۲۰ اسفند ۱۴۰۰ - ۱۲:۳۸
افزایش دستمزد کارگران مزارع و باغات در ۱۴۰۰ چقدر بوده است؟
بررسی دستمزد کارگران از نگاه کشاورزان و مرکز آمار

افزایش دستمزد کارگران مزارع و باغات در ۱۴۰۰ چقدر بوده است؟

در حالی که به گفته مرکز آمار هزینه های دستمزد کارگر در بخش های مختلف کشاورزی از ۱۰ درصد تا ۹۱ درصد متغیر بوده است، فعالان بخش می گویند هزینه های کارگری نسبت به سال قبل تا ۲۰۰ درصد افزایش داشته است.

بازار؛ گروه کشاورزی: با شیوع همه گیری کرونا، تمامی کسب و کارها و مشاغل تحت تاثیر قرار گرفت و در مقاطعی با صعود و نزولهایی مواجه شد. بخش کشاورزی نیز از این قائده مستثنی نبود و با مسائلی همچون افزایش یکباره هزینه های تولید و همچنین افزایش تقاضا برای انواع محصولات غذایی مواجه شد که به تبع نیاز به تولید بیشتر داشت. در این بین تولیدکنندگان و کشاورزان با مشکلات و بحران های بیشتری همچون افزایش قیمت نهاده های تولید به ویژه انواع کودهای کشاورزی و سموم مواجه شدند به خصوص اینکه انواع نهاده ها غالبا از بازارهای وارداتی تامین می شود و نوسانات نرخ ارز بیشترین تاثیر را بر تغییر قیمت ها داشت. از سوی دیگر طی دو سال گذشته کشاورزان و تولید کنندگان با چالش دیگری به نام «کمبود یا نبود نیروی کار» مواجه شدند. بر اساس دستورالعمل هایی که در راستای رعایت پروتکل های بهداشتی اعلام می شد و همچنین با توجه به شیوع بیماری کرونا در سطح بالا در دو فصل زراعی گذشته شاهد بودیم که تعداد کارگران این بخش روندی کاهشی را تجربه کردند.

به دلیل متناسب نبودن هزینه های کارگری با حقوق و مزایای درخواستی کارگرانی که به طور خاص سابقه ای چند ساله در این بخش دارند، اغلب نانوایان به اجباراز کارگرانی استفاده می کنند که هیچ مهارتی ندارند و این امر خود بر کاهش کیفیت نان و همچنین بالا رفتن ضایعات نان اثر گذار است

دستمزد کارگران مزارع و باغات تا ۲۰۰ درصد رشد داشته است
به طوری که رحمت سمیعی فعال بخش چای پیش از این به خبرنگار بازار گفته بود: یکی از اصلی ترین چالش ها در زمان برداشت چای عدم دسترسی به کارگران فصلی است که غالبا از استان های همجوار استان های چای خیز تامین می شود. لذا این عدم دسترسی ها و مواجه شدن با کمبود نیروی کار و به اصطلاح چای چین، موجب شد دستمزد کارگرانی که حاضر به حضور در مزارع چای می شدند افزایشی تا ۲۰۰ درصدی را به ثبت برساند.

از سوی دیگر فعالان دیگر بخش های کشاورزی طی دو سال اخیر با افزایش هزینه هایی از جمله هزینه کارگری مواجه بوده و هستند. این در حالی است که بسیاری از کارشناسان معتقدند: افزایش دستمزد و حقوق کارگری اگرچه به نظر چشمگیر می آید اما مساله اینجا است که این افزایش ها تناسب نسبی با تورم موجود در جامعه دارد اما آنچه مهم است این است که با توجه به اینکه میزان ریسک پذیری در صنعت کشاورزی بالا است و از آن طرف سرمایه گذاری در این بخش کم است و علاوه بر این بخش عظیمی از کشاورزی ما کماکان به روشهای سنتی مدیریت می شود لذا کشاورزی دیگر برای کشاورزان صرفه اقتصادی ندارد. همین امر موجب می شود تا توان پرداخت هزینه ها و تاب آوردن در برابر افزایش هایی همچون افزایش حقوق کارگری و هزینه های تولید را نداشته باشند.

