بازار؛ گروه راه و مسکن: مرکز آمار گزارشی داده است که نشان می دهد سهم بخش تعاونی در ساخت و ساز به شدت کاهش داشته است و در مقابل اگر بخش خصوصی بیشتر تقویت شود می تواند کاستی های ساخت و ساز در بخش مسکن از سمت عرضه را جبران کند.
این روزها بازار مسکن به خصوص در میان انبوه سازان، کمبود نقدینگی به شدت رنج آور شده و آنها را در تنگنا قرار داده است.
وقتی از انبوه سازان پرسیده می شود که چالش این روزهای بخش مسکن و بخش خصوصی چیست آنها به طور مشترک از عدم نقدینگی در بازار مسکن و گلوگاه های بخش مسکن گلایه می کنند.
گزارش ها حاکی از این است که عدم نقدینگی لازم به دلیل مشکلات موجود در قانون پیش فروش مسکن همچنان سازنده های بخش خصوصی را آزار می دهد.
فرشید پورحاجت دبیر کانون سراسری انبوه سازان در پاسخ به این پرسش که چرا این روزها بخش مسکن با کمبود نقدینگی مواجه است به خبرنگار بازار می گوید: تامین نقدینگی برای خریداران مسکن از سال ۸۸ با سیاستهای اشتباهی که توسط دولت وقت و مجلس شکل گرفت و تا امروز نه تنها بنگاههای تولید مسکن را بهسمت تعطیلی کشانده، بلکه ساختار اقتصاد مسکن کشور را هم دچار چالش کرده است.
او در خصوص حضور بخش خصوصی و لزوم تقویت انبوه سازان معتقد است: قانون پیش فروش ساختمان یک قانون کاملا بازدارنده در حوزه تولید مسکن شد و نتوانست تنظیم گری روابط بین خریداران و فروشنده ها و واسطه های ملکی ایجاد کند.
پورحاجت با اشاره به اینکه بعد از گذشت ۱۵ سال از عمر قانون پیش فروش مسکن نه در حوزه تولید و عرضه مسکن اثرات شایسته و بایسته ای دیده ایم و انتظارات برآورده نشده است تاکید کرد: اگر می خواهیم بخش خصوصی موفق باشد و تولید مسکن کاهش نیابد باید این قانون اصلاح شود
اگر چه سرمایهگذاری بخش خصوصی و تعاونی در سال ۱۴۰۰ برابر با ۴۵۲ همت بوده و بهازای هر ساختمان تقریباً ۱.۲ میلیارد تومان هزینه شده است اما آمارها نشان می دهد که سهم بخش خصوصی از ساختوساز ۹۹.۹ درصد و بخش تعاونی تنها ۰.۱ درصد است.
بر اساس این نتایج مشاهده میشود که سرمایهگذاری بخش خصوصی و تعاونی در بخش احداث ساختمان در سال ۱۴۰۰ برای ۳۴۵۱۶۵ ساختمان احداثی، تقریباً برابر با ۴۴۳ همت (هزار میلیارد تومان) است که از این مقدار ۳۳۹ همت (۷۶.۴ درصد) مربوط به ساختمانهای نیمهتمام و تقریباً ۱۰۴ همت (۲۳.۶ درصد) مربوط به ساختمانهای تکمیل شده است. همچنین سرمایهگذاری انجام شده برحسب کاربری نشان میدهد تقریباً ۴۰۰ همت (۹۰.۲ درصد) مربوط به ساختمانهای مسکونی، حدود ۳۴ همت (۷.۶ درصد) مربوط به ساختمانهای مسکونی و غیرمسکونی توأم و حدود ۹.۵ همت (۲.۲ درصد) مربوط به ساختمانهای غیرمسکونی است.
بررسی نتایج طرح «آمارگیری از سرمایهگذاری در بخش ساختمان در نقاط شهری کشور- ۱۴۰۱» در بخش خصوصی و تعاونی کشور، نشان میدهد که کل سرمایهگذاری انجام شده توسط بخش خصوصی و تعاونی در سال ۱۴۰۰ برای ۳۶۴۶۰۸ ساختمان (احداث و افزایش بنا)، برابر با ۴۵۲ همت (هزار میلیارد تومان) است که به طور متوسط برای هر ساختمان در سال ۱۴۰۰ تقریباً معادل ۱.۲ میلیارد تومان هزینه یا سرمایهگذاری صورت گرفته است.
این گزارش همچنین بیانگر آن است که کل هزینههای تمام شده برای ۹۸۵۵۴ ساختمان تکمیل شده برابر ۲۴۴ همت بوده است که میتوان گفت برای هر ساختمان تکمیل شده به طور میانگین ۲.۵ میلیارد تومان هزینه صورت گرفته است.
کل هزینههایی که در آینده برای ۲۴۶۶۱۱ ساختمان نیمه تمام، پیش بینی شدهاست تقریباً برابر با ۱۲۸۲ همت است که میتوان گفت برای هر ساختمان نیمه تمام تقریباً ۵.۲ میلیارد تومان هزینه لازم است که تکمیل شود.
در سال ۱۴۰۰، قیمت فروش یک مترمربع زمین ساختمانهای احداث شده به طور میانگین برابر با ۱۰۸ میلیون ریال و قیمت فروش یک مترمربع زیربنای آنها به طور میانگین برابر با ۱۷۲ میلیون ریال بودهاست و از بین ۳۶۴۶۰۸ کارگاه دارای فعالیت ساختمانی، نوع فعالیت ساختمانی ۲۸۷۱۹۰ کارگاه (۷۸.۸ درصد) ایجاد بنای جدید، نوع فعالیت ساختمانی ۵۷۹۷۵ کارگاه (۱۵.۹ درصد) تجدید بنا و نوع فعالیت ساختمانی ۱۹۴۴۳ کارگاه (۵.۳ درصد) افزایش بنا در ساختمان موجود، بوده است. از این تعداد، ۲۹.۲ درصد فعالیت خود را تکمیل کرده و ۷۰.۸ درصد در حال ساخت بودهاند. سهم بخش خصوصی از ساختوساز ۹۹.۹ درصد و بخش تعاونی ۰.۱ درصد بوده است.
طبق این گزارش، مساحت کل زمین در ساختمانهای احداثشده ۸۸.۵ میلیون مترمربع و مساحت کل زیربنای آن ۱۷۳ میلیون مترمربع بوده است بوده است که میانگین مساحت زمین هر ساختمان احداثشده برابر ۲۵۷ مترمربع و میانگین مساحت زیربنای آن برابر ۵۰۱ مترمربع بوده است.
نتایج طرح نشان میدهد که ۶۴.۵ درصد ساختمانهای احداث شده، فاقد آسانسور هستند که میتواند به این دلیل باشد که ۵۵.۴ درصد ساختمانهای احداث شده کمتر از ۳ طبقه هستند.
در رابطه با دریافت وام، نتایج طرح نشان میدهد که از مجموع ساختمانها، ۲۷.۵ درصد وام دریافت کردهاند که میانگین آن ۱.۸ میلیارد تومان به ازای هر ساختمان بوده است.
وزن ضایعات ساختمانی فروخته شده برابر ۲۷۹۳۶۱ تن بوده است که ۱۴۵۷۴۷ تن (۵۲.۲ درصد) مربوط به ضایعات فلزی و ۱۳۳۶۱۴ تن (۴۷.۸ درصد) مربوط به ضایعات غیرفلزی است.
نظر شما