بازار؛ گروه استان ها: استان کرمان ۷۰ درصد پسته کشور را تولید می کند و در سال جاری باغ های پسته استان بر خلاف سال های گذشته مملو از محصول است و پیش بینی می شود حجم قابل توجهی محصول از باغ های استان برداشت شود.
پسته به عنوان یک کالای لوکس صادراتی سهم قابل توجهی در سبد صادراتی استان کرمان به خود اختصاص داده است و ارزآوری این محصول کرمان را در صدر استان هایی قرار داده است که صادرات در بخش کشاورزی دارد.
اما در آستانه برداشت محصول از باغ های استان کرمان صادر کنندگان پسته بار دیگر از موانع و سختگیریهای صادراتی در کرمان گلایه می کنند.
طی سالهای اخیر همین سختگیری ها موجب شده محصول پسته از گمرک سایر استان های صادر شود و طی ماههای اخیر خبر تعجب آمیز صادرات پسته کرمان از مرز ترکیه منتشر شد
طی سالهای اخیر همین سختگیری ها موجب شده محصول پسته از گمرک سایر استان های صادر شود و طی ماههای اخیر خبر تعجب آمیز صادرات پسته کرمان از مرز ترکیه منتشر شد.
حالا به نظر می رسد با وجود تذکر استاندار کرمان به مسئولان مربوطه اما روند سختگیری ها ادامه دارد و مشکلات پا برجا مانده است.
تعداد صادر کنندگان با سابقه پسته در کرمان کاهش یافته است
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق کرمان در آستانه برداشت پسته در گفتگو با خبرنگار بازار اظهار کرد: در سال جاری بعد از دو سال خسارت جدی به محصول پسته استان بر اثر خشکسالی و تغییرات اقلیمی وضعیت محصول در شرایط مطلوبی قرار دارد.
سید محمدرضا ترابی موسوی بیان کرد: حجم قابل توجهی پسته به زودی برداشت و روانه بازار می شود و که طبیعتا بخش قابل توجهی از پسته صادر می شود.
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی کرمان: با وجود این ظرفیت ها اما برخی از سختگیری های بی مورد موجب شده است صادرات محصول از کرمان سخت شود و به همین دلیل نیز برخی از فعالان قدیمی صادرات پسته تمایلی به ورود به بازار ندارند
وی عنوان کرد: با وجود این ظرفیت ها اما برخی از سختگیری های بی مورد موجب شده است صادرات محصول از کرمان سخت شود و به همین دلیل نیز برخی از فعالان قدیمی صادرات پسته تمایلی به ورود به بازار ندارند.
ترابی موسوی بیان کرد: انتظار داریم بعد از چند سال که عرضه محصول مناسب است بتوانیم بازارهای خارجی پسته استان را احیا و تقاضا ها را تامین کنیم اما تقاضا داریم از سختگیریها کاسته شود.
کشاورزان به تعهدات بهداشتی متعهد هستند
وی افزود: هیچ کس به اندازه کشاورز و صادر کننده متعهد به تولید محصول سالم نیست اما در زمان پیک برداشت محصول روند نمونه بردای، آزمایش و تائید استاندارد طولانی است و نتیجه این امر انتقال محصول به فارس، هرمزگان و سیستان و بلوچستان برای صادرات است.
وی همچنین گفت: قبل از تولید محصول باید اطلاعات لازم در خصوص نحوه استفاده از سموم و اقدامات پیشگیرانه انجام شود نه اینکه زمان برداشت سختگیریها را بیشتر کرد.
باید تسهیل گری لازم در خصوص روند صادرات انجام شود
استاندار کرمان نیز چندی قبل در حاشیه دیدار با رئیس سازمان استاندارد از سختگیری های در زمان صادرات پسته در استان کرمان انتقاد کرد و خواستار همکاری دستگاههای مرتبط برای بهبود شرایط صادرات محصول پسته شد.
محمد مهدی فداکار در گفتگو با خبرنگار بازار بیان کرد: باید تسهیل گری لازم در خصوص روند صادرات انجام شود.
وی عنوان کرد: صادر کنندگان تعهدات ارزی دارند و به مشتریهای خارجی نیز تعهداتی دارند که باید اجرا شود و نسبت به استانداردها نیز حساس هستند اما سختگیری در این خصوص موجب بروز مشکلاتی می شود.
مدیر جهاد کشاورزی رفسنجان: ۸۰ هزار هکتار باغ پسته در شهرستان رفسنجان وجود دارد و این شهرستان مهمترین مرکز تولید پسته در کشور محسوب می شود
مدیر جهاد کشاورزی رفسنجان در گفتگو با خبرنگار بازار اظهار کرد: ۸۰ هزار هکتار باغ پسته در شهرستان رفسنجان وجود دارد و این شهرستان مهمترین مرکز تولید پسته در کشور محسوب می شود.
علی باقری افزود: حفظ بازراهای خارجی و اجرای تعهد صادراتی، صادر کنندگان اهمیت بسیاری دارد تا بتوانیم بازارهای خارجی را بعد از مدتها رکود در تولید حراست کنیم.
وی عنوان کرد: باید موانع موجود در زمینه صادرات محصول از بین برود تا بتوانیم در کوتاه ترین زمان ممکن محصول سالم و استاندارد را به کشورهای مقصد صادر کرد.
مدیر جهاد کشاورزی رفسنجان عنوان کرد: باغهای پسته و زیر ساختهای موجود در زمینه فرآوری پسته مهمترین پتانسیل اقتصادی در شهرستان محسوب می شود.
وی افزود: خشکسالی، تغییرات اقلیمی، مشکلات صادراتی و قیمت گذاری، افزایش قیمت نهاده های تولید از جمله مهمترین مشکلات کشاورزان محسوب می شود.
طی سالهای اخیر نوسانات ارزی، تحریمها و رکورد بی سابقه در تولید پسته موجب شده بخش قابل توجهی از بازار جهانی پسته از دست تولید کنندگان ایرانی خارج شود.
همزمان با افزایش تولید این محصول در آمریکا و ترکیه بسیاری از بازارهای سنتی ایران از دست صادر کنندگان خارج شده است به طوریکه تقریبا صادرات به اروپا در کمترین میزان خود طی سالهای اخیر رسیده است
همزمان با افزایش تولید این محصول در آمریکا و ترکیه بسیاری از بازارهای سنتی ایران از دست صادر کنندگان خارج شده است به طوریکه تقریبا صادرات به اروپا به کمترین میزان خود طی سالهای اخیر رسیده است و چین و خاور دور به مهمترین وارد کنندگان محصول پسته ایران تبدیل شده اند.
وارد کنندگان پسته ایران بعد از فرآوری محصول با قیمت بیشتر پسته ایران را به کشورهای دیگر صادر می کنند.
این در حالی است که استانداردهای مختلف در راستای تولید پسته طی سالهای اخیر با هماهنگی های صورت گرفته بین وارد کنندگان و تولید کنندگان تدوین شده و طی سالهای اخیر به خصوص در خصوص آفلاتوکسین به خوبی رعایت می شده است.
متاسفانه طی سالهای اخیر با وجود تحریمها ضربه شدیدی به بازار کرمان وارد شده است و تشدید سختگیریها در خصوص صادرات پسته استان کرمان می تواند مشکلات زیادی را برای صادرات این محصول ایجاد کند.
همین امر سبب شده تولید کنندگان پسته استان کرمان در سالهای اخیر اقدام به انتقال محصول به استانهای دیگر کنند و در نهایت محصول از گمرک استانهای دیگر صادر می شود و استان کرمان از مزیتهای اقتصادی صادرات پسته محروم می شود.
هم اکنون باغداران کرمانی خود را برای برداشت، فرآوری و صادرات محصول پسته آماده می کنند و هزاران نفر هم اکنون با حضور در کرمان برای برداشت محصول پسته دست به کار شده اند.
شهرستان های کرمان، رفسنجان، کرمان، سیرجان، زرند، راور، انار و شهربابک از مهمترین مراکز تولید پسته در استان کرمان محسوب می شود و در سال جاری میزان تولید محصول در استان افزایش قابل توجهی داشته است.
نظر شما