بازار؛ گروه استان ها: درست است که پا خوردن فرش قرمز سرمایه گذاری طی ۳ سال اخیر در خراسان جنوبی برابری میکند با ۱۷ سال قبل از آن یعنی از ابتدای تأسیس (۱۳۸۳) تا سال ۱۴۰۰ و حتی با ۷۰ سال قبل یعنی از زمان تصویب قانون سرمایه گذاری خارجی اما این فرش به هر اندازه پا بخورد بر قدر و قیمت افزوده میشود، چرا که خراسان جنوبی کمتر توسعه یافته تشنه سرمایه گذارانی است که مؤلفه اساسی آن حداکثر سود است.
آنچه مرکز سرمایه گذاری خارجی خراسان جنوبی نیز در دولت چهاردهم سرلوحه کارش قرار داده همان جدیت و همیت ۳ سال اخیر در زمینه جذب سرمایه گذاران خارجی است تا سفره سرمایه گذاری استان بیش از پیش گستردهتر شود.
البته در این راهبرد آنچه در جورچین کلان کشور یعنی تحقق ۸ درصد رشد اقتصادی با سرمایه گذاری ۲۰۰ میلیارد دلار پیش بینی شده، مرکز خدمات سرمایه گذاری خراسان جنوبی همه توانش را به میدان آورده تا سهم بسزایی در این راهبرد دولت چهاردهم داشته باشد.
برای اینکه بیشتر از انقلاب سرمایه گذاری خارجی که در خراسان جنوبی طی ۳ سال اخیر رخ داد بدانیم با مرتضی ذاکریان، مدیرکل امور اقتصادی و دارایی خراسان جنوبی به گپ و گفت مینشینیم.
نماینده وزیر اقتصاد در خراسان جنوبی ابتدا اشارهای به پیشینه سرمایه گذاری خارجی در ایران زمین که به سال ۱۳۳۴ برمیگردد، دارد و اینکه حدود ۷۰ سال از این سرآغاز در کشور میگذرد.
نکته دیگری که مدیرکل امور اقتصادی و دارایی خراسان جنوبی بر آن تاکید دارد به این موضوع به اعتقاد وی برمیگردد که سرمایه گذار خارجی وقتی این استان را به عنوان مقصد سرمایه گذاری انتخاب میکند نه تسهیلاتی میخواهد و نه منابعی برای شروع و ادامه کارش. آنچه سرمایه گذار خارجی که خراسان جنوبی منتخب اوست در پی آن است حداکثر سود و اشتغال پایدار است.
به علاوه اگر دولت بخواهد به رشد ۸ درصدی اقتصادی در کشور دست یابد، نیازمند ۲۰۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری است که با توجه به ظرفیت های بی نظیر کشور و استفاده از توان داخلی و همچنین با دیپلماسی اقتصادی در مجامع بینالمللی امکان پذیر است.
نمودار صعودی سرمایه گذاری خارجی
اما آن طور که مدیرکل امور اقتصادی و دارایی خراسان جنوبی تشریح کرد نمودار صعودی که استان طی ۳ سال اخیر در زمینه سرمایه گذاری خارجی طی کرده به این شرح است.
میزان سرمایه گذاری خارجی مصوب از ابتدای تصویب قانون سرمایه گذاری خارجی تا دی ماه ۱۴۰۰، ۹۹۰ میلیون دلار بوده است و تا پایان دی ماه ۱۴۰۳ به مبلغ ۱۷۱۸.۲ میلیون دلار رسیده که رشد ۷۳.۵ درصدی داشته است.
همچنین میزان سرمایه گذاری خارجی وارده (جذب شده) از ابتدای تصویب قانون سرمایه گذاری خارجی تا دی ماه ۱۴۰۰، ۸۶.۸ میلیون دلار است و تا پایان دی ماه ۱۴۰۳ به بیش از ۹۹.۴ میلیون دلار رسیده که رشد ۱۴.۵ درصدی را نشان میدهد.
افزون بر این پروژههای دارای مجوز سرمایه گذاری خارجی تا پایان دی ماه ۱۴۰۳، ۳۶ پروژه میباشد که طی سه سال گذشته، رشد ۱۷۷ درصدی داشته است.
رشد ۱۰۰ درصدی طرحهای سرمایه گذاری خارجی فعال
ذاکریان در ادامه به رشد ۱۰۰ درصدی تعداد طرحهای سرمایهگذاری خارجی فعال خراسان جنوبی اشاره کرد و گفت: ۹ پروژه از مجموع ۱۸ پروژه سرمایهگذاری خارجی خراسان جنوبی در سه سال اخیر به بهرهبرداری رسیده است.
وی با اشاره به سهم ۷۳ درصدی کل ارزش دلاری پروژههای سرمایهگذاری خارجی در سه سال اخیر تصریح کرد: سرمایهگذاری مصوب به مبلغ ۱۸۲ میلیون دلار از کل مبلغ مصوب پروژههای فعال به مبلغ ۲۵۰ میلیون دلار که نشان دهنده رشد ۲۷۰ درصدی مبلغ سرمایه مصوب پروژههای فعال استان طی سه سال گذشته است.
ذاکریان: از ۱۸ پروژه سرمایه گذاری خارجی فعال و به بهره برداری رسیده استان سرمایه گذاران کشور چین با ۸ پروژه و کشور افغانستان با ۴ پروژه بیشترین تعداد پروژه را از آن خود کردهاند.
وی از سهم ۶۹ درصدی کل اشتغال ایجاد شده پروژههای سرمایهگذاری خارجی در سه سال اخیر خبر داد و اضافه کرد: از هزار و ۲۸۸ نفر اشتغال ایجاد شده اشتغال ۸۸۵ نفر اشتغال مربوط به سه سال اخیر است که نشان دهنده رشد ۲۲۰ درصدی اشتغال در این حوزه است.
نماینده وزیر اقتصاد در خراسان جنوبی متذکر شد: از ۱۸ پروژه سرمایه گذاری خارجی فعال و به بهره برداری رسیده استان سرمایه گذاران کشور چین با ۸ پروژه و کشور افغانستان با ۴ پروژه بیشترین تعداد پروژه را از آن خود کردهاند.
ذاکریان بیان کرد: همچنین سرمایه گذاران کشورهای آفریقای جنوبی، آلمان، ترکیه، عراق، انگلستان و پاکستان نیز هر کدام یک پروژه در خراسان جنوبی به نام خویش به ثبت رساندهاند.
اشتغالزایی ۳۹۲۳ نفر
به گفته وی از پروژههای سرمایه گذاری خارجی به بهره برداری رسیده ۹ پروژه در حوزه فرآوری معادن و صنایع معدنی، ۴ پروژه در حوزه صنعت، ۳ پروژه در حوزه انرژیهای تجدید پذیر، یک پروژه در حوزه صنایع تبدیلی کشاورزی و یک پروژه در حوزه خدمات است.
ذاکریان بیان داشت: از ۹۸.۱ میلیون دلار سرمایه گذاری خارجی جذب شده در استان بیش از ۷۴ میلیون دلار آن مربوط به سرمایه گذاران خارجی از کشور چین است که بالغ بر ۷۵ درصد سرمایه وارده به خراسان جنوبی را به خود اختصاص دادهاند.
مدیرکل امور اقتصادی و دارایی خراسان جنوبی در ادامه با اشاره به اشتغال هزار و ۲۸۸ نفر به صورت مستقیم و بیش از ۲ هزار و ۶۳۵ نفر به صورت غیر مستقیم در ۱۸ پروژه سرمایه گذاری خارجی استان بیان کرد: بیشترین میزان اشتغال ایجاد شده مربوط به پروژههای اتباع کشور چین با هزار و ۵۵ نفر در ۸ پروژه سرمایه گذاری خارجی است.
۱۳۵ لایه اطلس سرمایه گذاری
مدیرکل امور اقتصادی و دارایی خراسان جنوبی در ادامه این نکته را نیز متذکر شد که با توجه به ضرورت ایجاد اطلس سرمایه گذاری استان در زمینه سازی برای هدایت هدفمند سرمایه گذاری و بهبود فرآیند جانمایی طرحها، حذف حداکثری استعلامات و مجوزهای لازم در فرایند استقرار طرح سرمایه گذاری، یکپارچه سازی فرآیند تخصیص زمین و همچنین پیرو تأکیدات آن سازمان، این اداره کل پس از اخذ مجوز کمیته پژوهش استان مورخ ۵ و ۱۳ دیماه سال ۱۴۰۱ با عنوان اصلاح نظام مجوز دهی استان مبتنی بر مدیریت دانش و فناوریهای اطلاعات و تدوین نقشه جامع سرمایه گذاری استان اقدام به انجام طرح اطلس سرمایه گذاری خراسان جنوبی با استفاده از اعتبارات پژوهشی استان کرد.
ذاکریان بررسی تخصصی و پردازش لایههای اطلاعاتی GIS و همچنین محدودیتها و ممنوعیتهای حوزه تخصصی ۲۸ دستگاه اجرایی استان، پیاده سازی ۱۳۵ لایه اطلاعاتی اصلی و فرعی بر روی نقشه استان و اعمال قوانین و دستورالعملهای مرتبط با محدودیتها و ممنوعیتهای دستگاههای اجرایی در راستای واگذاری اراضی را از جمله اهداف تهیه و تدوین اطلس سرمایه گذاری خارجی اعلام کرد.
تکلیف استاندار به مدیران برای صدور ۴۰ مجوز سرمایه گذاری
سیدمحمدرضا هاشمی استاندار خراسان جنوبی پیش از این در جلسه مرکز خدمات سرمایه گذاری استان اظهار کرد: دستگاههای میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، صمت و گردشگری هر کدام ۱۰ مجوز بی نام سرمایه گذاری ظرف یک ماه آینده در استان صادر کنند.
وی همچنین به مسئول نمایندگی وزیر خارجه برای فراهم کردن زمینه حضور سفیر افغانستان به استان تاکید کرد و افزود: این سفر برای دو ماه آینده برنامهریزی شود.
هاشمی بر برگزاری ماهیانه جلسات مرکز خدمات سرمایه گذاری استان تاکید کرد و افزود: سرمایه گذاران خارجی که وارد استان میشوند مرکز خدمات سرمایه گذاری باید مطلع باشد.
وی بر بهرهگیری از ظرفیت بومیهای استان که خارج استان و کشور هستند برای جذب سرمایه گذاری ها تاکید کرد و بیان داشت: دیوار بین مردم و مدیران و سرمایه گذاران برداشته شود.
وی با اشاره به ظرفیت اطلس سرمایه گذاری استان عنوان کرد: سرمایه گذاران نباید معطل بمانند. استان آمادگی کامل برای جذب سرمایه گذاران خارجی و داخلی را دارد.
استاندار خراسان جنوبی: کار را برای سرمایه گذاران تسهیل کنیم به خصوص سرمایه گذاران خارجی که مهمان ما هستند
وی با بیان اینکه در سرمایه گذاری ها اولویت منطقه ویژه اقتصادی و مرزهای استان باید مورد توجه باشد، بیان کرد: به خصوص با توجه به مرز مشترکی که با افغانستان را داریم حضور سرمایه گذاران زمینه رشد اقتصادی را فراهم میکند.
هاشمی بر برگزاری نشست سرمایه گذاران خارجی تاکید کرد و بیان داشت: جلسهای مختص فرصتهای سرمایه گذاری خارجی استان را در تهران با همکاری وزارت امور خارجه برای حضور سفرای کشورها در استان برگزار کنیم.
وی با تاکید بر اینکه سرمایه گذاری در مرز بسیار مهم است، افزود: بخش خصوصی را پای کار بیاوریم و جزیرهای کار را جلو نبریم.
استاندار خراسان جنوبی گفت: کار را برای سرمایه گذاران تسهیل کنیم به خصوص سرمایه گذاران خارجی که مهمان ما هستند.
هاشمی با بیان اینکه باید به دنبال توسعه استان در بخشهای مختلف باشیم، عنوان کرد: کارهای خوبی اداره کل امور اقتصادی و دارایی در زمینه سرمایه گذاری خارجی انجام داده است.
وی با بیان اینکه برنامه عملیاتی در حوزه جذب سرمایه گذاری خارجی ارائه شود، بیان کرد: میتوان تحولی دیگر را برای رضایتمندی مردم و اشتغال در این حوزه را رقم بزنیم.
خراسان جنوبی ظرفیت های بسیار خوبی برای حضور و جذب سرمایهگذاران خارجی دارد که سرمایه گذاران می توانند از ظرفیت های آن به خصوص در حوزه معدنی و انرژی های تجدید پذیر و همچنین ظرفیت مرزی آن در حوزه تسهیل صادراتی بهره ببرند.
نظر شما