به گزارش بازار، یکی از اصول رسیدن به موفقیت در بیزینس شناخت عوامل و دلایل ورشکستگی کسب و کارها و پیشگیری از آنهاست. این موضوع در خصوص شرکتها و کسب و کارهای کوچک و بزرگ، نوپا، اینترنتی و کارخانه ها و حتی استارت آپ ها نیز صدق میکند. در این مطلب درباره دلایل و عوامل شکست کسب و کارها صحبت کردیم
یکی از اصول رسیدن به موفقیت در بیزینس شناخت عوامل و دلایل ورشکستگی کسب و کارها و پیشگیری از آنهاست. این موضوع در خصوص شرکتها و کسب و کارهای کوچک و بزرگ، نوپا، اینترنتی و کارخانه ها و حتی استارت آپ ها نیز صدق میکند. شاید برای شما نیز این پرسش وجود داشته باشد که علل شکست و ورشکستگی کسب و کارها چیست؟ چه عواملی باعث از بین رفتن و شکست یک کسب و کار میشود و چگونه میتوان از آنها جلوگیری کرد؟ حتی اگر در حال پایه گذاری و شروع یک کسب و کار هستید، دانستن چنین مواردی بسیار اهمیت دارد تا بتوانید مسیر خود را درست مشخص کنید. در این مطلب دلایل ورشکستگی کسب و کارها در بازار امروز را به همراه راهکار آن بیان می کنیم پس با ما همراه باشید.
۱. دور بودن مدیران از فضای آموزش و یادگیری مهارتهای مدیریتی
یکی از مهم ترین دلایل شکست کسب و کارها دوربودن مدیران سازمان با آموزش و یادگیری است. در بازار امروزه که رقابت بسیار بالاست و شرایط اقتصادی نیز نوسانات بالایی دارد، دیگر نمیتوان به سبک سنتی کسب و کارها را راه اندازی و اداره کرد. مدیران و کارمندان تمام بخش های مختلف یک کسب و کار به آموزش و مطالعه کافی در تخصص شغلی خود نیاز دارند. شما باید به عنوان مدیر یک کسب و کار در خصوص حوزه و صنعت خود کتابها و مقالات تخصصی مطالعه کنید. همچنین شرکت در کارگاهها و دورههای آموزشی مرتبط با آموزش مدیریت کسب و کار مانند دوره mba نیز میتواند انتخابی بسیار عالی برای شما باشد؛ زیرا باعث به روز ماندن دانش مدیریتی شما خواهد شد.
۲. ناآشنایی مدیران با مفاهیم مالی
آشنا نبودن مدیر کسب و کار با مفاهیم مالی و و نداشتنِ اطلاعات کافی درباره آن مانند سود، زیان، هزینه، صورت حساب سود و زیان، گردش مالی، ترازنامه و... یکی از مهم ترین دلایل شکست کسب و کارهاست. محاسبه این موارد در سازمان های بزرگ به عهده مدیر مالی و در سازمان های کوچک و متوسط که مدیر مالی ندارند، به عهده مدیریت سازمان است. متاسفانه حتی مدیران سازمان ها و کسب و کارهای بزرگ و کارخانه ها گاهی اطلاعات کافی از این موارد ندارد و بی توجی به این موضوع باعث شکست کسب و کار می شود؛ زیرا ناآشنایی مدیر با این موارد باعث می شود که نداند آیا بدهکار است یا بستانکار. چقدر از درآمد شرکت مربوط به سود خالص و چقدر از آن مربوط به سود ناخالص است. نسبت اینها به هم چقدر است و ... آموزش دیدن و استفاده از دانش و تجربه افراد متخصص در این حوزه و شرکت در دوره آموزشی مدیریت مالی برای مدیران غیر مالی بهترین راه آشنایی با مفاهیم مالی و جلوگیری از شکست سازمان یا کسب و کار است.
۳. نداشتن سرمایه مالی کافی
یکی دیگر از مهمترین عوامل شکست یک سازمان کمبود سرمایه است. بسیار مهم است که قبل از راه اندازی کسب و کار خود بتوانید به دقیقترین نحوه موجود هزینههای مورد نیاز خود را محاسبه کنید و تخمین بزنید. این محاسبه نه تنها شامل مراحل اولیه بلکه شامل مراحل توسعه و گسترش کسب و کار نیز میشود. در واقع مدیران کسب و کار باید بتوانند سرمایه مورد نیاز را جهت راه اندازی، مدیریت و حفظ کسب و کار محاسبه کنند. اکثر مدیران در ایران تخمین دقیقی از این شرایط ندارند و در نتیجه با فقدان سرمایه روبه رو میشوند که این خود شروع کننده مشکلات بعدی به صورت یک دومینو خواهد بود. در نتیجه اطلاعات و یادگیری حرفه ای در این زمینه بسیار ضروری است.
۴. نداشتن اطلاعات کافی از رقبا
بسیار مهم است که رقابت بازار را در نظر بگیرید و به بررسی رقبای خود بپردازید. شما باید اطلاعات دقیق از بازاری که در انحصار رقبا است داشته باشید و آن را ارزیابی کنید تا بدانید که در کدام قسمت راحتتر میتوانید موفق شوید. شناخت محصولات و خدمات رقبا به شما کمک میکند تا یک ارزش افزوده برای کسب و کار خود در نظر بگیرید. یکی از دلایل دلایل ورشکستگی کسب و کارها شباهت و پیروی کامل از دیگران است. سعی کنید که در کسب و کار شما محصول یا خدماتی متفاوت با دیگر رقبا وجود داشته باشد تا مشتری را نسبت به خرید قانع سازد.
۵. نداشتن برنامه و پلن مشخص
شاید بتواند گفت یکی از شایعترین دلایل ورشکستگی کسب و کارها برنامه ریزی ضعیف و ناکارآمد است. ضعیف بودن برنامه ریزی یک کسب و کار میتواند بر تمام جنبههای یک سازمان تاثیر بگذارد و تمامی امور آن را مختل کند. بسیاری از مدیران کسب و کارها در این خصوص دانش و آموزش کافی ندارند و در نتیجه برنامه ریزی صحیح اتفاق نمیافتد. یک برنامه ریزی صحیح باید جنبههای مختلف را از جمله امور مالی، بازاریابی، مدیریت نیروی انسانی و... را در بربگیرد. این برنامه ریزی نیازمند زمان طولانی دارد و یک کسب و کار در صورتی موفق است که چنین برنامه ریزی را داشته باشد. در غیر این صورت تمام سرمایه شما از بین خواهد رفت.
۶. ضعف در جریان نقدینگی
نقدینگی ضعیف یکی دیگر از عوامل شکست کسب و کارها محسوب می شود. هنگامی که سرمایه اولیه شما به خوبی جریان پیدا نکند و نتواند به سیستم گردش مالی شرکت بازگردد، در این صورت کسب و کار نمیتواند هزینه و مخارج فعلی خود را پاسخگو باشد. این اتفاق در کسب و کارهایی رایجتر است که مراحل راه اندازی و ابتدایی خود را طی کرده اند. شما باید بتواند یک نمودار از مطالبات خود رسم کنید و عوامل مخدوش کننده آن را نیز پیش بینی کنید. این نمودار به شما نشان میدهد که چه زمانی نقدینگی به سیستم مالی وارد میشود و در چه زمانهایی دچار کمبود نقدینگی میشوید. در نتیجه میتوانید برای چنین بازههای یک مبنع پشتیبان را در نظر بگیرید. رسم چنین نموداری کاملا به دانش فنی و تکنیکال دارد.
۷. قائم به فرد بودن یک کسب و کار
یکی دیگر از دلایل ورشکستگی کسب و کارها ضعف در نیروی انسانی است. بسیاری از مدیران سعی دارند تمام کار را خودشان انجام دهند تا بتوانند تسلط و نظارت کافی بر روی پیشرفت کسب و کار داشته باشند؛ فارغ از اینکه عدم تقسیم وظایف باعث میشود تا تمرکز مدیران از روی مدیریت و برنامه ریزی برداشته شود. استخدام نیروی انسانی کافی حتی در کسب و کارهای کوچک نیز بسیار ضروری و حائز اهمیت است. به عنوان مثال بسیار مهم است که در زمان بحرانهای اقتصادی از شرکت های مشاوره کسب و کار در این زمینه کمک بگیرید. برای آگاهی از نحوه فعالیت یکی از این شرکت ها پیشنهاد می کنیم به سایتی در این حوزه مانند Modirban سری بزنید.
۸. ضعف در بازاریابی
شما باید یک برنامه مشخص برای شناخت جامعه هدف و مشتریان خود داشته باشید. در اولین مرحله پس از شناخت مشتریان باید بتوانید محصول یا خدمات را به خوبی به آنها عرضه کنید. همچنین خدمات پس از فروش نیز در موفقیت کسب و کار شما بسیار مهم است. شما باید از میزان رضایت مشتریان آگاهی داشته باشید تا استراتژی خود را ارزیابی کنید و در صورت لزوم تغییر کنید. یک استراتژی بازاریابی صحیح علاوه بر جذب مشتریان باید در نگه داشتن آنها نیز موفق عمل کند.
۹. ضعف نیروی انسانی
استخدام نیروی انسانی کارآمد یکی از ارکان اصلی موفقیت هر کسب و کاری است. گاهی اوقات یکی از دلایل شکست کسب و کارها ضعف در انتخاب کارکنان مناسب است. در چنین شرایطی مدیر این کسب و کار از دانش و اطلاعات کافی برخوردار است؛ اما نیروی انسانی خوب انتخاب نشده و کارکنان از انگیزه، تجربه، مهارت یا دانش کافی برخوردار نیستند. در هنگام استخدام کارکنان لازم است مطمئن شوید که افراد مد نظر شما از علم و مهارت کافی برخوردار هستند.
۱۰. عدم بررسی بازار هدف
قبل از سرمایه گذاری بر روی یک بازار باید شرایط آن را ارزیابی کنید و سپس دست به اقدام بزنید. در برخی از موارد بازار هدف اشباع شده و رقبای بسیاری در این بازار مشغول به فعالیت اند.
۱۱. رکود بازار و کاهش توان خرید
برخی دلایل ورشکستگی کسب و کارها نیز به عوامل بیرونی مربوط است و منشا گرفته از ضعف درونی سازمان نیست. یکی از این دلایل، رکود بازار و کاهش توان خرید مردم است. عوامل خارجی دیگری مانند تحریم ها، تغییرات در قیمت ارز، آزادسازی حامل های انرژی، تصمیمات سیاسی و حکومتی و... نیز در شکست کسب و کارها نقش دارند.
خلاصه کلام
در این مطلب درباره دلایل و عوامل شکست و ورشکستگی کسب و کارهای کوچک و بزرگ صحبت کردیم و برای آنها راهکار یا پیشگیری معرفی کردیم. امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد.
نظر شما