بازار؛ گروه بین الملل: اخیرا واشنگتن، تحریمهای متعددی را علیه کشتیها و نهادهایی که در حمل نفت تحت تحریم آمریکا مشارکت دارند، اعمال کرده است. در بسته تحریمی ۱۰ ژانویه، بیش از ۱۴۰ نفتکش معادل حدود ۴۲ درصد از کل صادرات نفت روسیه از مسیر دریا، هدف تحریم آمریکا قرار گرفتند که باعث افزایش نرخ کرایه کشتیها شد.
با این حال منابع بازرگانی و تحلیلگران غربی اعلام کردند واردات نفت چین از شرق دور روسیه و ایران، در مارس بهبود خواهد یافت، زیرا نفتکشهای تحریم نشده، جذب این تجارت شده و جای کشتیهای تحت تحریم را گرفتهاند. آنها بیان کردند بهبود صادرات نفت روسیه و ایران به چین که بزرگترین واردکننده جهان است، نگرانیهای پیرامون عرضه را که قیمت جهانی نفت را تقویت کرده بود، تا حدودی برطرف میکند.
اخیرا کاخ سفید در حال بررسی طرحی برای کاهش تحریمهای روسیه است؛ زیرا «دونالد ترامپ»، رئیس جمهور آمریکا به دنبال بهبود روابط با مسکو و پایان دادن به جنگ اوکراین است. کاخ سفید از وزارت خارجه و وزارت خزانهداری خواسته تا فهرستی از تحریمهایی که امکان کاهش آنها وجود دارد، تهیه کنند تا مقامات آمریکایی این موضوع را در مذاکرات با روسیه بررسی کنند. این اقدام بخشی از تلاشهای واشنگتن برای بهبود روابط دیپلماتیک و اقتصادی با مسکو محسوب میشود.
یکی از مهمترین ابعاد مذاکرات آمریکا با روسیه، تحریمهای انرژی است. روسیه یکی از بزرگترین تولیدکنندگان نفت جهان محسوب میشود و کاهش تحریمهای آمریکا علیه این کشور میتواند منجر به کاهش قیمت جهانی نفت شود. این مساله، به ویژه در شرایطی اهمیت دارد که ترامپ قصد دارد تا صادرات نفت ایران را محدود کند.
در این راستا خبرنگار بازار گفتگویی با «پروفسور جفری کارلینر» استاد دانشگاه بوستون ایالات متحده آمریکا تنظیم نموده که در ادامه می آید.
در طول دولت های کارتر و ریگان، کارلینر به عنوان اقتصاددان ارشد و مدیر ستادی در شورای مشاوران اقتصادی رئیس جمهور خدمت کرد. او همچنین به عنوان مدیر اجرایی دفتر ملی تحقیقات اقتصادی در کمبریج، ماساچوست و معاون مدیر موسسه اقتصاد بینالملل پترسون در واشنگتن دی سی خدمت کرده است.
*تحلیلگران معتقدند بهبود صادرات نفت روسیه و ایران به چین که بزرگترین واردکننده جهان است، نگرانیهای پیرامون عرضه را تا حدودی برطرف میکند. ارزیابی شما در این ارتباط چیست؟
تحریمهای آمریکا مانع از صادرات نفت ایران و روسیه به چین و سایر کشورها خواهد شد که این امر بازار نفت جهانی را با مشکل عرضه و افزایش قیمت مواجه می کند – زیرا این دو کشور از تامین کنندگان اصلی نفت در آسیا هستند. مسکو و تهران بنا بر شرایط خود تلاش می کنند تحریم های آمریکا را بی اثر کنند و نفت خود را به روش های مختلف صادر کنند.
مسکو و تهران بنا بر شرایط خود تلاش می کنند تحریم های آمریکا را بی اثر کنند و نفت خود را به روش های مختلف صادر کنند
*با افزایش احتمال کاهش تحریمهای نفتی روسیه از سوی آمریکا، آیا واشنگتن در ازای این امتیاز، فشار بیشتری بر صادرات نفت ایران وارد خواهد کرد؟
بله. اگر ایران و امریکا نتوانند در مورد برنامه هسته ای تهران مذاکره نموده و به توافق برسند، ترامپ تحریم های بیشتری علیه تهران اعمال خواهد کرد. با کاهش تحریم های نفتی علیه روسیه، نفت روسیه وارد بازار جهانی شده و عرضه نفت ادامه خواهد داشت. بنابراین تحریم نفتی بیشتر ایران بازار نفت جهانی را مختل نخواهد کرد. لازم به ذکر است واشنگتن در صورتی خواهان کاهش تحریم ها علیه روسیه است که روسیه به جنگ در اوکراین خاتمه دهد و آتش بس را بپذیرد. باید منتظر ماند و دید.
اگر ایران و امریکا نتوانند در مورد برنامه هسته ای آن مذاکره نموده و به توافق برسند، ترامپ تحریم های بیشتری علیه تهران اعمال خواهد کرد
*با وجود تحریمهای سنگین، صادرات نفت ایران همچنان ادامه دارد و تاکنون سیاستهای آمریکا موفق به صفر کردن آن نشده است. با توجه به این نکته که چین همچنان نیازمند نفت ایران است، آیا تحریم های آمریکا می تواند مانع از خرید نفت ایران از سوی چین شود؟
تحریم های امریکا علیه صنعت نفت ایران، هزینه های بسیار زیادی برای اقتصاد ایران در پی داشته هر چند منجر به صفر شدن صادرات نفت آن نشده باشد. افزایش تحریم ها بر صادرات نفت ایران تاثیر گذار خواهد بود هر چند تهران تلاش می کند نفت خود را به چین صادر کند. اگر تهران بتواند با آمریکا به توافق در مورد موضوع هسته ای آن دست یابد تحریم ها قطعا کاهش خواهند یافت و ما شاهد افزایش صادرات نفت آن به سایر نقاط جهان خواهیم بود.
نظر شما