بازار، گروه بورس: بازار مشتقه میتوانند برای مدیریت ریسک، سفتهبازی و اهرم یک موقعیت استفاده شوند. بازار مشتقات، بازاری است که به رشد خود ادامه میدهد و محصولاتی را متناسب با هر نیاز یا تحمل ریسک ارائه میدهد.
حمیدرضا ملکوتیخواه تحلیلگر اقتصاد کلان در یادداشتی به شرایط بازارهای مشتقه پرداخته است «عمدتاً تابعی از انتظارات نسبت به شرایط آینده دارایی پایه است. در حال حاضر، با توجه به بازگشت دونالد ترامپ به ریاست جمهوری ایالات متحده آمریکا، انتظار میرود که تحریمها با شدت بالایی بر اقتصاد ایران تاثیر بگذارند.
این موضوع انتظارات تورمی را به شدت تریگر (trigger) کرده است. به طوری که مجموع ارزش معاملات آذر ماه به حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان رسیده که بالاترین سطح تجربه شده با اختلاف چشمگیری نسبت به مجموع ارزش معاملات آبان ماه که ۴.۶ هزار میلیارد تومان بوده، است.
همچنین، میانگین وزنی تلاطم ضمنی اهرم در محدودههای بالای ۱۰۰ درصد در حال معامله است، در حالی که میانگین بلندمدت تلاطم ضمنی در محدوده ۶۰ درصد قرار دارد.
به طور کلی، قراردادهای اختیار داراییهای پایهای که به صورت تاریخی تلاطمپذیری بالاتری دارند، در این شرایط بیشتر مورد توجه قرار میگیرند. به همین دلیل، قرارداد مشتقههای سهامی مانند خودرو شستا و اهرم بیشتر نسبت به سایر قراردادها مورد توجه سرمایهگذاران قرار گرفتهاند. این گرایش نشاندهنده ترجیح بازار به داراییهای با نوسان بیشتر در شرایط اقتصادی و سیاسی فعلی است.
در مورد شرایط آینده بازار مشتقه سهام ایران، باید به بالانس بین انتظارات تورمی و ریسکهای سیاسی اشاره کرد. اگر همچنان انتظارات تورمی بدون به وجود آمدن ریسک سیاسی ملموس بالا بماند، میتوان انتظار داشت که آپشنهای سهام با تلاطمهای ضمنی بالای میانگینهای تاریخی خود به معامله شدن ادامه دهند. این تعادل میان عوامل اقتصادی و سیاسی نقش تعیینکنندهای در شکلگیری روندهای آتی بازار مشتقه خواهد داشت و سرمایهگذاران را به سمت انتخابهای استراتژیکتر هدایت میکند.»
نظر شما