۵ آبان ۱۴۰۱ - ۰۹:۲۷
صنعت دانش بنیان ماده موثره در خطر تعطیلی| بی توجهی به تولید داخل واردات را رونق می دهد
مدیرعامل البرز بالک مطرح کرد

صنعت دانش بنیان ماده موثره در خطر تعطیلی| بی توجهی به تولید داخل واردات را رونق می دهد

سجادی، مدیرعامل البرز بالک به بازار گفت: با قیمت های جدید سازمان غذا و دارو خطر این می رود که شرکت های تولید ماده اولیه ظرفیت های خود را از دست بدهند و خطوط تولید شان به تعطیلی کشانده شود.

بازار؛ ‌گروه صنعت: در شرایطی این روزها موضوع کمبودهای دارویی تمام توجه ها را به انتهای زنجیره تولید یا همان محصول نهایی یعنی دارو معطوف کرده است که حال و روز تولیدکنندگان ماده موثره کشور چندان خوب نیست. این تولیدکنندگان از حلقه های نخستین زنجیره تولید دارو هستند توانسته اند طی سال ها تلاش در حدود ۷۰ درصد از ماده موثره مورد نیاز داروسازان کشور را داخلی سازی و بخشی مهمی از وابستگی به واردات در این حوزه را برطرف کنند.

با این حال از ابتدای اجرای طرح دارویار و حذف ارز ترجیحی به رغم اینکه انتظار می رفت به روز رسانی قیمت ها بر اساس ارز نیمایی از ابتدای زنجیره تولید انجام شود اما این حلقه از اولویت خارج و به زنجیره نهایی یعنی محصول داروسازان منتقل شد.

بنابراین یک وقفه طولانی در این اصلاح قیمت ها ایجاد شد و بعد هم که سازمان غذا و دارو نسبت به بروز رسانی قیمت های ماده موثره اقدام کرد به قدری برخی از قیمت ها غیر کارشناسی اعلام شد که حتی قیمت تمام شده را هم در برخی از مولکول های دارویی تولید داخل را هم نمی تواند پوشش دهد. به دنبال این ماجرا تولید از رونق افتاد و اثرات این تصمیم ها با کمبودهای دارویی از زنجیره نخست تولید به زنجیره نهایی و مصرف کنندگان رسید.

در این خصوص سید مهدی سجادی، ‌مدیرعامل شرکت تولید مواد اولیه دارویی البرز بالک به بازار می گوید: به نظر می آید که در بحث مواد اولیه دارویی کشور باید حمایت بیشتری صورت بگیرد. هر چند این صنعت نوپا است و تمام دستاوردهای آن مربوط به دوره انقلاب است. اما طی همین سال ها هم توانسته رشد و بالندگی بسیاری در حوزه تولید ماده موثره دارو به دست بیاورد.

وی با اشاره به اینکه داخلی سازی برخی از مولکول های دارویی نتیجه تلاش های شبانه روزی همکاران شیمیست و داروساز است می افزاید: نتیجه این تلاش ها موفقیت در داخلی سازی حدود ۷۰ درصد از نیاز صنعت دارویی کشور را از نظر مواد اولیه است. با این حال متاسفانه قیمت گذاری هایی که از سوی سازمان غذا و دارو صورت گرفته متناسب با قیمت تمام شده نیست و حیات این صنعت را در معرض خطر قرار داده است.

قیمت های سازمان غذا و دارو کفاف هزینه تولید را نمی داد

مدیرعامل البرز بالک با اشاره به اینکه رفع چالش های موجود در صنعت دارو نیازمند جلسات متعدد با حضور اعضای شرکت های عضو سندیکای تولیدکنندگان ماده موثره و غیره است، ‌ می گوید: بعد از تبادل نظر باید نسبت به همگام سازی قیمت اقدام شود که ابتدا نیاز است این مسیر از ماده اولیه شروع شود و سپس متناسب با آن قیمت محصول نهایی را بدهند. این درحالی است که شاهد هستیم قیمت محصول نهایی اصلاح می شود اما قیمت ماده اولیه تغییر نمی کند.

وی می افزاید: با این تفاسیر تولیدکنندگان ماده موثره دارویی اکنون با چالش های عدیده ای مواجه شده اند و در مسیری به اجبار قرار گرفته اند که تولید صرفه اقتصادی ندارد. این درحالی است که شرکت داروسازی باید با حداقل گردش اقتصادی را داشته باشند.

تولیدکنندگان ماده موثره دارویی اکنون با چالش های عدیده ای مواجه شده اند و در مسیری به اجبار قرار گرفته اند که تولید صرفه اقتصادی ندارد

سجادی با اشاره به فهرستی که چندی پیش سازمان غذا و دارو در مورد قیمت های جدید ماده موثره منتشر کرده ادامه می دهد: از حدود ۲۰ ماده موثره که مربوط به البرز بالک بود برای ۱۱ مورد اعتراض زدیم و خواستار بازبینی مجدد قیمت ها شدیم؛ چرا که در صورت عدم اصلاح قیمت ها امکان ادامه تولید نداریم. همانطور که می دانید مطابق طرح دارویار ارز ترجیحی کاملا حذف شده و این حذف ارز ترجیحی و تبدیل آن به نیمایی حدود ۶ برابر و نیم نیاز به نقدینگی را افزایش می دهد.

این داروساز با اشاره به اثرات حذف ارز ترجیحی در قیمت تمام شده ماده موثره تاکید می کند: قیمت تمام شده ماده موثره البرز بالک با حذف ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی و تبدیل آن به ارز آزاد یا نیمایی ۲.۵ تا سه برابر خواهد شد. این محاسبه پیچیده ای نیست که سازمان غذا و دارو نتوانست آن را انجام دهد؛ یعنی اگر نرخ ارز را براساس محاسبات قدیم تبدیل کنند به این قیمت تمام شده می رسند.

حمایت یک طرفه از بیمه ها و کمبودهای دارویی

سجادی با اشاره به اینکه تولیدکنندگان ماده موثره دارویی حاشیه سود بالایی ندارند می گوید: متاسفانه با سیاست های سازمان غذا و دارو در قیمت گذاری ماده موثره اکنون با چالش های متعددی مواجه شده ایم و هنوز هم قیمت گذاری های مناسبی نشده است. همچنین خطر این می رود که شرکت های تولید ماده اولیه کم کم ظرفیت های خود را از دست بدهند و خطوط تولیدشان کم کم به تعطیلی کشانده شود.

مدیرعامل البرز بالک با اشاره به اینکه عدم توجه به تولید داخلی درهای واردات را باز می کند و بر حجم وابستگی در حوزه دارو می افزاید اضافه می کند: اگر شرکت های داروسازی نیاز به این پیدا کنند که API را وارد کنند و تمام زحمتی که برای تولید داخلی ماده موثره کشیده شده از دست می رود. زحمتی که سالیان سال برای تولید مواد اولیه در مراحل مختلف کشیده شده و به راحتی با واردات از سمت کشورهای تامین کننده از دست می رود. صنعتی که مبنای علمی دارد و محصولاتی دانش بنیان عرضه می کند در سالی که به نام محصولات دانش بنیان است را از دست خواهیم داد.

اگر شرکت های داروسازی نیاز به این پیدا کنند که API را وارد کنند و تمام زحمتی که برای تولید داخلی ماده موثره کشیده شده از دست می رود

وی در پاسخ به این سوال که چه اتفاقی رخ داده که سازمان غذا و دارو قیمت های پایین تر از هزینه تولید را برای ماده موثره تعیین کرده می گوید: مکانیسم را نمی دانم. چندی پیش در جلسه ای با حضور کمیسیون بهداشت و درمان مجلس حضور داشتیم و موضوع کمبود آنتی بیوتیک ها و سایر چالش های بازار دارویی را بررسی کردیم. ما یکی از تامین کنندگان اصلی داروی سفکسیم هستیم که به خاطر سیاست گذاری های نامناسب خط تولید تعطیل شده است.

سجادی اضافه می کند: در آن جا هم نمایندگان مطرح کردند که اختیار قیمت گذاری را سازمان غذا و دارو انجام می دهد و ظاهرا ملاحظاتی هست که به بیمه ها فشار کمتری بیاید و قیمت تمام شده محصول نهایی بالاتر نرود که سازمان های بیمه گر بتوانند پوشش دهند که در عمل با این سیاست گذاری تولید آسیب می بیند.

کد خبر: ۱۸۳٬۶۹۱

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha