بازار؛ گروه بین الملل: بازار جهانی آلومینیوم در سال ۲۰۲۴ با مشکلاتی بزرگ روبرو شد. افزایش قیمت آلومینیوم، موانع تجاری در سطح جهانی، تنش های ژئوپولیتیک و تحریم های اعمال شده علیه بزرگترین تولید کنندگان این فلز به ویژه روسیه منجر به شکل گیری پاره ای از مشکلات جدی در بازار این فلز صنعتی شد.
از سوی دیگر، کاهش امنیت در آبراه های بین المللی به ویژه دریای سرخ نیز میزان عرضه آلومینیوم به بازارهای جهانی را تا حد چشمگیری کاهش داده و هزینه حمل را نیز افزایش داد. با اینحال، مواردی چون کاهش نرخ بهره بانکی در آمریکا و بهبود وضعیت رشد اقتصادی در چین در سال گذشته را می توان از جمله روزنه های امید برای بهبود وضعیت بازار آلومینیوم در سال ۲۰۲۵ دانست.
کاهش مشکل در عرضه آلومینیوم برای سال ۲۰۲۵
سال ۲۰۲۴ را می توان به دلیل مشکلات یاد شده، یکی از سخت ترین سال ها برای آلومینیوم و بسیاری دیگر از فلزات اساسی دانست. مشکلاتی از قبیل کاهش تولید بوکسیت آلومینیوم در چین، کاهش تولید و صادرات معادن استرالیا، مشکلات ایجاد شده در عملکرد معدن ریو تینتو و توقف عرضه سالانه ۱.۱۶ میلیون تنی آلومینیوم در پالایشگاه آلکوآ کوئینانا در استرالیا مشکلاتی جدی در بازار این فلز اساسی رقم زد.
مجموع این عوامل سبب شد تا علیرغم رشد ۲.۷ درصدی تقاضا برای آلومینیوم در سال ۲۰۲۴، میزان عرضه تنها ۲.۳ درصد رشد را تجربه نماید که این آمار به وضوح نشانگر عقب ماندن میزان عرضه از تقاضا بوده و اختلاف این دو را به حدود ۶۰۰ هزار تن در سال می رساند که بیشترین میزان ناترازی از سال ۲۰۲۰ به این سو به حساب می آید.
اما به نظر می رسد این مشکلات در سال جاری با انتظار افزایش تولید در هند و اندونزی تا حد زیادی کاهش پیدا کند. در اندونزی قرار است دو معدن جدید طی سه ماهه نخست سال ۲۰۲۵ آغاز به کار نمایند که ظرفیت تولید سالانه آنها به یک میلیون تن در سال خواهد رسید. در هند نیز معدن وندتا توانایی استخراج و تولید سالانه ۱.۵ میلیون تن بوکسیت آلومینیوم را دارد که با این حساب، می توان روی دستکم عرضه ۲ میلیون تن آلومینیوم بیشتر به بازارهای جهانی حساب باز کرد.
قیمت ها به کدام سمت و سو پیش خواهد رفت؟
با این حساب، در سال ۲۰۲۵ بر خلاف سال گذشته باید منتظر عرضه مازاد آلومینیوم به بازارهای جهانی نیز باشیم که چنین موضوعی قطعا قیمت آلومینیوم را تا حد چشمگیری کاهش خواهد داد. از سوی دیگر، به نظر نمیرسد وضعیت اقتصادی چین به ویژه بخش های حساس به بازار آلیومنیوم مانند خودروسازی، هواپیماسازی، انرژی های سبز و ... با آنچنان رشد چشمگیری مواجه باشد که منجر به رشد قبال توجه تقاضا از سوی این کشور باشیم.
به نظر می رسد در سال ۲۰۲۵، رکود بازار آلومینیوم تا حد زیادی از بین خواهد رفت؛ اما به احتمال زیاد با مازاد عرضه مواجه خواهیم بود که می تواند قیمت را تحت تاثیر قرار دهد.
همچنین، بر اساس آخرین تصمیمات فدرال رزرو، شیب کاهش نرخ بهره بانکی نیز قرار است برای سال جاری میلادی کاهش یافته و به گفته جروم پاول، تنها دو مرحله کاهش نرخ بهره برای امسال برنامه ریزی شده که این موضوع نیز میزان رشد قیمت را محدود می کند.
موضوع دیگری که باید پرداخت اینکه به نظر می رسد در سال ۲۰۲۵، رکود بازار آلومینیوم تا حد زیادی از بین خواهد رفت. اما همانطور که در نمودار بالا ملاحظه میفرمایید، به احتمال زیاد با مازاد عرضه مواجه خواهیم بود که می تواند قیمت را تحت تاثیر قرار دهد.
نظر شما