بازار؛ گروه مسکن: گروه توسعه ساختمان تدبیر که بیش از ۱۵ سال از شروع به فعالیت آن می گذرد توانسته طی این سال ها با چهار شرکت ساختمانی خود اعم از شرکت توسعه و عمران امید، شرکت بهساز کاشانه تهران، شرکت رویا ساختمان آریا و شرکت توسعه گران عمران ستاد طرح های بسیاری را در زمینه های ساخت و ساز پروژه های مسکونی، تجاری، اداری، اقامتی و ... در نقاط مختلف کشور به سر انجام برساند.
در حال حاضر نیز یکی از استراتژیک ترین پروژه های این هلدینگ ساختمانی، اجرای مشترک طرح مسکن ملی با دولت سیزدهم است که بر اساس آن شمار زیادی واحد مسکونی در مناطق کم برخوردار برای اقشار کم درآمد ساخته می شود تا بخشی از مشکلات تامین مسکن مرتفع شود. در رابطه با فعالیت های این گروه ساختمانی، حامد پوربخش معاون برنامه ریزی و عضو هیئت مدیره گروه توسعه ساختمان تدبیر در گفت و گو با بازار توضیح می دهد.
به زودی یکی دیگر از شرکت های گروه توسعه ساختمان تدبیر یعنی رویا ساختمان آریا و شرکت های دیگری که در حوزه طرح اقدام مسکن ملی فعالیت دارند وارد بورس می شوند
* ورود شرکت های گروه توسعه ساختمان تدبیر به بازار سرمایه همزمان با اوج کاهش اعتماد عمومی نسبت به این بازار بود، بفرمایید به عنوان کارشناس این حوزه چه اقداماتی از سوی مجموعه های توسعه ساختمان تدبیر انجام گرفت تا بخشی از اعتماد سرمایه گذاران به این بازار برگردد و چقدر توانستید در حفظ ارزش سهام دو شرکت بورسی موفق عمل کنید؟
در حال حاضر دو شرکت توسعه و عمران امید و بهساز کاشانه تهران به ترتیب دارای دو نماد بورسی ثامید و ثبهساز هستند و برنامه داریم به زودی یکی دیگر از شرکت های گروه توسعه ساختمان تدبیر یعنی رویا ساختمان آریا و شرکت های دیگری که در حوزه طرح اقدام مسکن ملی فعالیت دارند را هم وارد بورس کنیم.
همانطور که اشاره کردید دو شرکت گروه در سال ۹۹ و در اوج بازار بورس به بازار سرمایه اضافه شدند و بعد از افزودن آن ها به بورس، بازار دچار افت شدید و ناگهانی شد. از همین رو در سال گذشته حدود ۵۰۰ میلیارد تومان هزینه بازار گردانی این دو نماد را پرداختیم که هزینه بی نظیری بود اما با این وجود نتوانستیم قیمت را حفظ کنیم.
البته باز هم این دو شرکت از لحاظ عملکردی سود ده ترین شرکت ها در بازار ساختمان هستند و توانستند بالاترین سود دهی خالص را داشته باشند و عملکرد قابل توجهی را از خود نشان دهند که به هیچ عنوان در این نماد ها فروشنده نبودیم و خریدار بودیم.
شرکت توسعه و عمران امید توانست ۳ برابر و شرکت بهساز کاشانه تهران ۲.۸ برابر سال گذشته سود دهی داشته باشند. با این حال می توان گفت در مجموع در سال ۱۴۰۰ در بازار بی اعتمادی شکل گرفت و حجم قابل توجهی از منابع از بازار خارج شد و این موضوع دومینویی ایجاد کرد تا بی اعتمادی باز هم در بازار سرمایه گسترش یابد. بنابراین زمانی که در بازار نقدینگی نباشد حتی ارزشمند ترین سهام هم خریداری ندارد. هرچند در حال حاضر نیز بازار سرمایه بستر مناسبی است و خیلی از سهام ها ارزنده هستند اما همچنان نیاز به صرف و ورود نقدینگی دارد.
به نظر بنده ۱۴۰۱ برای بازار سرمایه سال خوبی می شود؛ چرا که بازار های موازی که در این حوزه وجود دارند سیگنال مثبتی ندارند
* با توجه به این که اشاره کردید سال های گذشته چندان برای بازار سرمایه خوب نبوده، پیش بینی تان از آینده شرکت های بورسی گروه توسعه ساختمان تدبیر به خصوص برای سال ۱۴۰۱ چیست؟
به نظر بنده ۱۴۰۱ برای بازار سرمایه سال خوبی می شود؛ چرا که بازار های موازی که در این حوزه وجود دارند سیگنال مثبتی ندارند اما در بازار مسکن برآورد ها برای سال آینده این است که یک روند متناسب با تورم عمومی کشور خواهیم داشت و شاهد جهش قابل توجهی نخواهیم بود و در این رابطه نظر تحلیل گران هم مشابه یکدیگر است.
همچنین در حوزه طلا و ارز هم تغییرات بیشتر متاثر از حوزه خارجی هستند و با توجه اینکه به نظر می رسد توافقات در راه است و افزایش صادرات را شاهد خواهیم بود. بنابراین با توجه به افزایش قیمت جهانی انرژی متاثر از مسائل روسیه و اوکراین پیش بینی می شود که می تواند فرصت خوبی برای ورود منابع ارزی به کشور باشد. از این رو به نظر می رسد قیمت ارز یا کاهشی شود یا حداقل افزایش پیدا نکند.
لذا تقریبا بازار های موازی بورس رشد نخواهند داشت و پیش بینی می کنم سال آینده شرایط خوبی برای بازار سرمایه و ورود منابع جدید باشد. بنابراین نهاد های مسئول و دولت باید به سمتی حرکت کنند که بی اعتمادی ایجاد شده را با شفاف سازی از بین ببرند.
یکی از شرکت های گروه توسعه و ساختمان تدبیر برنامه ساخت ۳۰ هزار واحد مسکونی در قالب طرح مسکن ملی را بر عهده دارد
* به عنوان معاون برنامه ریزی گروه توسعه ساختمان تدبیر بفرمایید کارنامه کلی این گروه را در سال ۱۴۰۰ چطور ارزیابی می کنید؟ با توجه به دستاورد هایی که کمی قبل تر اشاره کردید بفرمایید این مجموعه چطور توانسته بحران ها و مشکلات عمومی که برای تمام صنعت ساختمان وجود دارد را مدیریت کند؟
طی ۱۰ سال گذشته، ۱۴۰۰ بر اساس آمارهای درونی گروه توسعه و ساختمان تدبیر، بهترین سال بوده است؛ چرا که توانستیم در اواخر ۹۸ و در سال ۹۹ برنامه ریزی های بلند مدتی داشته باشیم و چشم انداز مشخصی را ترسیم کنیم. صنعت ساختمان جزو صنایعی است که نیازمند برنامه ریزی بلند مدت است یعنی اگر نتوانید پیش بینی کنید، به موقع دست به تولید بزنید و محصول را در زمان مشخص به بازار برسانید در عمل از بازار حذف خواهید شد؛ دلیل این ماجرا هم این است که ماهیت فعالیت های صنعت ساختمان زمان بر و بر اساس برنامه ریزی بلند مدت انجام می شود.
در سال ۱۴۰۰ هر سه شرکت گروه که در بخش اقتصادی و شرکت دیگر که در بخش غیر اقتصادی است و در زمینه مسکن ملی اقدام می کند شرکت هایی بودند که به تمامی برنامه های در نظر گرفته شده دست پیدا کردند. همچنین دو شرکت بورسی و غیر بورسی هم بودجه و درآمدی که برای شان در نظر گرفته شده بود را محقق کردند و شرکتی هم که در زمینه مسکن ملی فعالیت می کند حدود ۳۰ هزار واحد مسکونی در حال ساخت را در نقاط مختلف کشور در دست دارد. پروژه های این شرکت در قالب تعهداتی است که فی مابین با دولت تعیین شده با این حال در زمینه اخذ پروانه در برخی موارد دچار مشکل هستیم با وجود اینکه پروژه متعلق به دولت است به یک هماهنگی میان بخشی نیاز داریم تا در سال ۱۴۰۱ این مسائل نیز مرتفع شود.
در زمینه اقدام ملی مسکن نقش گروه این است که به دولت در راستای ساخت مسکن برای اقشار متوسط و کم در آمد کمک کند که امیدواریم بخش قابل توجهی از آن در سال ۱۴۰۱ به اتمام برسد
* ۱۴۰۱ را چطور می بینید و چه چشم اندازی برای گروه توسعه ساختمان تدبیر دارید؟
همانطور که در ابتدای صحبت هایمان اشاره کردم برای ۱۴۰۱ این برنامه را داریم که شرکت سوم را هم وارد بازار بورس کنیم؛ چرا که هم سود ده است و هم بر اساس پیش بینی های انجام شده به نظر می رسد بازار سرمایه در سال ۱۴۰۱ شرایط خوبی داشته باشد.
همچنین شرایط سود آوری دو شرکت دیگر را نیز حفظ و کمک می کنیم که سهام داران آن در مجامع به سود قابل توجهی برسند. علاوه بر این در زمینه اقدام ملی مسکن هم پروژه های خوبی را تعریف کردیم و نقش گروه این است که به دولت در راستای ساخت مسکن برای اقشار متوسط و کم در آمد کمک کند که امیدواریم بخش قابل توجهی از آن را در سال ۱۴۰۱ به اتمام برسانیم.
نظر شما