید.
ظرفیت سردخانه های گلستان ۵۹ هزار تن است
مدیر صنایع تبدیلی جهاد کشاورزی گلستان در گفت و گو با خبرنگار بازار اظهار کرد: مجموع ظرفیت سردخانه های استان ۵۹ هزار تن است که در حال حاضر ما تنها برای محصولات باغی به حدود ۳۰۰ هزار تن سردخانه نیازمندیم.
هادی دبیدی با تاکید بر اینکه توسعه ظرفیت های گلخانه ای نیاز گلستان و از اولویت های جهاد کشاورزی است، تصریح کرد: احداث سردخانه نیازمند سرمایه گذاری بالا است همچنین ساخت یک سردخانه دو هزار و ۵۰۰ تنی نزدیک به ۶۰ الی ۷۰ میلیارد تومان سرمایه نیاز دارد اما منابع ما محدود و آن هم بیشتر از منابع تبصره ۱۸ است که برای همه بخش ها از جمله دام و طیور، دام پزشکی، زراعی و بخش صنایع تخصیص داده می شود.
نماینده گرگان در مجلس: گلستان در حوزه سیب زمینی دچار چالش بسیاری شده است
وی با بیان اینکه یکی دیگر از چالش های این تسهیلات در بخش سردخانه؛ دستورالعمل ها برای تخصیص است گفت: برای اعطای تسهیلات باید یک واحد صنایع تبدیلی ۶۰ الی ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته باشد تا بتواند از این منابع استفاده کند البته باید این را هم گفت که واحدهای سردخانه ای موجود در استان نیز به دلیل بالا رفتن قیمت محصولات کشاورزی به سرمایه در گردش نیاز دارند.
مدیر صنایع تبدیلی جهاد کشاورزی گلستان با بیان اینکه باید منابع تسهیلاتی مکفی در اختیار این بخش ها قرار بگیرد که بتوانند با ظرفیت کامل کار کنند خاطرنشان کرد: با توجه به محصولات باغی و زراعی گلستان حداقل نیازمند ۱۵۰ هزار تن ظرفیت سازی هستیم تا بتوانیم در مواقع اضطراری هم ذخیره استراتژیک ایجاد و هم محصولات استان را نگهداری کنیم.
محصولات زراعی و باغی گلستان نیازمند تکمیل زنجیره هستند
نماینده مردم گرگان و آق قلا در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه توسعه بخش کشاورزی با ایجاد زنجیره های تولید گره خورده است، گفت: محصولات کشاورزی استراتژیک مانند گندم و جو درسیلوها ذخیره می شوند اما برخی از محصولات کشاورزی که ماندگاری کمی دارند نیازمند تکمیل زنجیره هستند.
رمضانعلی سنگدوینی افزود: امروز با تکمیل زنجیره طیور بسیاری از مشکلات در این حوزه مرتفع شده و گلستان در تامین مرغ کشور رتبه برتر را دارد این تکمیل زنجیره می تواند برای دیگر محصولات زراعی و باغی وجود داشته باشد، به عنوان مثال زنجیره تولید گوجه فرنگی و تبدیل آن به رب را تکمیل کرد و سیب زمینی نیز هم می تواند فرآوری و هم در سردخانه های استاندارد نگهداری شود.
سنگدوینی با اشاره به اینکه امسال گلستان در حوزه سیب زمینی دچار چالش بسیاری شده است، یادآور شد: کاهش قیمت بسیار این محصول و از طرفی نبود سردخانه باعث شد که نتوانیم محصول را ذخیره کنیم.
به گزارش بازار، ایجاد سردخانه در جلوگیری از ضایعات کشاورزی نقشی بی بدیلی دارد، و با توجه به اهمیت تامین امنیت غذایی و بهره وری مطلوب از سرمایه های تجدیدناپذیر مانند آب و خاک دولت باید نگاه و توجه ویژه به این حوزه داشته باشد.
نظر شما