امید محمدی؛ بازار: بحران تامین قطعات و لوازم یدکی خودروهای وارداتی عامل اصلی کاهش تمایل مشتریان نسبت به تهیه این محصولات است. هشدار کارشناسان و فعالان بازار خودرو طی چند ماه اخیر نسبت به عدم تامین قطعات و تقویت خدمات پس از فروش خودروهای وارداتی، تاکنون سبب تغییر نگرش متولیان و سیاستگذاران بازار خودرو نشده است. از سوی وزارت صمت ارز مناسبی به واردات قطعات این خودروها تخصیص نداده است، تمام این شرایط نگرانی مشتریان و فعالان بازار خودرو را تشدید کرده است. از همین رو جهت بررسی وضعیت قطعات و واردات خودروهای خارجی با «جواد میرآفتابی» کارشناس صنعت خودرو به گفت و گو پرداختیم:
متاسفانه شرکت های واردکننده دیده مناسبی به خدمات پس از فروش و تامین قطعات ندارند
* باتوجه به اینکه چند شرکت اقدام به واردات برند تویوتا و حتی یک مدل خاص کردند، بحث چالش تامین قطعات آن ها چه زمانی اصلاح می شود؟
تامین قطعات و خدمات پس از فروش برای بسیاری از خودروهای وارداتی همچنان بزرگترین چالش است، زیرا بیشتر واردکنندگان خودرو سابقه و کارنامه خودرویی نداشته و فقط بازرگانان هستند. شاید بیشتر از ۶ هزار دستگاه تویوتا به کشور وارد شده که برای تامین خدمات پس از فروش، واردکنندگان با شرکت ماهان صنعت پارس نماینده قدیمی تویوتا در زمینه خدمات پس از فروش قرارداد منعقد کردند. متاسفانه شرکت های واردکننده دیده مناسبی به خدمات پس از فروش و تامین قطعات ندارند.
* در بازار خودرو به نظر می رسد که قیمت خودروهای وارداتی نتوانسته تاثیری در کاهش نرخ خودروهای خارجی موجود در بازار داشته باشد، نظر شما در این خصوص چیست؟
در بازار فعلی خودرو یک دستگاه نیسان سیلفی در بازه ۳ میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان تا ۴ میلیارد تومان قیمت دارد. این خودرو مدل ۲۰۲۴ با آخرین فناوری شرکت نیسان به کشور رسیده، اما از آن سو یک دستگاه خودرو کیا اپتیما مدل ۲۰۱۷ یا ۲۰۱۸ در کشور ۴ میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان قیمت دارد. دلیل این اختلاف نرخ میان خودرو صفر کیلومتر ژاپنی با محصول کارکرده کره ای فقط «فقدان اعتماد مشتریان و عدم اطمینان نسبت به تامین قطعات» است. مشتریان خودروهای خارجی اغلب اعتماد و اطمینان به خودروهای خود جهت تردد خارج شهر ندارند، زیرا در صورت خرابی هیچ مجموعه ای وجود ندارد که به آن خدمات ارائه دهد. خودروهای ب ام و ۷۳۰ با مدل ۲۰۱۷ که در بازار کشور حدود ۱۶ میلیارد تومان قیمت دارد، در چین تولید شده است. محصولات ایکس ۴ یا ایکس ۵ این برند که در کشور موجود هستند، در آمریکا تولید شدند، بنابراین تفکر چینی بودن خودروهای وارداتی باید تغییر کند.
