۱۱ شهریور ۱۴۰۲ - ۲۱:۰۵
ظرفیت تولید بیش از ۳ میلیون تن شیشه در سال
دبیر انجمن صنفی صنعت شیشه کشور اعلام کرد

ظرفیت تولید بیش از ۳ میلیون تن شیشه در سال

دبیر انجمن صنفی صنعت شیشه کشور، از افزایش ۵ درصدی تولید شیشه در سال خبر داد و گفت: ظرفیت کشور در این صنعت، از ۳ میلیون تن فراتر رفته است.

به گزارش بازار، حسین زجاجی در نشستی با بیان اینکه ۶۰ واحد بزرگ و بیش از صد واحد کوچک در بخش‌های مختلف صنعت شیشه فعالیت می‌کنند، افزود: صنعت شیشه به سه بخش تقسیم می‌شود؛ شیشه‌های تخت، شیشه‌های بسته بندی، شیشه‌های بلور یا شیشه‌های رومیزی. بخش نخست، شیشه‌های تخت که میزان تولید آن به یک میلیون و ۸۵۰ هزار تن می‌رسد.

وی افزود: شیشه‌های ۲ تا ۲۰ میلیمتری، شیشه‌های رنگی، شیشه‌های تخت مشجر، شیشه‌های فلوت، شیشه‌های که در آیینه سازی کاربرد دارد و شیشه‌های اتومبیل، از نوع شیشه‌های تخت محسوب می‌شوند.

زجاجی با بیان اینکه در ۱۵ استان کشور ظرفیت تولید انواع شیشه وجود دارد، گفت: در بخش شیشه تخت، هم اکنون ۱۸ واحد فعالیت می‌کنند و سه واحد هم تا سال آینده به بهره برداری می‌رسند.

وی همچنین از تولید بیش از ۱۵ میلیون متر آینه از شیشه تخت خبر داد و افزود: مازاد این محصول به کشورهای همسایه صادر می‌شود.

زجاجی اضافه کرد: نوع دوم، شیشه‌های بسته بندی است که در صنایع غذایی و دارویی کاربرد دارند مثل بطری‌های نوشیدنی، شیشه‌های رب، سس و ... همچنین شیشه‌های دارویی مثل انواع شربتها، پنی سیلین، آمپول.

دبیر انجمن صنفی صنعت شیشه کشور گفت: سال ۱۴۰۱ ظرفیت تولید در شیشه‌های بسته بندی، به یک میلیون و ۶۵۰ هزار تن رسید، سال قبل تر، یک میلیون و ۴۸۰ هزار تن بود و امسال پیش بینی می‌کنیم به یک میلیون و ۸۵۰ هزار تن برسد، زیرا توسعه‌ها در این صنعت افزایش داشته است.

زجاجی با بیان اینکه ۱۸ واحد فعال در این صنعت وجود دارد و دو واحد هم در آستانه بهره برداری است افزود: شیشه‌های دارویی کشور، (شیشه ویال) و شیشه‌های مواد غذایی مورد نیاز کشور از طریق واحدهای بزرگ صنعتی تولید و تامین می‌شوند ضمن اینکه ۳۵ درصد در تولید شیشه‌های ساختمانی، بطری‌های نوشیدنی و مواد غذایی، مازاد وجود دارد که اگر موانع پیش رو برداشته یا تسهیل شود می‌توانیم صادرات داشته باشیم.

وی ادامه داد: بخش سوم، شیشه‌های بلور یا همان شیشه‌های رومیزی است که شامل محصولات متنوعی است؛ بخشی به نام شیشه‌های روی میزی معمولی، بخشی به نام شیشه‌های اوپال یا شیشه‌های چینی (که به آن‌ها شیشه‌های نیمه شفاف، ضخیم و طرحدار گفته می‌شود) ‌بخشی هم شیشه کریستال است که در حال حاضر در تولید شیشه کریستال، توانستیم جز کشورهایی باشیم که کریستال با کیفیت و مطلوبی تولید کنیم و توان رقابت با محصولات مشابه خارجی را داشته باشیم.

زجاجی با اشاره به اینکه در بخش بلور، ظرفیت تولید ۳۸۰ هزار تنی در کشور وجود دارد گفت: از این میزان، بیش از ۳۰ هزار تن محصولات اوپال، ۱۰ هزار تن کریستال، ۱۵۰ هزار تن بلور مرغوب و بیش از ۱۵۰ هزار تن بلور معمولی مثل لیوان و استکان و... تولید می‌شود.

وی افزود: با توجه به ظرفیت‌های موجود فقط محصولاتی که از طراحی و تنوع خاصی برخوردار هستند از مبادی غیر رسمی وارد می‌شود.

زجاجی گفت: خوشبختانه ۹۵ درصد مواد اولیه ساخت شیشه از داخل تامین می‌شود و در همه بخش‌های صنعت شیشه، ۳۵ تا ۴۰ درصد مازاد تولید وجود دارد.

وی افزود: به دلیل دسترسی آسان به سوخت و مواد اولیه تولید، با مازاد تولیدی که وجود دارد می‌توانیم نیاز ۵۰۰ میلیون جمعیت کشورهای همسایه را هم در این زمینه تامین کنیم.

وی افزود: شیشه و فرآورده‌های شیشه‌ای امروزه بعنوان یکی از صنایع مهم در اغلب کشورهای جهان محسوب می‌شود. تنوع پذیری فرآورده‌های شیشه ای، اختصاصی بودن بعضی از این محصولات و کاربردهای متعدد و روز افزون آن‌ها باعث اهمیت این صنعت برای همگان شده است ضمن اینکه مزیت دیگر این صنعت، زمانبر نبودن آن در بهره برداری است.

وی همچنین در خصوص اهمیت شیشه افزود: به دلیل اهمیت صنعت شیشه در دنیا، با پیگیری‌های انجمن بین المللی که ایران هم عضو آن است، سازمان ملل سال ۲۰۲۲ را "سال شیشه "نام نهاد.

زجاجی ادامه داد: سازمان ملل همه کشورها را موظف کرد که در توسعه صنعت شیشه و اطلاع رسانی و اهمیت آن، همکاری کنند.

وی با اشاره به اینکه سازمان ملل دلایل معتددی را بر اهمیت دادن به صنعت شیشه اعلام کرده است گفت: شیشه جز محصولات دوستدار طبیعت است، شیشه در بسته بندی مواد غذایی و صنایع دارویی بسیار کاربرد دارد، در علم باستان شناسی به وسیله شیشه، قدمت آثار مشخص می‌شود، در بحث‌های پزشکی در ترمیم استخوان، از نوعی پودر شیشه استفاده می‌شود ضمن اینکه رنگ‌ها در هیچ کالای دیگری مثل شیشه جلوه و شعف ندارد.

وی افزود: بطری‌های نوشیدنی و بسته بندی مواد غذایی (مواد پتروشیمی) که عرضه آن به بازار به دلیل سبک و کم جا بودن و همچنین قیمت پایین آن راحتتر از شیشه است، در آینده منجر به بیماری‌های متعدد خواهد شد که هزینه مالی زیادی به دوش دولت می‌گذارد بنابراین باید در استفاده از نوشیدنی‌ها و مواذ غذایی با بسته بندی‌های شیشه ای، اطلاع رسانی و فرهنگ سازی شود.

زجایی گفت: باید تدابیری اندیشده شود تا همانند کشورهای توسعه یافته در تولید شیشه بطری سرمایه گذاری بیشتری شود که این مسئله حمایت دولت را می‌طلبد و باید حساسیت روی این موضوع بیشتر از سایر کالاهایی باشد که مردم با آن مواجه هستند (حتی خودرو) ‌

وی اضافه کرد: سرانه مصرف آب بسته بندی شده در ایران به مراتب کمتر از سایر کشورهاست.

دبیر انجمن صنفی صنعت شیشه کشور همچنین در خصوص شیشه‌های ساختمانی هم گفت: امروزه در کشورهای مدرن و صنعتی برای پایین آوردن میزان مصرف انرژی از شیشه دوجداره معمولی استفاده می‌شود، اما در ایران به آن توجه چندانی نمی‌شود.

زجاجی افزود: شیشه‌های دوجداره، می‌تواند میزان ضریب انتقال حرارت و انرژی را به شدت کاهش و یا بالعکس افزایش دهد؛ بنابراین با استفاده از شیشه‌های دوجداره صنعتی، در زمستان سوخت کمتر و در نتیجه هزینه کمتری جهت گرم نگه داشتن ساختمان، استفاده می‌شود این صرفه جویی می‌تواند برای فصول گرم نیز در نظر گرفته شود.

زجاجی گفت: شیشه‌هایی که در ساختمان‌های مناطق سرد مثل اردبیل استفاده می‌شود با شیشه‌هایی که در مناطق گرم مثل اهواز و خوزستان استفاده می‌شود متفاوت است اگر در انتخاب نوع شیشه متناسب با دمای هوا، دقت شود می‌توانیم از هدر رفت بخش زیادی از انرژی، جلوگیری کنیم.

وی افزود: مسئله‌ای دیگر که متاسفانه به آن در مقایسه با کشورهای پیشرفته کمتر توجه می‌شود استفاده از سنگ برای ساختمان است که در مواقع بحرانی مثل زلزله خطر ریزش و صدمات آن به مراتب خیلی بیشتر از شیشه است، زیرا شیشه‌هایی که در نمای ساختمان استفاده می‌شود طرف درون ساختمان طلقی است و طرف دیگر از شیشه نشکن و کریستال است که در هنگام برخورد با جسمی به پودر تبدیل می‌شود.

زجاجی همچنین از ضعف دیپلماسی اقتصادی، اجرایی نشدن توافقنامه‌های ترجیحات تجاری و نبود رایزن اقتصادی در این زمینه انتقاد کرد و محدودیت‌های مالی را از دلایل نبود کارشناس و رایزن اقتصادی نام برد.

وی گفت: اگر موانع پیش رو برداشته شود، می‌توانیم صادرات ۸۰۰ هزار تنی شیشه را حتی به دو میلیون تن افزایش دهیم.

زجاجی افزود: کشور ترکیه که از لحاظ ظرفیت‌های موجود تقریبا ۱۰ درصد بیشتر از ماست، در سال ۲۰۲۲ به واسطه ارزش افزوده، در بخش بلور و بطری‌های نوشیدنی، یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون تن صادرات داشته، اما صادرات ما در این زمینه تقریبا ۳۰۰ هزار تن است.

وی گفت: اگر رایزن فرهنگی و اقتصادی داشته باشیم می‌توانیم محصولمان را به تنی ۵۰۰ دلار برسانیم.

دبیر انجمن صنفی صنعت شیشه کشور افزود: در زمینه تجهیزات و فناوری‌های این صنعت به توانمندی‌های خوب دست یافته ایم. قبلا عمر کوره‌های شیشه به بیش از هشت سال نمی‌رسید، اما در حال حاضر عمر کوره‌ها به ۲۰ سال ارتقا یافته است.

زجاجی با بیان اینکه سال‌ها قبل در این صنعت ضعف داشتیم و نیاز کشور از طریق واردات رفع می‌شد گفت: هم اکنون نیاز داخلی در شیشه دوجداره، بلور و بطری از طریق تولیدکنندگان داخلی تامین می‌شود.

وی در خصوص آسیب‌های قطعی برق به این صنعت هم افزود: برق و گاز (سوخت) برای این کوره‌ها مایه حیات هستند و باید سوخت این کوره‌ها تامین شود. ارزش یک کوره حدود ۳۰ میلیون دلار است که وقتی روشن می‌شود ۲۰ سال دیگر باید خاموش شود به همین دلیل برای تامین برق هر خط تولید، چند ژنراتور خریداری شده تا در هنگام قطع برق بتوانند از خاموش شدن کوره جلوگیری کنند، زیرا خاموش شدن این کوره‌ها آسیب جبران ناپذیری به تولید کننده وارد می‌کند.

کد خبر: ۲۴۱٬۱۹۲

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha