بازار؛ گروه خودرو: روز گذشته شرکت مدیران خودرو در اطلاعیه ای اعلام کرد؛ «به دلیل عدم توجیه اقتصادی و همچنین اتمام موجودی قطعات، روند تولید خودروی تیگو ۸ پرو به طور کامل متوقف شده است.» همزمان با اعلام این خبر افرادی مدعی شدند که شاید موضوع بهانه ای جدید از سوی شرکت های خودروساز جهت ایجاد فشار برای افزایش قیمت دوباره محصولات باشد. هر چند که بخش خصوصی در صنعت خودرو طی یکسال گذشته با بحران های عدیده مانند عدم تخصیص ارز، قیمت گذاری دستوری و رشد تعرفه های گمرکی مواجه و به سختی مسیر تداوم تولید را دنبال کردند.
لی: در حال حاضر آریزو۸ نیز به کشور رسیده و ۲۴۰ دستگاه از این محصول نیز تولید شده که تا دو ماه آینده راهی بازار خواهد شد
پاسخ مدیرعامل مدیران خودرو به «بازار»
جک لی مدیرعامل گروه صنایع خودروسازی مدیران خودرو در پاسخ به سوال خبرنگار بازار در خصوص تکلیف تعهدات تیگو ۸ پرو همزمان با توقف تولید، گفت: تعهدات سامانه یکپارچه فروش خودرو در مورد این محصول به صفر رسیده است. از تیرماه سال جاری به دنبال اصلاح قیمت محصول مذکور هستیم و در صورتی که محصولی صرفه اقتصادی نداشته باشد را وارد خط تولید نمی کنیم.»
مدیرعامل این گروه خودروسازی در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار بازار مبنی براینکه خودروسازان با بیان توقف تولید راه افزایش قیمت را در پیش دارند، بیان کرد: هیچ خودروسازی به دنبال توقف تولید محصول نیست و این مورد تنها در شرایطی رخ می دهد که تولید محصول منجربه «زیان» شود. در شرایط فعلی نیز تنها با اصلاح قیمت این محصول امکان تولید مجدد آن فراهم خواهد شد. همچنین این شرکت تا پایان سال ۶۰ هزار دستگاه خودرو را راهی بازار خواهد کرد.
وی افزود: در حال حاضر آریزو۸ نیز به کشور رسیده و ۲۴۰ دستگاه از این محصول نیز تولید شده که تا دو ماه آینده راهی بازار خواهد شد.
لی در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار این رسانه در خصوص کیفیت رنگ محصولات مدیران، اظهار داشت: باتوجه به اینکه تحریم های ظالمانه علیه کشور وجود دارد و محصولات ما یا سایر شرکت ها نسبت به خودروهای ایران خودرو و سایپا گران تر است، انتظار مشتریان کیفیت بیشتر محصولات ما است که برنامه ارتقا کیفی را برای سال آینده در دستور کار داریم.
بخش خصوصی در صنعت خودرو موظف به تولید سالانه ۲۰۰ هزار دستگاه خودرو جهت عرضه به بازار است
بحران قیمت گذاری دستوری
کارشناسان و فعالان صنعت خودرو بارها در خصوص زیان های سیاست اشتباه قیمت گذاری دستوری هشدار دادند. هشداری که از سوی سیاستگذاران صنعتی و متولیان تعیین نرخ نادیده گرفته می شود، مزید اطلاع مدیران شورای رقابت باید اعلام کرد که براساس ماده ۹۰ اصل ۴۴ اگر دولت تکلیف به قیمت گذاری دستوری داشته باشد، باید زیان ناشی از این موضوع را به تولیدکننده پرداخت کند.
اگر قیمت خودروهای مونتاژی غیر از مصوبه شورای رقابت باشد، صنایع خودروسازی بخش خصوصی قطعا تعطیل خواهند شد. براساس ماده ۹۰ اصل ۴۴ اگر دولت تکلیف قیمت گذاری داشته باشد، باید میزان زیان را به خودروسازان پرداخت کند. باتوجه به اینکه در قیمت گذاری دستوری ایران خودرو و سایپا، کمکی از سوی دولت به دو خودروساز نشد، در این مورد هم خیلی نمی توان اعتماد کرد.
بخش خصوصی در صنعت خودرو موظف به تولید سالانه ۲۰۰ هزار دستگاه خودرو جهت عرضه به بازار است، باتوجه به اینکه صنایع خودروسازی اکنون درگیر بحران تامین و تخصیص ارز بوده و قیمت گذاری دستوری نیز عامل زیان شده، آیا کارنامه عباس علی آبادی به عنوان سکان دار وزارت صمت در پایان سال جاری نمره قبولی در خودروسازان بخش خصوصی خواهد گرفت؟ تداوم این شرایط تولید و ورود قطره چکانی خودرو به کشور بازار این محصول را بزودی دچار التهاب خواهد کرد.
بخش خصوصی بر خلاف خودروسازان دولتی در صورت زیان محصول ابتدا خط تولید را متوقف و نهایتا در صورت افزایش بحران، کارخانه را تعطیل خواهد کرد. بنابراین شاید زمان آن رسیده که سیاستگذاران صنعتی بازنگری در خصوص وضع موجود بازار خودرو داشته باشند.
شورای رقابت شنبه به «بازار» پاسخ می دهد
مخاطبان محترم رسانه «بازار» جهت تکمیل این گزارش با شورای رقابت به عنوان عامل اصلی تعیین قیمت خودرو در کشور تماس گرفتیم، سپهر دادجوی توکلی سخنگوی این شورا اعلام کرد که روز شنبه نسبت به علت توقف تولید تیگو ۸ پرو ناشی از قیمت گذاری دستوری و تحمیل زیان به تولید کننده به رسانه «بازار» توضیحاتی ارائه خواهد کرد.
نظر شما