* خودروهای وارداتی برقی به بازار کشور رسیدند، وضعیت خدمات پس از فروش این خودروها چگونه است؟
در مورد واردات و تکنولوژی خودروهای برقی بسیار تبلیغات انجام شده است، اما در اینجا باید از متولیان و مسئولین سوال کرد که چند جایگاه یا نمایندگی ارائه دهنده خدمات پس از فروش برای این محصولات ایجاد شده است؟ گروه صنعتی ایران خودرو که خودروهای لونا را عرضه می کند، به عنوان بزرگترین خودروساز کشور چند نمایندگی مخصوص ارائه خدمات به این محصولات را تجهیز کرده است؟ تعمیرات خودروهای برقی در دنیا با رعایت آن همه استاندارد و استفاده از تجهیزات جدید، روزانه ۴۰ کشته دارد. در کشور ما که هنوز تکنسین های مخصوص تعمیرات خودروهای برقی آموزش نداشتند، چگونه باید فرآیند عیب یابی و تعمیرات را انجام دهند؟
* گفته می شود خودروهای وارداتی چینی هستند که به بازار کشور راه یافتند، نظر شما در این مورد چیست؟
خودروهای آئودی، فولکس واگن، تویوتا، هوندا و سایر برندها که به کشور راه یافتند، «مونتاژ» چین هستند که از کشور امارات یا سایر کشورهای همسایه وارد بازار داخل شدند. در گذشته نه چندان دور اگر قرار به واردات یک محصول به بازار خودرو داخل بود، نیرو فنی از کشور به خارج جهت آموزش فرآیند تعمیرات اعزام یا تکنسین های خودروساز خارجی برای انتقال دانش تعمیراتی به کشور می آمدند. اگر برندهای کیا و هیوندای در کشور از محبوبیت بالای برخوردار است، دلیل عرضه خدمات پس از فروش و قطعات در دسترس در گذشته به مشتریان بود. باتوجه به واردات تویوتا کرولا و نیسان سیلفی توسط چند شرکت به کشور، جز شرکت نامی خودرو، چند تکنسین تعمیرات برای این محصولات وجود دارد؟ اکنون این خودروهای صفر کیلومتر راهی بازار می شوند و فرضا تا ۲ سال نیازمند تعمیرات نیستند، پس از آن مالکان باید چه کنند؟
خودروسازی که تیراژ چند هزار دستگاهی در سال برای محصولات مونتاژی دارد، ماهیانه ۲ تا ۳ میلیارد تومان «خواب خودرو» پرداخت می کند
* آیا چالش تامین قطعات برای خودروهای مونتاژ چین در کشور نیز وجود دارد؟
بله، یک شرکت بزرگ مونتاژکننده خودرو علیرغم اینکه محصول جدید خود را ۳ سال است به بازار عرضه کرده، هنوز در تامین فیلتر روغن موتور چالش دارد. خودروساز دیگری که تیراژ چند هزار دستگاهی در سال برای محصولات مونتاژی دارد، ماهیانه ۲ تا ۳ میلیارد تومان «خواب خودرو» پرداخت می کند. اگر چراغ یکی از محصولات این خودروساز نیازمند تعویض باشد، ۳ ماه زمان برای تامین قطعه آن نیاز است. نکته قابل توجه اینجاست که مشتریان آگاه در مورد دریافت خواب خودرو به وزارت صمت شکایت کردند، آن هزینه را دریافت کردند. اگر همه مشتریان بخواهند برای این مساله به وزارتع صمت مراجعه کنند، خودروساز مونتاژکار ورشکسته خواهد شد.
در حال حاضر خودروسازان برای تامین قطعات یدکی محصولات خود مجبور به «خرد کردن(باز کردن قطعات از روی خودرو) خودروهای صفر کیلومتر» برای پاسخ به شبکه خدمات پس از فروش هستند
* چرا تامین قطعات در کشور برای خودروسازان و واردکنندگان چالش دارد؟
تخصیص و تامین ارز برای واردات قطعات خودرو به خودروسازان یا واردکنندگان به اندازه کافی نیست، در حال حاضر خودروسازان برای تامین قطعات یدکی محصولات خود مجبور به «خرد کردن (باز کردن قطعات از روی خودرو) خودروهای صفر کیلومتر» برای پاسخ به شبکه خدمات پس از فروش هستند.
نظر شما