امید محمدی؛ بازار: تغییرات نرخ ارز منجربه رشد مواداولیه و هزینه نهاده های تولید برای صنایع وابسته به خودروسازی شده است. در این میان لاستیک خودرو به دلیل فشار اقتصادی-صنعتی که سال گذشته ناشی از تصمیمات غیرکارشناسی وزارت صمت تحمل کرده، احتمالا در سال جاری با جهش نرخ مواجه شود. از سوی تولیدکنندگان تایر نسبت به تبعیض ارزی میان واردکنندگان و تولیدکنندگان تایر در سال گذشته گلایه دارند. عدم تعریف استراتژی مشخص برای تخصیص ارز به تایرسازان می تواند اثر منفی ۱۵ درصدی حمل و نقل داشته باشد؛ چرا که تایر یک کالای استراتژیک در حمل و نقل شناخته می شود، برای بررسی مشکلات تولیدکنندگان تایر با «مصطفی تنها» سخنگو انجمن صنفی صنعت تایر ایران به گفت و گو پرداختیم؛
* سال گذشته تولیدکنندگان تایر نسبت به دریافت و تخصیص ارز گلایه های داشتند؛ دلیل اصلی این موضوع چه بوده است؟
سال گذشته نرخ ارز مسیر روبه رشدی را دنبال می کرد که این موضوع سبب چالش تامین نقدینگی برای تایرسازان شد. چرا که تامین مواداولیه این تولیدکنندگان وابستگی به نرخ ارز دارد و افزایش بها ارز سبب رشد ۲.۵ برابری هزینه های تولید برای سازندگان شده بود. فرآیند تخصیص ارز برای صنعت تایر طولانی ترین پروسه است، گاهی تخصیص ارز به واحدهای پولی دیگر تغییر می کرد تا برای دریافت آن اقداماتی انجام می شد، مجدد واحدپولی تغییر یا زمان تخصیص افزایش می یافت. تایرسازان نیز برای تغییر بها محصولات خود مدام به مذاکره و توضیح با نهادهای نظارتی پرداختند، این چالش ها تاثیرات منفی در تولید تایرسازان داشته است.
اگر بخشی از ارز به جای واردات به طرح های توسعه ای تایرسازان یا طرح های احداثی تایر اختصاص می یافت، حداقل چند واحد تولیدی تایر شکل می گرفت
* بارها مدیران ارشد صنعت تایر از تبعیض ارزی میان تولید و واردات گلایه داشتند، چرا گفته می شود که ارز مصرفی واردکنندگان بیشتر است؟
متاسفانه سال گذشته واردات بی رویه تایر خودرو به کشور صورت گرفت، این درحالی است که ارز مورد نیاز تولیدکنندگان قطره چکانی به آن ها تخصیص داده می شد. اما در مقابل با دست و دلبازی چند صد میلیون دلار واردات تایر به کشور صورت گرفت. اگر بخشی از ارز به جای واردات به طرح های توسعه ای تایرسازان یا طرح های احداثی تایر اختصاص می یافت، حداقل چند واحد تولیدی تایر شکل می گرفت. در صورتی که چنین سیاستی اتخاذ می شد، توان تولید تایر در کشور افزایش می یافت.
* حدود ۲ سال است که وزارت صمت بارها وعده آزادسازی قیمت تایر را داده است، ظاهرا تاییدهای نهایی این موضوع نیز صادر شده؛ چرا قیمت تایر آزاد نمی شود؟
مرتب در وزارت صمت، مطبوعات و مصاحبه مسئولین وعده آزادسازی قیمت تایر داده می شود، اما در عمل سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان و ستاد تنظیم بازار حاضر به آزادسازی قیمت لاستیک خودرو نیستند. شاید نسبت به پیامدهای اجتماعی و تاثیر قیمت تایر بر سایر کالاها که نقش اساسی در هزینه حمل و نقل زمینی دارد، نگران هستند. اگر متولیان حاضر به آزادسازی قیمت تایر نیستند، قیمت گذاری دستوری را نیز برای سایر زنجیره تامین در نظر بگیرند و فقط محصول نهایی مشمول این موضوع نباشد.
نظر شما