رضایی، کارشناس بخش به خبرنگار بازار می گوید: یکی از اصلی ترین پیامدهایی که بالا رفتن دستمزد کارگران و عدم توان کشاورزان در پرداخت چنین هزینه هایی دارد استفاده از کارگران غیر ماهری است که تجربه چندانی در حوزه کشاورزی ندارند و حتی به اصطلاح کارگران ساختمانی هستند که این خود گاها ضررهایی برای کشاورزان به همراه دارد که اصلی ترین آنها می تواند آسیب رساندن به محصولات کشاورزی توسط این دست از کارگران باشد.

قامت علی عزیزی، عضو اتحادیه نانوایان شهر ری نیز به خبرنگار بازار می گوید: بارها اعلام کرده ایم که از اصلی ترین چالش های ما در این حوزه، نبود کارگران ماهر است چرا که به دلیل متناسب نبودن هزینه های کارگری با حقوق و مزایای درخواستی کارگرانی که به طور خاص سابقه ای چند ساله در این بخش دارند، اغلب نانوایان به اجبار از کارگرانی استفاده می کنند که هیچ مهارتی ندارند و این امر خود بر کاهش کیفیت نان و همچنین بالا رفتن ضایعات نان اثر گذار است. این در حالی است که یکی از الزامات تولید نان باکیفیت داشتن دانش و تجربه کافی کارگران این بخش است.

پیامدهای عدم افزایش دستمزد چاپ بر صنعت کشاورزی و صنایع غذایی
با این وجود یکی از معدود حوزه هایی که فعالان آن معتقدند همه چیز گران شده جز دستمزدها، بخش چاپ و بسته بندی است که ارتباط تنگاتنگی با صنعت کشاورزی و مواد غذایی دارد. فعالان این بخش معتقدند: علیرغم اینکه صنعت غذایی و محصولات بخش کشاورزی جذابیت بالایی برای صادرات پیدا کرده است اما دستمزد چاپ به هیچ وجه متناسب با تورم موجود رشد نکرده است و در کنار عواملی مانند پایین بودن کیفیت کاغذ و کارتن و همچنین افزایش قیمت مرکب می تواند بر لطمه دیدن محصولات کشاورزی صادراتی ما در بازارهای جهانی اثرگذار باشد.

درصد افزایش قیمت های کارگری بخش کشاورزی از نگاه مرکز آمار ایران در بهار ۱۴۰۰
گفتنی است بر اساس آماری منتشر شده در اواخر شهریور ماه سال جاری از سوی مرکز آمار ایران، در بخش دستمزد نیروی کار، در بهار سال ١٤٠٠ دستمزد کارگر میوه چین مرد ١٤٦٧٨٩٥ریال بوده که نسبت به سال قبل ٤٢,٩ درصد افزایش داشته و دستمزد کارگر میوه چین زن ١٢١٦٨٧٧ ریال بوده که نسبت به بهار سال قبل ١٠.٥ درصد افزایش داشته است. همچنین، دستمزد کارگر وجین کار و تنک کار مرد ١٥٤١٤٠٠ ریال و دستمزد کارگر وجین کار و تنک کار زن ٢٢١٩٢٠٨ ریال بوده که به ترتیب نسبت به فصل مشابه سال قبل ٤٠.٤ درصد و ٩١.٦ درصد افزایش داشته‌ اند.

شایان ذکر است بر اساس گزارشات جهانی منتشر شده، جهان در راستای تامین امنیت غذایی نیاز به تولید بیشتر محصولات کشاورزی دارد و این امر قطعا نیاز به کشاورزان حرفه ای و همچنین کارگران ماهر مزرعه ای دارد. از سوی دیگر کارشناسان جهانی می گویند: صنعت کشاورزی اگرچه برخلاف دیگر صنایع دیرتر به سمت و سوی بهره گیری از هوش مصنوعی و تکنولوژی های نو پیش رفت اما آنچه مسلم است این است که باغات و مزارع در سراسر دنیا علاوه بر تکنولوژی های نو نیاز به کارگرانی با دانش های مرتبط و مهارت بالا برای کار کردن با تجهیزات و ماشین الات نوین دارد که این امر خود می تواند با درخواست مزایا و حقوق بیشتر از سوی کارگران مزرعه ای همراه باشد.

کد خبر: ۱۴۰٬۱۷۳

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha