۱ فروردین ۱۴۰۱ - ۰۰:۰۴
روسیه از موضع برجامی اخیر خود عقب نشست| توافق قریب الوقوع است
سخنگوی اسبق وزارت خارجه فرانسه در گفتگو با بازار:

روسیه از موضع برجامی اخیر خود عقب نشست| توافق قریب الوقوع است

«مارک فینو» معتقد است روسیه از موضع برجامی اخیر خود عقب نشینی کرده است و به نظر می رسد اگر اتفاق خاصی نیفتد توافق قریب الوقوع است.

بازار؛ گروه بین الملل: نشریه «اکسیوس» در گزارشی از احتمال حذف ‌نام «سپاه پاسداران انقلاب اسلامی» از فهرست تروریستی آمریکا خبر داد. سه مقام صهیونیست و دو منبع آمریکایی به وب‌سایت اکسیوس گفته‌اند دولت جو بایدن احتمال حذف نام سپاه پاسداران را از سیاهه تروریستی، در ازای تعهد تهران به کاهش تنش در منطقه، بررسی می‌کند.
همزمان خبرگزاری رویترز نیز به نقل از یک منبع آمریکایی نوشت آمریکا در حال سنجش این احتمال است که نام سپاه را از فهرست سازمان‌های تروریستی خارجی خود، در برابر تضمین ایران در مهار نیروهای اصلی مورد حمایتش در منطقه، حذف کند.

حسین‌ امیرعبداللهیان، وزیر امورخارجه گفته ‌بود علاوه بر موضوع «تضمین اقتصادی» یک موضوع دیگر نیز برای رسیدن به توافق باقی مانده است. به نظر می‌رسد حذف نام سپاه پاسداران از فهرست گروه‌های تروریستی همین «موضوع دیگری» است که وزیرخارجه ایران به آن اشاره دارد.

از سوی دیگر «وال استریت ژورنال» نوشت: دیپلمات‌های ارشد غربی گفتند که روسیه اخیراً از خواسته‌های خود از واشنگتن در رابطه با توافق هسته‌ای ایران عقب نشینی کرد و راه را برای تهران و واشنگتن برای احیای برجام باز کرد.

پس از دیدار سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه با همتای ایرانی خود در مسکو، هم لاوروف و هم حسین امیرعبداللهیان گفتند که روسیه مانع از برجام نمی‌شود.

روسیه در اوایل ماه جاری از واشنگتن خواستار تضمین هایی شده بود که روابط اقتصادی این کشور با ایران تحت تأثیر تحریم های غرب علیه مسکو بر سر اوکراین قرار نمی گیرد. دیپلمات‌های غربی گفته‌اند که حرکت لحظه آخری عامل محرکی بود که از توافق برای احیای برجام در 10 روز گذشته جلوگیری کرد.

یک دیپلمات ارشد غربی در این خصوص گفت که میخائیل اولیانوف، مذاکره‌کننده ارشد روسیه در گفتگوهای وین، به اتحادیه اروپا اطلاع داده است که روسیه تضمین‌های محدودتری را می‌پذیرد که بر اساس آن بتواند اقدامات هسته‌ای را که طبق توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ صورت می‌دهد، انجام دهد. این شامل مبادله اورانیوم با ایران، طراحی مجدد تاسیسات هسته ای فردو و تامین سوخت هسته ای به رآکتورهای ایران است.

این دیپلمات که خواستار ناشناس ماندن به دلیل ماهیت حساس مذاکرات شد، گفت: «روسیه نسبت به تضمین پروژه‌های هسته‌ای راضی است و هیچ چیز دیگری نمی‌خواهد». وی افزود: «بنابراین می‌توانیم مذاکراتی را که اکنون منحصراً ایران و آمریکاست ادامه دهیم.»

در آخر هفته، یک مقام ارشد آمریکایی به وال استریت ژورنال گفت که تنها «مشکل های انگشت شماری» بین ایالات متحده و ایران برای دستیابی به توافق باقی مانده است، که عمدتاً در مورد موضوع دامنه کاهش تحریم هایی که ایران از واشنگتن دریافت خواهد کرد، است. این مقام گفت که طرف آمریکایی احساس می کند حل این مسائل «در دسترس است».

درباره این موضوع خبرنگار بازار مصاحبه ای با «مارک فینو» سخنگوی اسبق وزارت خارجه فرانسه انجام داده که در ادامه آمده است. «فینو» در حال حاضر مدیر بخش عدم اشاعه در «مرکز سیاست امنیتی ژنو» (GCSP) است.

*یک مقام ارشد که در مذاکرات شرکت دارد می گوید آنقدر نظرات به هم نزدیک شده اند که ظرف ۴۸ ساعت آینده توافق بر سر احیای برجام می تواند شکل بگیرد. ارزیابی شما چیست؟
در واقع، به نظر می رسد که انعقاد توافق قریب الوقوع است، اما، همانطور که اخیراً دیدیم، همیشه ممکن است که عوارض لحظه آخری تصویب را به تاخیر بیندازد.

*در حالی خوشبینی به توافق قریب الوقوع از سوی کشورهای اروپایی و آمریکا عنوان می شود که ایران اعلام کرده، هنوز اتفاق خاصی در روند مذاکرات وین نسبت به چند روز گذشته رخ نداده و همچنان همه چیز بستگی به اتخاذ تصمیم سیاسی از سوی واشینگتن دارد. به نظر می رسد مساله مهم خارج کردن سپاه از لیست تروریستی آمریکا است که بن بر برخی اخبار محقق شده است. بر این اساس آیا توافق قریب الوقوع است؟
ظاهراً به این موضوع به عنوان آخرین مانع باقیمانده پرداخته می شود. ایالات متحده آماده است تا این تحریم را لغو کند، اما از ایران در مورد اقدام منطقه‌ای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تضمین می‌خواهد.

* «وال استریت ژورنال» اعلام کرده است اولیانوف به اتحادیه اروپا اعلام کرده مسکو فقط در بحث پروژه‌های هسته‌ای برجام، تضمین می‌خواهد، نه بیشتر. بر این اساس روسیه رسما از موضع اولیه خود عقب نشینی کرده است. ارزیابی شما چیست؟
در واقع، به نظر می‌رسد روسیه تلاش کرد تا از احیای برجام برای کاهش تأثیر تحریم‌های غرب مرتبط با جنگ در اوکراین استفاده کند، اما در نهایت به تضمین‌های آمریکا مبنی بر عدم اعمال تحریم‌ها برای همکاری هسته‌ای در اجرای برجام رضایت داشت.

*واکنششش مخالفان برجام به توافق احتمالی با ایران چه خواهد بود و در کنگره چه اقدامات احتمالی برای بی اثر کردن رفع تحریمهای ایران ممکن است صورت گیرد؟
می توان واکنش های منفی را پیش بینی کرد، به ویژه با توجه به توافق اخیر با روسیه در شرایط کنونی. در ایالات متحده، مشکل از این واقعیت ناشی می‌شود که رئیس‌جمهور فقط در مورد تحریم‌ها اختیارات محدودی دارد و باید در برخی از جنبه‌ها با کنگره مذاکره کند.

با این حال، دولت ممکن است از استدلال های قانع کننده ای استفاده کند که نشان دهد بازگشت به پایبندی کامل به برجام به نفع امنیت ملی است، برخلاف سیاست دولت قبلی که به طور کامل شکست خورد.

کد خبر: ۱۴۱٬۷۴۲

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha