۲۱ دی ۱۴۰۰ - ۰۹:۴۹
مذاکرات وین در مراحل آخر است| نقش میانجیگرانه اروپا و روسیه
استاد دانشگاه پومانا آمریکا در گفتگو با بازار:

مذاکرات وین در مراحل آخر است| نقش میانجیگرانه اروپا و روسیه

«تام لی» معتقد است دلیل پیشرفت در مذاکرات وین، ارائه امتیاز توسط طرفین و میانجیگری اتحادیه اروپا و روسیه است.

بازار؛ گروه بین الملل: «وانگ کوان» مذاکره کننده ارشد چین پنجشنبه شب پس از انجام مذاکرات در هتل کوبورگ که گفت‌وگوهای احیای برجام در آن جریان دارد گفت که مذاکرات رو به جلو و در حال پیگیری است.

میخائیل اولیانوف مذاکره کننده ارشد روسیه هم که بعد از دور اخیر مذاکرات بیان داشت که دست یابی به توافق نهایی تا فوریه امکان پذیر است.

از سوی دیگر «باراک راوید» در «اکسیوس» نوشت: جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا، در سفر اخیر خود به اسرائیل به مقامات اسرائیلی گفت که تهدید بازگشت تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل از طریق مکانیسم ماشه باید به عنوان وسیله‌ای برای بازدارندگی ایران از غنی‌سازی اورانیوم با درجه تسلیحاتی مورد استفاده قرار گیرد. سه مقام اسرائیلی که از ماجرا مطلع بودند، این موضوع را به من گفتند.

از طرف دیگر در اسرائیل ارزیابی‌های اطلاعاتی تغییر معناداری یافته و گفته می‌شود رسیدن به توافق هسته‌ای در وین محتمل است. در پایتخت اتریش، مقام‌های کره‌ای با همه طرفین دیدار کرده‌اند تا به موضوع پول‌های بلوکه‌شده پایان دهند. شاید گام اعتمادساز برای بازگشت به برجام.

در این جلسه که به درخواست طرف کره‌ای و در محل نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در وین برگزار شد، معاون وزیر خارجه کره جنوبی با اشاره به اهمیت روابط سئول-تهران، توضیحاتی در خصوص پول‌های بلوکه‌شده ایران نزد کره جنوبی ارائه و عنوان کرد که این کشور برای بازپرداخت بدهی خود به ایران تلاش می‌کند.

«باقری کنی» مذاکره کننده ارشد ایران در این دیدار تأکید کرد که فارغ از نتایج گفت‌وگوها در وین، دولت کره جنوبی موظف به آزادسازی پول‌های بلوکه‌ شده ایران است و تحریم‌های یکجانبه آمریکا نمی‌تواند توجیهی برای عدم پرداخت بدهی‌ها به ایران باشد.

در این راستا خبرنگار بازار گفت وگویی با پروفسور «تام لی» استاد دانشگاه پومانا امریکا انجام داده است که در ادامه می آید.

*مطابق اخبار مذاکرات وین رو به جلو و در حال پیشرفت است. طرفهای غربی هم برای اولین از پیشرفت در مذاکرات خبر داده اند. ارزیابی شما چیست؟
گزارشها نشان می دهد مذاکرات روبه پیشرفت و در مراحل پایانی است. دلیل پیشرفت در مذاکرات وین ارائه امتیاز توسط طرفین و میانجیگری اتحادیه اروپا و روسیه می تواند باشد.

*بر اساس برخی اخبار مذاکرات تا آخر فوریه به سرانجام می رسد. این در حالی بود که با آغاز گفتگوها در دور هفتم شرایط را بغرنج و پیچیده ارزیابی می کردند. چه اتفاقی افتاد که دیدگاههای طرفین به یکدیگر نزدیک شده است؟
تشنج ایجاد شده بعد از خروج یک جانبه ایالات متحده امریکا از برجام در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ به نفع هیچ کدام از طرفین نبوده است. در این مدت ایران به غنی سازی اورنیوم بیش از حد تعیین شده در برجام پرداخته و ایالات متحده امریکا نیز تحریم های متعدد علیه ایران و شرکت هایی که قصد همکاری و تجارت با ایران را داشته باشند اعمال نموده است. بنابراین طرفین باید به این نتیجه برسند که تشنج بیشتر باعث آسیب رساندن بیشتر به منافع آنها خواهد شد.

*بر اساس خبری که آکسیوس منتشر کرده است جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا، در سفر اخیر خود به اسرائیل به مقامات اسرائیلی گفته است که تهدید بازگشت تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل از طریق مکانیسم ماشه باید به عنوان وسیله‌ای برای بازدارندگی ایران از غنی‌سازی اورانیوم با درجه تسلیحاتی مورد استفاده قرار گیرد. یعنی آمریکا در نظر دارد در صورتی که غنی سازی ایران بالا برود مکانیسم ماشه را فعال کند. این در حالی است که محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران اعلام کرده که حتی در صورت شکست مذاکرات هم ایران غنی سازی بالای 60 درصد انجام نمی دهد. دلیل تهدید آمریکا به فعال کردن مکانیسم ماشه چیست؟
مکانیسم ماشه همواره یکی از ابزارهای تحت فشار قرار دادن و چانه زنی ایالات متحده امریکا بوده است. امریکا با مکانسیم ماشه به متحد خود یعنی اسرائیل اطمینان می دهد در صورت توافق با ایران، این کشور روند غنی سازی اورانوم خود را متوقف خواهد ساخت.

*اسرائیل که از مخالفان هر گونه توافق هسته ای بود، مواضع خود را تغییر داده است و اعلام کرده است که توافق با ایران بهتر از عدم توافق است. دلیل تغییر مواضع اسرائیل و پذیرش احیای برجام از سوی آن چیست؟
شاید تغییر موضع اسرائیل در ارتباط با ایران و برجام را بتوان تغییر رهبری سیاسی در اسرائیل ارزیابی کرد. به هر حال اسرائیل می داند در صورت عدم توافق هسته ای ایران با غرب، ایران به غنی سازی اورانیوم ادامه داده و خطر ایران هسته ای بسیار بیشتر از ایران غیرهسته ای است.

کد خبر: ۱۲۸٬۴۳۸

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha