بازار؛ گروه بین الملل: مذاکرات وین در حال انجام است و بر اساس اخبار نگارش متن توافق در حال انجام است.
اما طرفین ترجیح داده اند در سکوت خبری کار را پیش ببرند. این موضوع باعث موضع گیری «سعید خطیب زاده» سخنگوی وزارت خارجه ایران نیز قرار گرفت و گفت: گفتوگوها در وین چون وارد فاز نگارش در حوزه هستهای و رفع تحریمها شده است و همچنین کارگروه سوم که کارش به صورت آرامتری پیگیری میشود. با دقایق و جزییات مختلفی روبرو است و این سیالیت و جزییات اجازه نمیدهد که در فضای عمومی وارد اعلان شویم، چون گفتوگوها در حال جریان است و هر روز به نتیجه متفاوتی میرسد.
اظهارات خطیب زاده در حالی است که پیش از او «عباس عراقچی» رئیس تیم مذاکره کننده ایران اظهار داشته بود: آمریکاییها تا الان اعلام آمادگی کردهاند که بخش بزرگی از تحریمها را بردارند، البته از نظر ما هنوز کامل نیست و به همین دلیل مذاکرات ادامه مییابد تا وقتی به همه خواستههای خودمان در این زمینه برسیم. اگر خواستههای ما تامین شود، جمهوری اسلامی ایران نیز کاملا جدی است که به اجرای کامل برجام مجددا برگردد و این اراده جمهوری اسلامی ایران است که اتخاذ شده و هیچ ارتباطی هم با مسائل دیگر در تهران ندارد، با امر انتخابات که طبیعتا موضوع مهمی در کشور است، هیچ ارتباطی ندارد.
عراقچی عنوان کرده بود مذاکرات تعطیلی و آخر هفته نخواهد داشت و افزود: در سطح گروههای کاری مذاکرات ادامه مییابد و کارشناسان ما اگر لازم باشند شبانهروز کار خواهند کرد.
در این راستا خبرنگار بازار گفتگویی با پروفسور «فرانک فن هیپل» استاد دانشگاه پرینستون و معاون اسبق کاخ سفید تنظیم نموده که در ادامه می آید. حوزه تحقیقاتی «فن هیپل» در زمینه علوم و فناوری شامل مواردی چون کنترل تسلیحات اتمی و منع اشاعه هستهای، انرژی و توازن سیاست گذاری در عرصههای تکنولوژی است.
*عباس عراقچی رئیس هیات مذاکره کننده ایران اخیرا گفته است: جمهوری اسلامی ایران کاملا جدی است که به اجرای کامل برجام مجددا برگردد و این اراده جمهوری اسلامی ایران است که اتخاذ شده و هیچ ارتباطی هم با مسائل دیگر در تهران ندارد، با امر انتخابات که طبیعتا موضوع مهمی در کشور است، هیچ ارتباطی ندارد. ایا از دید آمریکا نشست وین فارغ از انتخابات ایران دنبال می شود؟
من معتقدم که دولت بایدن صرف نظر از انتخاب رئیس جمهور ایران در ماه ژوئن، به مذاکره ادامه می دهد و برای مذاکره گشوده است. با این حال، اگر نیروهای مخالف مذاکره غالب نشوند، توافق در مورد پیوستن مجدد ایالات متحده به برجام و بازگشت ایران به توافق باید در اسرع وقت حاصل شود.
*تا زمان 22 ماه می که پایان زمان توافق ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی است، آیا امکان حصول به توافق میان ایران و آمریکا وجود دارد؟
امیدوارم توافق تا 22 مه حاصل شود، اگر توافق تا آن تاریخ حاصل نشود، امیدوارم توافق ایران و آژانس به گونه ای پیش برود که مذاکرات به خطر نیفتد.
*روزنامه نیویورک تایمز گزارش در گزارشی نوشت تصمیمگیری درباره این که چه تحریمهایی برداشته شود، به لحاظ سیاسی برای ایران و امریکا حساس است. به عنوان مثال، ایران اصرار دارد که تحریم دوره ترامپ علیه بانک مرکزی تحت برچسب تروریسم باید برداشته شود زیرا به تجارت آسیب میزند. اما برداشتن عنوان تروریستی از سپاه پاسداران انقلاب اسلامی برای واشنگتن مسئلهای پیچیدهتر خواهد بود. به نظر شما بایدن می تواند این ریسک سیاسی را انجام دهد که چنین تحریمهایی را بردارد؟
من خودم صلاح نمی دانم سپاه به عنوان یک سازمان تروریستی برچسب گذاری شود. شاید از نظر فنی، مجازات فقط بخشهایی از سپاه امکان پذیر نبوده است. در این صورت، ممکن است برای موفقیت در مذاکرات و پایداری برجام و اجماع داخلی در داخل ایران مهم باشد که سپاه از مزایایی نیز برخوردار باشد.
«سعید خطیبزاده» سخنگوی وزارت امور خارجه ایران نیز اخیرا گفته است: «گفتوگوها در وین چون وارد فاز نگارش در حوزه هستهای و رفع تحریمها شده است و همچنین کارگروه سوم که کارش به صورت آرامتری پیگیری میشود. با دقایق و جزییات مختلفی روبرو است و این سیالیت و جزییات اجازه نمیدهد که در فضای عمومی وارد اعلان شویم، چون گفتوگوها در حال جریان است و هر روز به نتیجه متفاوتی میرسد.» به نظر می رسد طرفین ترجیح داده اند در سکوت و بدون بیرون دادن جزئیات کار را پیش ببرند. دلایل این امر چیست؟
من فقط می توانم حدس بزنم که یک پکیج در حال بحث و گفتگو است و اگر عوامل مجزا قبل از کامل شدن بسته کامل اعلام شوند، مذاکره کنندگان می توانند در هر یک از کشورهایشان تحت فشار قرار بگیرند که پیشرفت غیرممکن شود.
به عبارت دیگر زمانی باید از حصول نتیجه صحبت کرد که همه موارد مورد بحث و گفتگو قرار گرفته باشد.
نظر شما