بازار؛ گروه استانها: میوههای نوبرانه مانند چغاله بادام؛ گوجهسبز و توتفرنگی در حال حاضر باقیمتهایی نجومی در بازار عرضه میشود که برای بسیاری از خریداران این نرخها قابلپذیرش نیست، مشاهدات خبرنگار بازار از میوهفروشیهای سطح شهر نشان میدهد در حال حاضر قیمت یک کیلو زغالاخته و چغاله بادام حدود ۳۳۰ هزار تومان و سایر میوههای دیگر مانند گوجهسبز کیلویی ۱۵۰ هزار تومان به فروش میرسد.
در حال حاضر قیمت توتفرنگی نیز بهعنوان یکی از میوههای لاکچری در بازار با قیمت کیلویی ۹۰ هزار تومان خودنمایی میکند که خرید آن برای بسیاری از خانوادهها امکانپذیر نیست.
از میوههای مجلسی و لاکچری که بگذریم متأسفانه قیمت برخی از محصولات کشاورزی و پرمصرف مانند سیبزمینی هم چنان در برابر کاهش قیمتها مقاومت کرده و نرخ خود را در بازار ثابت ساختند.
قیمت هر کیلو سیبزمینی که در ایام نوروز تا کیلویی ۲۲ هزار تومان رکورد زد حالا باکمی کاهش در میوهفروشیهای سطح شهر به کیلویی ۱۵ هزار تومان و قیمت پیاز نیز به کیلویی ۸۵۰۰ تومان رسیده است که بازهم این قیمتها موجب اعتراض بسیاری از مصرفکنندگان شده است.
درحالیکه دولتیها با توزیع سیبزمینی در ایام عید با نرخ مصوب به ازای هر کیلو ۹۴۰۰ تومان بر این باور بودند که قیمت این محصول شکسته و با گرمتر شدن هوا بسیاری از کیسههای انبارشده سیبزمینی از انبار بیرون خواهد آمد اما ظاهراً پیشبینی آنها درست از آب درنیامد و هم چنان سیبزمینی بر مرز ۱۵ هزار تومان و از طرف دیگر انبار کنندگان این محصول با تزریق قطرهچکانی سعی در ثابت نگاهداشتن نرخ این محصول دارند.
در طی دو هفته گذشته بازار برخی از محصولات مانند گوجهفرنگی نیز بسیاری از مصرفکنندگان و فروشندگان را در شوک قیمت فروبرد تا آنجا که قیمت گوجهفرنگی تا مرز ۲۸ هزار تومان صعود کرد و این روزها خیال پائین آمدن از قیمت ۱۳ الی ۱۵ هزار تومان به ازای هر کیلو را ندارد.
قیمت سبزی نیز در طی دو هفته گذشته با افزایش قیمت همراه شده تا آنجا که هر کیلو سبزی به بیش از ۲۲ هزار تومان رسیده است.
ریشه گرانی کجاست؟
رئیس اتحادیه صنف بارفروشان مشهد در پاسخ به سؤال ما مبنی بر اینکه این نوسانات قیمتی و رشد تصاعدی قیمتها چگونه بهصورت یکشبه حاصل میشود پاسخ داد: بخشی از این گرانیها به کرایه حملونقل و افزایش نهادههای تولید برای کشاورزان وابسته است و لذا گرانی محصول اجتنابناپذیر خواهد بود.
حیدر ساکن برجی اظهار کرد: یکی از دلایل دیگر گرانی و افزایش قیمتها به افزایش تقاضا در برخی مناسبتها و یا فصول مانند ماه مبارک رمضان بازمیگردد که این موضوع به افزایش قیمتها دامن میزند.
وی ابراز کرد: بهطور مثال مصرف سبزی در ایام ماه مبارک رمضان افزایشیافته زیرا مردم این محصول را بهصورت تازه خوری و در وعدههای غذایی همچون آش مصرف میکنند که البته افزایش قیمتها در این خصوص چندان چشمگیر نبوده است.
وی در خصوص دلایل گرانی گوجهفرنگی در طی دو هفته گذشته نیز اظهار کرد: مشکلات ناشی از حمل این محصول پس از تعطیلات نوروزی موجب افزایش قیمت ناگهانی شد که با حمل و توزیع این محصول شما شاهد هستید که بهیکباره قیمت آن در بازار کاهش یافت.
رئیس اتحادیه صنف بارفروشان مشهد با اشاره به اینکه قیمت گوجهفرنگی از ۲۵ هزار تومان در حال حاضر بیش از ۵۰ درصد کاهش و به کیلویی ۱۱ هزار تومان رسیده است ادامه داد: صادرات میوه به سایر کشورهای همسایه نیز در تغییر قیمتها تأثیرگذار است.
برجی در خصوص میوههای نوبرانه نیز توضیح داد: این میوهها همانطور که از نام آنها پیداست به دلیل نوبر بودن و حجم اندک برداشت محصول باقیمتهای بالایی عرضه میشود که بهمرورزمان با برداشت محصول و توزیع همین میوههای گران با کاهش ۵۰ تا ۶۰ درصدی در بازار روبرو خواهند شد.
رهاشدگی بازار
قیمت میوه و ترهبار و تفاوت فاحش نرخ آن از میدان بار تا خردهفروشیها یکی از اعتراضهایی مداوم شهروندان مشهدی است که هنوز بسیاری از مصرف کنندگان معتقدند مسئولان این مشکل را حل نکرده اند و لذا ضرورت رسیدگی به این موضوع هنوز وجود دارد.
تفاوت قیمتها از میدان بار تا سطح فروشگاهها موجب شد تا سرپرست معاونت اقتصادی استانداری خراسان رضوی در میدان میوه و تره بار مشهد حضور پیدا کند تا شاید بتوان برای این موضوع چاره اندیشی کرد.
ابوالفضل چمندی به دلیل اعتراضهای مکرر شهروندان از گرانی میوه و افزایش دو برابری قیمت میوه تا رسیدن به سطح خردهفروشی به میدان بار سپاد مشهد آمد تا از نزدیک این مشکل را بررسی کند که درنهایت در جمع خبرنگاران اعتراف کرد که بازار از این حالت رهاشدگی باید نجات پیدا کند.
سرپرست معاونت اقتصادی استانداری خراسان رضوی در این بازدید و در جمع خبرنگاران اذعان کرد: بازار میوه و ترهبار باید از حالت رهاشدگی خارجشده و نظارت دقیقی بر آن صورت گیرد.وی در همین راستا وعده داد تا برای رسیدگی به این بازار کمیته ویژه ساماندهی و نظارت بر بازار میوه و ترهبار را راهاندازی کند.
وی اذعان کرد: در همین راستا سازمان جهاد کشاورزی، سازمان صمت با همکاری سازمان تعزیرات حکومتی تیمی در بازار مستقر کرده و بازار توسط این تیم بهصورت روزانه پایش خواهد شد تا از این طریق دست دلالان حذفشده و اگر از مبدأ ورود میوه مشکلی وجود دارد، روندها اصلاح شود.
برگ خرید مشخص نداریم
در همین حال مدیرکل تعزیرات حکومتی خراسان رضوی نیز در پاسخ به این سؤال که چرا قیمت میوهها متفاوت و از این مغازه تا فروشگاه دیگر تفاوت دارد به بازار گفت: یکی از این موارد عدم وجود برگ خرید مشخص برای خرید میوه، نحوه قیمتگذاری و عدم نصب قیمت در دید عموم است.
سید مرتضی مدنی با اشاره به این موضوع که اتحادیه میوه و ترهبار مشهد نیز باید این مسئله را پیگیری کرده و نظارتهای لازم را داشته باشد یادآور شد: در این راستا حضور ناظرین در بازار باید بهصورت مستمر و به جد انجام شود.
مدیرکل تعزیرات حکومتی خراسان رضوی در این رابطه اذعان کرد: ساماندهی قیمتها باید از زنجیره تولید تا مصرف صورت گرفته و این مسئله باید زیر نظر سازمان متولی این امر یعنی سازمان جهاد کشاورزی استان و اتاق اصناف مشهد باشد.
نظر شما