۲۶ فروردین ۱۴۰۴ - ۲۰:۲۸
ناراحتی شورای روابط خارجی امریکا از روند مذاکرات عمان

ناراحتی شورای روابط خارجی امریکا از روند مذاکرات عمان

"اندیشکده‌های آمریکایی با نفوذ ضدایرانی، نگران ضعف مواضع آمریکا در مذاکرات عمان هستند و معتقدند توافق احتمالی به نفع ایران خواهد بود.

به گزارش بازار، مراکز مطالعاتی امریکا که عمدتاً تعیین کننده سیاست خارجی، دفاعی و حتی امنیتی و اجتماعی در این کشور به شمار می‌روند، نقش و نفوذ بسیاری در تصمیم‌گیری‌ها داشته و معمولاً بسیاری از اتفاقات، معاهدات و رویدادها بر اساس نظر و دیدگاه آن‌ها به پیش می‌رود، مانند برجام که کار اندیشکده غربی موسوم به «گروه بین‌المللی بحران» بود و بعدها رابرت مالی از همین اندیشکده به عنوان مسوول نماینده امریکا در امور ایران در دولت بایدن معرفی شد.

مراکز مطالعاتی امریکا که عمدتاً تعیین کننده سیاست خارجی، دفاعی و حتی امنیتی و اجتماعی در این کشور به شمار می‌روند، نقش و نفوذ بسیاری در تصمیم‌گیری‌ها داشته و معمولاً بسیاری از اتفاقات، معاهدات و رویدادها بر اساس نظر و دیدگاه آن‌ها به پیش می‌رود، مانند برجام که کار اندیشکده غربی موسوم به «گروه بین‌المللی بحران» بود و بعدها رابرت مالی از همین اندیشکده به عنوان مسوول نماینده امریکا در امور ایران در دولت بایدن معرفی شد.

با این حال، دولت ترامپ چندان توجهی به بسیاری از این اندیشکده‌ها که حاصل جمع نگاه دمکرات‌ها است نداشته و ندارد؛ جمع اندکی از این مراکز می‌توانند با دولت مستقر امریکا ارتباط گرفته و توصیه‌های خود را ارائه کنند، با این حال همه این مراکز و به قولی اندیشکده‌ها که جایی برای اشتغال بسیاری از مقامات دولت‌های سابق امریکا به شمار رفته و تحت نفوذ افراد و لابی‌های فعال در واشنگتن هستند، نگاهی به شدت ضد ایرانی دارند.

یکی از این اندیشکده‌ها، شورای روابط خارجی است. مرکزی که نگاهی به شدت ضدایرانی داشته و همواره توصیه‌هایش برای توافق میان واشنگتن و تهران نبوده، اما برخی اوقات که کم می‌آورد، ناچار است تا حد وسط را در نظر بگیرد تا قافیه را نبازد و از معرکه بیرون نرود. با اندکی جستجو می‌توانید مواضع این اندیشکده در رابطه با ایران را پیدا کنید. با این حال، موضعی که شورای روابط خارجی در مورد مذاکرات عمان گرفته، نشان می‌دهد تا چه اندازه عصبانی است.

این اندیشکده آمریکایی در یادداشت تحلیلی در مورد مذاکرات عمان نوشت: مذاکرات هسته‌ای تهران و واشنگتن روز شنبه در مسقط با میانجی‌گری وزیر امورخارجه عمان آغاز شد. واضح است که دور اول گفت‌وگوها به نفع ایران تمام شد. اول اینکه، آمریکا خواستار مذاکره مستقیم بود، در حالی‌که ایران خواستار مذاکرات غیرمستقیم بود. گفت‌وگوها در عمان نیز غیرمستقیم برگزار شد. به نظر می‌رسد که میان استیو ویتکاف، نماینده آمریکا و عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، سلام و مصافحه‌ای وجود داشته است، اما نه بیشتر از این.

دوم اینکه، مذاکرات عمان تنها درباره برنامه هسته‌ای بود، انتقادی که همواره علیه برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) – توافق هسته‌ای دوران باراک اوباما در سال ۲۰۱۵ – مطرح بود که مساله برنامه موشکی ایران و حمایت این کشور از گروه‌های منطقه‌ای را در بر نمی‌گرفت. این، دقیقا همان چیزی است که ایران می‌خواهد.

و سوم، به نظر می‌رسد که ایالات متحده از همان ابتدا از خود ضعف نشان می‌دهد و از هدف پایان دادن به برنامه هسته‌ای ایران دست کشیده است. همان‌طور که روزنامه نیویورک تایمز می‌گوید، ترامپ و ویتکاف نشان داده‌اند که به‌رغم درخواست‌های شدید مقامات دولت ترامپ قبل از آغاز مذاکرات مبنی بر اینکه ایران برنامه هسته‌ای خود را به‌طور کامل برچیند و همچنین برنامه موشکی خود و حمایتش از گروه‌های منطقه را کنار بگذارد، هدف واقعی آنها تضمین این است که ایران هرگز نمی‌تواند سلاح هسته‌ای بسازد.

اندیشکده مستقر در نیویورک با بیان اینکه «درک شیوه‌های مذاکره ویتکاف دشوار است» به اظهارات او در گفت‌وگو با روزنامه وال استریت ژورنال درست پیش از آغاز مذاکرات عمان اشاره کرد که گفته بود: موضع امروز ما برچیده شدن برنامه هسته‌ای ایران است. البته این بدان معنا نیست که در حاشیه، راه‌های دیگری برای سازش بین ۲ کشورمان پیدا نخواهیم کرد. جایی که خط قرمز ما خواهد بود؛ توانایی هسته‌ای شما نمی‌تواند تسلیحاتی باشد. این، تعریف یک امتیاز پیشگیرانه است: این هدف نهایی من است اما اگر شما آن را دوست ندارید، من یکی دیگر را پیدا خواهم کرد.

اگر هدف ویتکاف توافقی است که به آژانس اجازه بازرسی از برنامه هسته‌ای ایران را بدهد، در حالی که ایران به حمایت خود از گروه‌های منطقه مانند حماس، حزب‌الله و انصارالله یمن ادامه می‌دهد و به ایران اجازه می‌دهد به توسعه موشک‌هایی با برد بیشتر و بیشتر ادامه دهد، او برجام را می‌خواهد. (در واقع، در همین چند خط می‌توانید توصیه‌های صهیونیست‌ها در این گزارش اندیشکده به ترامپ پیدا کنید، متحدان منطقه‌ای ایران که همچنان برای رژیم یهودی هزینه‌تراشی می‌کنند)

رئیس جمهور ترامپ در سال ۲۰۱۸ دقیقا به همین دلایل به‌طور یک‌جانبه از برجام خارج شد، چراکه به گفته او، توافق هسته‌ای با ایران یکی از بدترین و یک طرفه‌ترین معاملاتی بود که ایالات متحده تاکنون وارد آن شده بود. شورای روابط خارجی در بخش پایانی یادداشت خود با تاکید بر اینکه «اکنون به نظر می‌رسد مطالبات ترامپ پس از خروج از برجام برای رسیدن به توافقی جدید با ایران در مسیر فراموشی قرار دارد» به دولت ترامپ توصیه کرد که «از ابزارهای خود برای اعمال فشار به منظور دستیابی به توافقی فراتر از برجام استفاده کند!»

کد خبر: ۳۳۵٬۶۰۲

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha