۵ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۰۰:۰۰
توسعه صنایع تولیدمحور لازمه تحقق شعار سال؛ زمان عمل فرا رسیده است!
گزارش بازار؛

توسعه صنایع تولیدمحور لازمه تحقق شعار سال؛ زمان عمل فرا رسیده است!

تحقق شعار سال مستلزم تغییر الگوی صادرات از خام‌فروشی به توسعه صنایع تولیدمحور است. این رویکرد نه‌تنها امنیت اقتصادی ایران را تقویت می‌کند، بلکه ما به یک قدرت تجاری تبدیل خواهد کرد.

بازار، گروه استان ها؛ در ادامه سلسله گزارش های معرفی ظرفیت های قابل سرمایه گذاری برای تحقق شعار سال در استان سمنان و بعد از سه گزارش و معرفی ظرفیت های این استان در بخش های تصفیه خانه و بازچرخانی آب، گردشگری و نیروگاه های خورشیدی در گزارش چهارم به ظرفیت های صنایع تبدیلی و همچنین مزیت های قابل سرمایه گذاری استان در این حوزه می پردازیم.

پیش از هر چیز باید گفت که علاقمندان به مطالعه سه گزارش سابق می توانند بر روی لینک های زیر کلیک کنند و از این سه گزارش که به ابعاد مختلف ظرفیت های سرمایه گذاری برای تحقق شعال سال در استان مستعد سمنان پرداخته، بهره مند شوند.

استان سمنان مقصدی ایده‌آل برای سرمایه‌گذاران هوشمند| نیروگاه خورشیدی بهترین انتخاب اقتصادی ؛ «پساب» فرصتی برای ثروت‌سازی در بحران| تحقق شعار سال با بازچرخانی آب ؛ «گردشگری» گنجینه‌ای که اقتصاد را متحول می‌کند| ضرورت برندسازی و بازتعریف برنامه‌ها

صنایع تبدیلی و مزیت های استان سمنان

وقتی می گوییم صنایع تبدیلی در واقع از چه صحبت می کنیم؟ یک کارشناس اقتصادی در گفتگو با خبرنگار بازار، در این باره می گوید: هر نوع صنعت یا کنش تولیدی و یا فرآیندی که ما را از خام فروشی دور کرده و بتواند ظرفیت های درآمد زایی را بیشتر کند در واقع صنایع تبدیلی است و لذا این مقوله مهم می تواند تولید مثلاً محصولاتی از مس در معادن این فلز مهم در استان سمنان و فروش آن به جای خام فروشی مس به صورت فله ای باشد.

یک کارشناس: صنایع تبدیلی در واقع تبدیل ظرفیت ها و مزیت های استان سمنان به ثروت است

حسین خدامی با بیان اینکه بسیاری از استان های کشورمان مانند اصفهان و تهران هستند که محصولات تولیدی استان ما را به صورت خام دریافت کرده و آن را با فرآوری هایی به صورت می دهند به محصولاتی بدل می کنند و به خود ما در استان سمنان می فروشند، ابراز کرد: برای مثال می توان به تولید نخ از پشم دام های خود استان سمنان اشاره کرد که مثلاً فعالان حوزه بافت و بافندگی و دوزندگی ما باید همان محصولی که ماده اولیه اش را خودشان تولید کرده اند را به قیمت گزاف تر بخرند در صورتی که در استان شان شاهد خام فروشی بوده ایم.

وی با بیان اینکه بعد دیگر صنایع تبدیلی در واقع تبدیل ظرفیت ها و مزیت های استان سمنان به ثروت است برای مثال ما در استانی که ۳۱۰ روز آفتابی دارد می توانیم با به کارگیری نیروگاه های خورشیدی، نور طبیعی و خدادادی و رایگان خورشید را به انرژی الکتریکی تبدیل کرده و بتوانیم از آن ثروت بیافرینیم همانطور که مثلاً با سنگ های تزئینی و معادن و حتی تولیدات کشاورزی می توان آن را انجام داد.

توسعه صنایع تولیدمحور لازمه تحقق شعار سال؛ زمان عمل فرا رسیده است!

