بازار؛ گروه خودرو: ایمنی مهمترین پارامتر تولید خودرو در دنیا محسوب میشود، هر سال شرکتهای خودروسازی در دنیا میکوشند با بهره گیری از فناوریهای نوین و تکنولوژیهای روز، ایمنی خودروشان را افزایش دهند. این موضوع همه ساله توسط موسسات بینالمللی معتبر از جمله یوروانکپ مورد بررسی و تست قرار میگیرد. یوروانکپ با تعریف پروتکلهای تست تصادف به ارزیابی عملکرد فناوریها و طراحیهای روز این خودروها میرود تا سطح ایمنی آن را با رتبه بندی براساس ستاره مشخص کند. در سال میلادی جاری، یوروانکپ به معرفی خودروهای ایمن منتخب سال پرداخت، خودروهای که توانسته بودند آزمایشها این موسسه را با موفقیت پشت سر بگذارند. در این میان دو خودرو پولستار۲ و کوپرا فورمنتور توانستند ۵ ستاره ایمنی کامل را دریافت و لقب ایمنترینهای سال را به خود اختصاص دهند. هرچند که این موضوع به لطف سیستمهای ایمنی فعال و غیرفعالی که سازندگان این محصولات تعبیه کردند، فراهم شده است. بنابراین در ادامه به بررسی دو محصول فوق خواهیم پرداخت تا با سازه بدنه، سیستمهای ایمنی و طراحی آنها در زمان تصادف بیشتر آشنا شویم.
پولستار۲
ولوو همواره سرآمد و زبانزد دیگر خودروسازان در ارائه بالاترین سطح ایمنی بوده است. پولستار به عنوان برند الکتریکی و پرفورمنسی این خودروساز سوئدی، در موتورشوی ژنو سال ۲۰۱۹ از سدان لیفتبک خود با نام پولستار۲ رونمایی کرد. پولستار۲ که در حقیقت یک سدان تمام الکتریکی است، به منظور تصاحب بیشتر سهم الکتریکیهای بازار و گامی روبه جلو و پیشرفت ولوو در زمینه الکتریکیها و رقابت با رقیب سرسخت آمریکایی خود یعنی تسلاموتورز، به بازار عرضه شده است. پولستار۲ به عنوان ایمنترین خودرو الکتریکی حال حاضر سال معرفی میشود، چراکه سازه X شکل قسمت جلویی برای جذب بیشتر نیروها و تنشهای که وارد سازه بدنه میشود طراحی شده تا بالاترین سطح ایمنی را به ارمغان آورد. این سدان تمام الکتریکی برپایه پلتفرم CMA شکل گرفته که سازهای تمام آلومینیومی به همراه آلیاژهای سبک وزن و در قسمت جلویی و عقب خودرو با متریال کامپوزیت همراه شده تا ظرفیت جذب نیروها و تنشهای وارد به سازه را به حداقل میزان خود برساند. طراحی نوین در زمینه Side Impact یا سازههای که به منظور ارتقای ایمنی جانبی خودرو در درهای آن تعبیه شده دارای ساختار آکاردئونی است که میتواند ایمنی بالای را برای سرنشینان فراهم آورد. در زمینه سیستمهای الکترونیکی جدید نیز به ایربگهای میانی مجهزشده که سنسور موقعیت ایمن سرنشینان به خوبی با مکانیزم ایربگ هماهنگ شده تا در صورت وارد آمدن نیروها باز شده و از برخورد سرنشینان به فضای جانبی یکدیگر که منجربه جراحت یا حتی خونریزی داخلی بدن سرنشین میشود، جلوگیری کند. هرچند که استفاده از متریال منعطف و سازگار با محیط زیست نیز در فضای داخلی تحسینبرانگیز است که یوروانکپ در تست ریپورتها(ریز گزارشات) امتیاز بالایی را به این مقوله داده است. پولستار۲ از دو موتورالکتریکی یکی در محور جلو و دیگری در محور عقب بهره میگیرد که حداکثر ۴۰۸اسببخار قدرت و حداکثر ۶۶۰نیوتونمتر گشتاور را با گیربکس تکسرعته میزان انتقال قدرت را مدیریت و به چهارچرخ منتقل میکند تا در ۴ ثانیه از حالت سکون به ۱۰۰ کیلومتربرساعت دست یابد. پولستار۲ با قیمت ۶۱هزار و ۲۰۰ دلار به بازار عرضه میشود.
پولستار۲ در بخش ایمنی بزرگسال ۹۲درصد، ایمنی کودک با توجه به قرارگیری صندلی ISOFIX در موقعیت ایمن و سنجش سیستم موقعیت قرارگیری ایمن سرنشینان ۸۹درصد را به خود اختصاص داده است. با توجه به این مقوله که ولوو همواره در زمینه ارتقای ایمنی عابران پیاده یکی از خودروسازان پیشتاز در این عرصه بوده
ویژگی فنی
پولستار۲ در بخش ایمنی بزرگسال ۹۲درصد، ایمنی کودک با توجه به قرارگیری صندلی ISOFIX در موقعیت ایمن و سنجش سیستم موقعیت قرارگیری ایمن سرنشینان ۸۹درصد را به خود اختصاص داده است. با توجه به این مقوله که ولوو همواره در زمینه ارتقای ایمنی عابران پیاده یکی از خودروسازان پیشتاز در این عرصه بوده، بنابراین پولستار۲ در بخش ایمنی عابرپیاده که مرتبط با عملکرد سیستم ترمز اضطراری خودکار و سیستم رانندگی خودکار است توانسته ۸۰درصد را از ۱۰۰ امتیاز کسب کند.
در بخش سیستمهای الکترونیکی کمکی با توجه به عملکرد بالا سیستمهای الکترونیکی و بهینهسازی آنها همانند کروز کنترل هوشمند، سیستم کمکی رانندگی، سیستم هشدار انحراف از مسیر و سیستم پایش نقاط کور مبتنی بر شناسایی دوچرخهسوار نیز ۸۶درصد از ۱۰۰ امتیاز را دریافت کرده است. با این وجود پولستار۲ به ۵ستاره ایمنی نائل آمده تا عنوان ایمنترین سدان تمام الکتریکی سال۲۰۲۱ را به خود اختصاص دهد.
کوپرا فورمنتور
شرکت خودروسازی سئات که اسیووی کراساوور کامپکت سگمنت C خود را که سال گذشته میلادی با نام فورمنتور به جهان معرفی کرد، به نوعی زبان جدید طراحی این خودروساز را با تکنولوژیهای جدیدی که به همراه دارد را در ظاهر اسپرت و جسور به نمایش میگذارد. فورمنتور که بر روی پلتفرم گروه فولکس واگن و MQB Evo شکل گرفته به نوعی روی همان ساختار سئات لئون ساخته شده است. هدف از ارائه این مدل رقابت با مرسدسبنز GLA کلاس و بامو X۲ است که جایگاه ویژهای را میتواند در بازار اروپا به خود اختصاص دهد. فورمنتور که در سه نسخه با موتورهای چهارسیلندر دولیتری TSI بنزینی، پنج سیلندر ۲.۵لیتری TFSI و ۱.۴لیتری چهارسیلندر TSI پلاگین-هیبرید به بازار عرضه میشود. نسخه پلاگین هیبرید این کراساوور کامپکت سگمنت C حداکثر با قدرتی برابر ۲۴۲اسببخار برای آن دسته از مشتریانی که خواهان کراساوور کامپکت هستند در نظر گرفته شده است. نسخهای قویتر از این مدل که دارای پیشرانه چهارسیلندر دولیتری است با حداکثر قدرت ۳۰۶ اسببخار نیز عرضه میشود که برای تمامی مدلهای گیربکس ۷سرعته دوکلاچه اتوماتیک دردسترس است. از طرفی نسخه پرفورمنسی فورمنتور که برای بازار اسپانیا به صورت ویژه قابل خریداری است، با موتور پنج سیلندر ۲.۵لیتری با قدرت ۳۹۰اسببخار و ۴۸۰نیوتونمتری در دسترس مشتریان است. قیمت پایهای برای کوپرا فورمنتور از ۴۱هزار و ۵۰۰ دلار آغاز میشود.
کوپرا فورمنتور توانست در بحث ایمنی سرنشینان بزرگسال امتیاز ۹۳درصد را کسب و در بحث ایمنی کودک باتوجه به قرارگیری صندلی ISOFIX در موقعیت ایمن ۸۸درصد را از آن خود کند. شکل دماغه و پوزه خودرو با وجود خطوط تیز روی کاپوت ایمنی عابر پیاده به ۶۸درصد رسیده است
ساختار فنی
شرکت خودروسازی کوپرا در تبلیغات فورمنتور نیز اعلام کرده بود که از سازه و بدنه جدید برای ارتقا ایمنی بهره میبرد. در تستهای تصادف از سوی یوروانکپ ثابت شده که این مهم نه تنها در عمل سنخیت دارد بلکه جایگاه بالای در زمینه ایمنی برای این اسیووی کامپکت سگمنت C را فراهم آورده است. استفاده از متریال آلومینیومی در سازه بدنه و پلاستیک فشرده در بخش جلوی شاسی و عقب تا حد زیادی نیروهای وارده به بدنه را کاهش میدهد. باتوجه به آنکه فورمنتور یکی از محصولات جدید گروه فولکسواگن است که به ایربگهای میانی داخلی(ایربگهای میان سرنشینان) مجهزشده، کارشناسان یوروانکپ را بر این وا داشته تا تستهای دقیق به واسه دامی Dummy (آدمکهای مجهزبه سنسور جهت تست تصادف) صورت گیرد. در چهار مرحله تست کوپرا فورمنتور توانست در بحث ایمنی سرنشینان بزرگسال امتیاز ۹۳درصد را کسب و در بحث ایمنی کودک باتوجه به قرارگیری صندلی ISOFIX در موقعیت ایمن ۸۸درصد را از آن خود کند. شکل دماغه و پوزه خودرو با وجود خطوط تیز روی کاپوت ایمنی عابر پیاده به ۶۸درصد رسیده است. در بخش سیستمهای کمکی ایمنی باتوجه به نصب سیستم کروز کنترل تطبیقی، سیستم ترمز اضطراری خودکار و کمکی رانندگی توانسته ۸۰درصد را کسب کند و نهایتا ۵ ستاره درخشان ایمنی را به خود اختصاص دهد.
نظر شما