بازار؛ گروه بین الملل: «نانسی پلوسی» رئیس مجلس نمایندگان ایالات متحده آمریکا هفته گذشته به تایوان سفر کرد. سفر پلوسی به تایوان در حالی صورت گرفت که دولت چین بارها درباره این سفر به آمریکا هشدار داده و تنشها اکنون میان پکن و واشنگتن به اوج خود رسیده است.
چین برخی از جنبههای تجارت با تایوان را در اقدامی تلافیجویانه در واکنش به سفر جنجالی نانسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا، تعلیق کرد. این محدودیتها شامل تعلیق برخی از واردات میوه و ماهی از تایوان و صادرات شن و ماسه طبیعی به این جزیره است که برای ساخت تراشههای الکترونیکی تایوان استفاده میشود.
چین بزرگترین شریک تجاری تایوان است و به گفته دولت تایوان، تجارت دوجانبه به ارزش ۲۷۳ میلیارد دلار در سال گذشته، ۳۳ درصد از کل تجارت این جزیره با سایر نقاط جهان را تشکیل میدهد. این جزیره خودمختار با جمعیتی بالغ بر ۲۴ میلیون نفر، تولیدکننده و تامین کننده پیشرو تراشههای نیمه هادی در جهان است که جزء حیاتی تقریباً همه دستگاههای الکترونیکی مدرن، از اتومبیل گرفته تا یخچال و تلفن همراه است.
باید گفت شرکت تولید نیمه هادی بزرگ تایوان (TSMC) بزرگترین سازنده تراشه های قراردادی در جهان است و نقش مهمی در تامین انرژی محصولات طراحی شده توسط شرکتهای فناوری مانند اپل، کوالکام و انویدیا ایفا میکند. همچنین شرکت تایوانی TSMC یکی از با ارزش ترین شرکتهای آسیایی است که ۹۰ درصد تراشههای فوق پیشرفته دنیا را در اختیار دارد.
به دلیل تنشهای تجاری ایالات متحده و چین، تعدادی از شرکتهای تایوانی و خارجی که قبلا در سرزمین اصلی چین مستقر بودند، به تایوان نقل مکان کردهاند. با این حال، یک چالش مهم برای تایوان، شکست این کشور در تامین نیازهای رو به رشد انرژی است.
در این راستا خبرنگار بازار گفتگویی با پروفسور« رابرت شاپیرو» استاد دانشگاه کلمبیا امریکا تنظیم نموده که در ادامه می آید.
*«نانسی پلوسی» رئیس مجلس نمایندگان آمریکا، علیرغم هشدارهای چین به تایوان سفر کرد. چرا در این مقطع زمانی آمریکا در تلاش برای تحریک چین است؟
آمریکا نمیخواهد چین را تحریک کند، اما در حال ارسال پیامی است که مخالفت خود را با چین در مورد تایوان تقویت میکند.
*به نظر می رسد این سفر نشان از فصل جدیدی در روابط امریکا و چین و حتی نشان دهنده تصویری از آینده نظم جهانی باشد. یعنی نظمی که در آن آمریکا درصدد است برای مهار چین، پکن را وارد درگیری های ژئوپلیتیک کند. نظر شما چیست؟
ایالات متحده قطعاً در تلاش است تا چین را مهار کند و با توجه به درگیری های ژئوپلیتیکی، نمی خواهد درگیری های بیشتری ایجاد کند، اگرچه اقدامات ایالات متحده نشان می دهد که ایالات متحده تا کجا می تواند بدون تحریک چین به درگیری پیش رود.
*تایوان از مهمترین تولیدکنندگان و صادرکنندگان عمده تراشه های الکترونیک است که در high tech نقش محوری دارد. به گونه ای که اگر جنگی میان چین و تایوان رخ دهد، صنایع الکترونیک مرتبط با گوشی تلفن، کامپیوتر و ... فلج خواهد شد. به نظر شما جنگی میان چین و تایوان رخ خواهد داد و اگر چنین شود سرنوشت صنایع های تک در سطح جهان چه خواهد شد؟
با توجه به قدرت فناوری تایوان و توان آن در تولید تراشه های الکترونیک، ایالات متحده برای حمایت از صنعت فناوری خود خواهان گسترش روابط با تایوان علی رغم حتمال افزایش تنش ها با چین است.
چینی ها ممکن است بخواهند از هرگونه اختلال اقتصادی که در صورت تحت تاثیر قرار گرفتن صنعت تراشه تایوان برای آنها رخ می دهد و هرگونه اختلال در تجارت با ایالات متحده و اروپا که از آن سود می برد، جلوگیری کنند.
*نظم جدید جهانی ار حیث بلوک بندی های اقتصادی به چه صورتی خواهد بود؟
در پی بلوک بندی های اقتصادی ما شاهد شکل گیری نظم جدید جهانی خواهیم بود اما ایالات متحده و اروپا باید ببینند که چگونه به تایوان و چین کمتر وابسته شوند - البته این مسئله مشکلاتی را برای آنها به همراه خواهد داشت.
نظر شما