امید محمدی؛ بازار: عصر روز گذشته در محل اندیشکده خودرو، برای نخستین بار در کشور گفتمانی در خصوص خودروهای برقی با عنوان «آینده فروشی در جاده مخصوص» با حضور مدیران گروه بهمن، گروه صنعتی ایران خودرو، شرکت ایپکو، گروه خودروسازی سایپا، شرکت خدمات شارژ مپنا، گروه ماموت، شورای رقابت، وزارت صمت و اصحاب رسانه برگزار شد. در این گردهمایی تحولات جهانی در خودروهای برقی و زیرساخت های توسعه حمل و نقل برقی مورد بررسی قرار گرفت، تداوم گفتمان در مورد خودروهای برقی می تواند سبب تعریف یک استراتژی کلی جهت هدایت حمل و نقل پاک و پایدار شود، در ادامه بخشی از این گردهمایی را از نظر خواهید گذراند؛
میرزایی: خودروهای برقی آمریکایی یا اروپایی قیمتی در حدود ۴۰ تا ۵۰ هزار دارند، اگر خودروسازان این دو قاره بخواهند به جایگاه فعلی چینی ها دست یابند تا سال ۲۰۲۸ زمان نیاز دارند
برقی سازی چقدر زمان می برد؟
سخنران نخست این همایش علی میرزایی سیسان، متخصص خودروهای برقی بود که با اشاره به وضع تعرفه های تجاری اروپا و آمریکا علیه خودروهای برقی تولید چین، گفت: چینی ها با ایجاد انعطاف بسیار زیادی در تجارت سعی دارند و بخشی از موانع تجاری غرب را با تولید خودروهای هیبریدی دور زدند.
میرزایی با اشاره به اینکه کارشناسان غربی معتقد هستند که اروپا نسبت به چین در تولید خودروهای برقی بسیار عقب مانده است، بیان کرد: اروپا در هوش مصنوعی، خودرو برقی و فناوری های حمل و نقل نسبت به چین بازمانده است، در حال حاضر در صنعت خودرو و حمل و نقل رقابت میان آمریکا و چین است. کارشناسان اروپایی می گویند باید نوآوری داشته باشیم یا در عرصه جهانی حذف خواهیم شد.
این مختصص خودروهای برقی با اشاره به اینکه کسب درآمد از صنعت خودرو تغییر کرده است، اظهار داشت: «بزودی سهم درآمد خودروسازان کاهش خواهد یافت، زیرا شرکت های فعال در نرم افزار و الکترونیک درآمد بیشتری کسب خواهند کرد. صنعت خودرو ابتدا یا انتها راه نیست، بلکه مسیر طولانی را برای تغییر و ایجاد فناوری های نوین در پیش دارد.»
سخنران نخست این همایش با بیان اینکه چینی ها توان تولید خودرو برقی با قیمت ۲۵ هزار دلار را دارند، توضیح داد: خودروهای برقی آمریکایی یا اروپایی قیمتی در حدود ۴۰ تا ۵۰ هزار دارند، اگر خودروسازان این دو قاره بخواهند به جایگاه فعلی چینی ها دست یابند تا سال ۲۰۲۸ زمان نیاز دارند. چین تا تاریخ مذکور علاوه بر خودرو برقی، تسلط کامل به زنجیره تامین خودروهای هوشمند نیز خواهد داشت.
میرزایی در خصوص سرعت برقی سازی در کشور نسبت به سایر کشورهای پیشرو در این عرصه، گفت: در ایجاد حمل و نقل برقی سرعت اجرا بسیار مهم است، این مولفه نیز براساس مناطق مختلف بسیار متفاوت است. به عنوان مثال برقی سازی در نروژ ۵ سال و ۴ ماه و در آلمان ۶ سال و ۵ زمان برد، اما در کشور ما سرعت برقی سازی نسبت به سایر مناطق مختلف در دنیا بسیار ضعیف است.
وی افزود: بزرگترین خطری که جاده مخصوص را این روزها تهدید می کند، مبحث برقی سازی نیست؛ بلکه خطر صنعت زدایی زودرس به فضای فعلی جاده مخصوص حاکم شده است.
دمشقی: برای نصب و راه اندازی ایستگاه های شارژ ۱۰ تا ۲۰ میلیارد هزینه شارژرها شده، اما ۱۰ ها برابر هزینه عمرانی آماده سازی محل برای نصب شده است
قیمت بالای ایستگاه های شارژ در کشور
سخنران دوم این همایش عادل دمشقی مدیرعامل شرکت خدمات شارژ مپنا بود که با اشاره به نگاه منفی نسبت به خودروهای برقی، گفت: نهادها و ارگان مختلف به اندازه کافی در برقی سازی دخالت دارند، اگر نسبت به احتمال انفجار باتری خودروهای برقی حساس شوند به سمت برقی سازی حرکت نخواهند کرد. برقی سازی در دنیا تعاریف فراوانی دارد که حمل و نقل فقط یک شاخه از این موضوع است.
دمشقی با اشاره به ناترازی در تامین برق کشور و چالش های انرژی در حوزه حمل و نقل بیان کرد: در کشور نسبت به ذخیره سازی انرژی در ایستگاه های شارژ توجهی وجود ندارد، باتوجه به موانعی که در سوخت های فسیلی برای تامین نیرو خودروهای برقی وجود دارد، استفاده از ذخیره سازها می تواند به مبحث ناترازی کمک کند.
مدیرعامل شرکت خدمات شارژ مپنا با بیان فقدان زیرساخت های مناسب برای راه اندازی ایستگاه های شارژ و هزینه ها، توضیح داد: در دنیا قیمت شارژرهای خانگی و هزینه زیرساخت آن یک به یک است، اما در کشور هزینه زیرساخت ۵۰ میلیون و قیمت دستگاه شارژر ۲۰ میلیون تومان است. این وضعیت برای ایستگاه های شارژ ۲ به یک است، به بیانی دیگر اگر شارژر ۱۲۰ کیلوواتی ۱۰ هزار دلار قیمت داشته باشد، هزینه زیرساخت آن ۲۰ هزار یورو خواهد بود. برای نصب و راه اندازی ایستگاه های شارژ ۱۰ تا ۲۰ میلیارد هزینه شارژرها شده، اما ۱۰ ها برابر هزینه عمرانی آماده سازی محل برای نصب شده است.
دمشقی تصریح کرد: دستور العمل مشخص برای نصب و راه اندازی ایستگاه شارژ در کشور وجود ندارد، متولی راه اندازی ایستگاه شارژ هنوز مشخص نشده است. نکته قابل توجه اینجاست که زیرساخت شارژ و مکان یابی آن یکی از چالش های جدی است. به عنوان مثال در شهر تهران ۳۰۰ نقطه مورد بررسی قرار گرفت تا ۱۵ نقطه برای ایجاد ایستگاه شارژ انتخاب شد. البته از این تعداد نیز چند ایستگاه جابجا شدند، زیر فقدان زیرساخت توزیع برق وجود دارد.
خودروهای برقی و هیبریدی که صف آرایی کردند
درحاشیه این مراسم گروه بهمن با محصولاتی مانند هونگچی ای کیو ام ۵، هاوال هیبریدی و بی وای دی هیبریدی حضور یافته بود. همزمان با این مساله، گروه صنعتی ایران خودرو و شرکت کرمان موتور نیز محصولات برقی خود را به نمایش گذاشته بودند. صف آرایی محصولات هیبریدی و برقی در این مراسم نشان از علاقه خودروسازان جهت تداوم برقی سازی را دارد.
نظر شما