موانع توسعه صنایع تبدیلی

به نظر می رسد دو نگاه تقلیل گرایانه و یک جانبه آفت های سرمایه گذاری در صنایع تبدیلی در استان سمنان مانند دیگر نقاط کشورمان است. نگاه تقلیل گرایانه این است که شما صنایع تبدیلی را تبدیل کردن سیب زمینی به چیپس یا بسته بندی سبزی خوردن بدانیم زیرا صنایع تبدیلی بسیار بسیار فراتر از تصورات ما می تواند سهل و ممتنع باشد و می تواند تولید ثروت کند و در واقع نباید به این پدیده عریض و طویل به شکل تقلیل گرایانه و محدودی نگاه کرد.

برای مثال حتی می توان صنایع تبدیلی را در گردشگری هم لحاظ کرد برای مثال تبدیل استان سمنان از معبر به مقصد و افزایش ماندگاری مسافران نوروزی و تابستانی برای خرید کردن از محصولات استان، بازدید از مناطق دیدنی و تولید ثروت کردن از گردشگری خودش یک نوع صنایع تبدیلی است یعنی پدیده گردشگری را به یک صنعت پولساز بدل می سازد و این یعنی ما در تمام عرصه های اقتصادی می توانیم صنایع تبدیلی را داشته باشیم.

یک کارشناس اقتصادی: ما باید فرهنگ تبدیل را در جامعه استان سمنان خودمان ایجاد کرده و برای این منظور باید برنامه مدون و چشم انداز داشته باشیم

و دوم نگاه یک جانبه گرایی است که صنایع تبدیلی را فقط و فقط متعلق به صنعت و نهایتاً بخش کوچکی از کشاورزی می داند در صورتی که اینطور نیست و در تمام عرصه ها حتی پزشکی و گردشگری، انرژی، صنایع دستی، دانش بنیان ها و فناوری های تک و ... نیز صنایع تبدیلی را دید و از ظرفیت های هر چند اندک در استان سمنان، تولید ثروت کرد برای مثال طراحی یک سایت برای فروش صنایع دستی تولیدات روستاهای مثلاً دامغان یک نوع صنایع تبدیلی است.

آفت های توسعه سرمایه گذاری صنایع تبدیلی

یک کارشناس اقتصادی درباره این موضوع به خبرنگار بازار، می گوید: بخشی از این دو نوع نگاهی که شما مطرح کردید به نوع نگاه مردم و عامه نسبت به صنایع تبدیلی باز می گردد و بخشی دیگر به مسئولان و سیاست گذاران استان سمنان در طول سه دهه اخیر که می توان گفت آنطور که باید و شاید به صنایع تبدیلی بها نداده و یا اگر داده اند بها دادن شان دچار همین دو نوع نگاه بوده است یعنی هنوز هم از افرادی در استان سمنان کسی سوال کند صنایع تبدیلی قطعاً سیب زمینی و چیپس و نهایتاً رب گوجه یا در خوش بینانه ترین حالت کانی های معدنی را مثال بزنند.

حسن همتیان با بیان اینکه ما باید فرهنگ تبدیل را در جامعه استان سمنان خودمان ایجاد کرده و برای این منظور باید برنامه مدون و چشم انداز داشته باشیم که به نظر نمی رسد این موضوع وجود داشته باشد، تاکید کرد: وقتی روستایی ما با تولیدات مثلا لبنیات، زعفران، حبوبات و ... به صورت فروش فله ای به عاملان فروش یا همان دلالان تهرانی و خراسانی و ... برای خودشان درآمد می سازند و اصلا نمی دانند راه های دیگری هم برای فروش وجود دارد زیرا نه آموزشی دیده اند نه فرهنگ صنایع تبدیلی در استان نهادینه شده، محکوم به همین وضعیت هستیم.

وی با بیان اینکه کسی در استان سمنان نمی داند که باید با محصول تولیدی خود چه کند زیرا عمده تولیدگران ما باید دغدغه فروش محصول هم داشته باشند پس به عبارت دیگر وقتی به دغدغه ای به بزرگی بازار فروش می رسند به سرعت می خواهند محصولی که تولید کرده اند به پول تبدیل شود زیرا باید از این راه ارتزاق کنند، افزود: هیچ برنامه مدونی نیست که یک روستایی بداند که با فرآوری محصولات می تواند سودی سه الی پنج برابر داشته باشد و در نتیجه ما فقر نگاه تبدیلی و فرهنگی صنایع تبدیلی داریم.

توسعه صنایع تولیدمحور لازمه تحقق شعار سال؛ زمان عمل فرا رسیده است!

هیچ برنامه ای نیست

این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه همین نوع نگاه ها است که به موانع بزرگ صنایع تبدیلی در استان سمنان بدل شده است، تاکید کرد: مشکل ما این است که هیچ برنامه ای نداریم که در آن مزیت های بخش به بخش و روستا به روستای استان سمنان مشخص شده باشد و برای هر کدام برنامه ریزی صورت گیرد تا یک شمای مشخصی از وضعیت تولید در استان سمنان به صورت بخش به بخش و ریز به ریز نشان داده شود و بدانیم که حالا با داشته هایمان می خواهیم چه کنیم.

همتیان با بیان اینکه شما اگر بدانید که در درون استان سمنان مثلاً ۳۰ خوشه تولیدی وجود دارند که می توان آنها را تبدیل کرد و از خام فروشی آنها جلوگیری کرد قطعاً می توانید با دست بازتر به دنبال سرمایه گذار برای آنها باشید و یا در بدترین حالت و سراغ تعاونی ها و سرمایه های مردم بروید و تولید ثروت کنید، تاکید کرد: وقتی راهی وجود ندارد در نتیجه شمای کلی هم نیست که شما بدانید در چه نقطه ای قرار دارید و چطور می توانید از نقطه الف به نقطه ب بروید و با چه ابزار و روش هایی می توان این مسیر را کوتاه تر و پرسود تر کرد.

معاون استاندار سمنان: توسعه صنایع تبدیلی، تکمیلی و فرآوری محصولات کشاورزی و دامی از جمله اولویت های استان برای سرمایه گذاری است

وی افزود: مشکل استان سمنان از اساس نداشتن نگاه صنایع تبدیلی و برنامه ریزی است و در نتیجه همه نوع آفتی در این مسیر گریبان تولید کننده را می گیرد شما وقتی هیچ برنامه ای ندارید چطور می توانید از مردم مثلاً مجن که بهترین سیب زمینی کشور را تولید می کنند بخواهید که کارخانه چیپس راه بیاندازند در صورتی که هیچ مزیت شناسی در این زمینه صورت نگرفته و هیچ برنامه ای هم برای تجمیع سرمایه های مردمی و سرمایه گذاران ندارید.

اولویت های سرمایه گذاری در استان سمنان

به نظر می رسد مسئولان استان سمنان به دنبال پرکردن این خلاء ها با شناخت اهمیت صنایع تبدیلی و توجه به مزیت ها وظرفیت های قابل سرمایه گذاری در استان سمنان هستند تا جایی که خروجی جلسات اخیر استانداری سمنان نوید را می دهد که مسئولان به فکر هستند تا مزیت های قابل سرمایه گذاری را در استان سمنان احصا و برای یافتن سرمایه گذار برایشان تلاش کنند همانطور که در نمونه اخیر آن معاون اقتصادی استاندار سمنان اعلام کرده که آماده جذب سرمایه گذار در بخش های مزیت دار استان سمنان هستیم.

محمد رضا صادقی با بیان اینکه در جلسات متعددی در استان در موضوع اولویت سیاستگذاری اقتصادی برای سرمایه گذاری بحث و تبادل نظر شده است بیان کرد: نتیجه این جلسات تعیین اولویت هایی به عنوان اولویت های سرمایه گذاری در استان است که یکی از مهمترین آنها که دولت بر آن تاکید بسیاری هم دارد انرژی خورشیدی، بازچرخانی پساب و توسعه کشت دیم، توسعه کشت گلخانه، توسعه تولید شیلات در کنار مزارع و... است.

وی با بیان اینکه توسعه صنایع تبدیلی، تکمیلی و فرآوری محصولات کشاورزی و دامی و توسعه صنایع معدنی و فرآوری مواد خام معدنی در استان سمنان دیگر اولویت های ما برای جذب سرمایه گذار هستند تاکید کرد: توسعه مراکز فناوری و تحقیق و توسعه در صنایع و پارکها، کسب و کارهای مجازی، تولید محتوا، اقتصاد دیجیتال و.. بهره گیری از ظرفیت باراندازی و انبارداری و سردخانه ای و ذخیره سازی و لجستیک در شاهراه مرکزی جوار پایتخت، توسعه اقتصاد توریسم و زیست بوم گردشگری و صنایع دستی، توسعه صنایع هایتک و تبدیل پروژه های عمرانی، زیرساختی، فرهنگی و اجتماعی به بسته ها و مدلهای سرمایه پذیر و مقرون به صرفه اقتصادی دیگر مزیت های استان برای معرفی به سرمایه گذاران است.

کد خبر: ۳۳۷٬۲۱۱

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha