بازار، گروه استانها: ایام پایانی سال که فرا میرسد یکی از دغدغههای مردم و شهروندان خرید میوه برای پذیرایی از مهمانان نوروزی است. امسال باتوجه به اینکه اعیاد شعبانیه را نیز داریم، مهمانیها و دورهمیها زودتر از سال نو نیز شروع شده است.
توزیع میوههای تنظیم بازار در روزهای آخر اسفند ماه شروع میشود و بازار سایر میوهها به ویژه برخی از میوههای خاص نیز حاکی از گران بودن آن دارد.
برخی از مردم خراسانجنوبی شاید در سایر ایام سال میوه چندانی خریداری نکنند ولی ایام نوروز به واسطه میهمان نوازی خاص مردم استان(حتی اقشار محروم) معمولا میوه تهیه میکنند و از این جهت تنظیم بازار میوه در این ایام ضرورت دوچندان دارد.
شهروندان در انتظار توزیع میوههای تنظیم بازار
غلامرضا حسینی نسب از شهروندان خراسانجنوبی در گفت و گو با خبرنگار بازار اظهارکرد: برای ایام نوروز بسیاری از مردم منتظر توزیع میوه های تنظیم بازار هستند چرا که با قیمت مناسبتتر و معقولتری عرضه میشود.
وی بیانکرد: البته تجربه سالهای گذشته نشان میدهد که گاه برخی از میوههای تنظیم بازار کیفیت نامناسبی دارند و یا آنقدر به صورت غیر معقول درشت هستند که سه – چهار دانه میوه یک کیلو میشود و برای پذیرایی چندان مناسب نیست.
حسینی نسب با تأکید بر اینکه امیدوارم در سال جاری میوههای تنظیم بازار از کیفیت مناسبت تری برخوردار باشند، گفت: قیمت میوه بالا رفته است و مردم انتظار دارند وقتی قیمت زیادی بابت میوه میدهند، حدأقل کیفیت آن خوب باشد.
گلایه از توزیع سبدی میوه تنظیم بازار
وی بیانکرد: توصیه دیگری که برای توزیع میوههای تنظیم بازار دارم، این است که اصراری برای فروش سبدی میوه وجود نداشته باشد چرا که شاید فردی نیاز به خرید یک سبد ۱۰ کیلویی سیب و یک سبد ۱۰ کیلویی پرتقال نداشته باشد و بخواهد کمتر خریداری کنند.
فاطمه محمدیفر از دیگر شهروندان خراسانجنوبی در گفت و گو با خبرنگار بازار با بیان اینکه قیمت میوههایی چون موز به حدود ۳۰ هزار تومان رسیده و بسیاری از اقشار توان خرید آن را ندارند، گفت: مردم معمولا برای خریدهای در اندازه زیاد و ویژه عید و دورهمیها همان سیب و پرتقال میخرند.
وی بیانکرد: متأسفانه در بازارروزها مشاهده شده برخی از اقشار ضعیف جامعه به دنبال میوههای کوچک و حتی پلاسیده هستند تا بتوانند با قیمت کمتری میوه خریداری کنند.
افزایش کرایه از علل گران شدن میوه
محمدیفر با اشاره به اینکه فروشندگان نیز پیرامون علل افزایش قیمت میوه به مواردی چون گران شدن کرایه حمل و یا نوسانات قیمت دلار برای میوههای وارداتی اشاره میکنند، گفت: به نظر تنها راهکار کاهش قیمت تمام شده تولید میوه است.
وی گفت: قیمت همان سیب و پرتقال نیز در شرایط فعلی به حدود ۱۴-۱۵ هزار تومان رسیده و حتی برخی از میوه خاص و غیر تنظیم بازار بالای ۳۰ هزار تومان نیز عرضه میشود.
کمبود میوه وجود ندارد
محمد حیدری، رئیس اتحادیه میوه و تره بار خراسانجنوبی در گفت و گو با خبرنگار بازار اظهارکرد: مردم بیشتر در سه روز آخر سال داوطلب برای خرید میوه نوروزی میشوند ولی در هر حال کمبودی در بازار وجود ندارد.
وی در مورد میوههای تنظیم بازار گفت: قیمت میوه تنظیم بازار هنوز مشخص نشده و بسته به این دارد که دولت میخواهد چقدر به این میوهها یارانه بدهد.
سیب از کیلویی هشت هزار تا ۱۸ هزار تومان
رئیس اتحادیه میوه و تره بار خراسانجنوبی بیانکرد: میوههای تنظیم بازار به طور معمول در ۳۰-۴۰ نمایندگی توزیع میشود و از این جهت شاید همه مردم دسترسی نداشته باشند.
حیدری با بیان اینکه از طرف دیگر این میوهها به صورت سبدهای ۱۰ کیلویی و هفت کیلویی به فروش میرسد و از این جهت بسیاری از افراد از میوه فروشی های سطح شهر خرید می کنند، ادامه داد: در حال حاضر سیب در میادین میوه و تره بار خراسانجنوبی بسته به کیفیت از هفت- هشت هزار تومان تا ۱۷ هزار تومان وجود دارد.
وی با اشاره به اینکه قیمت موز خارجی نیز در حال حاضر از کیلویی بین ۳۰ تا ۳۳ هزار تومان و موز ایرانی در حدود ۲۰ هزار تومان است، یادآور شد: قیمت میوه های وارداتی به طور معمول برای مدت متمادی یکسال نیست و در نوسان قرار دارد.
کیوی معمولی کیلویی ۱۳ هزار تومان به فروش می رسد
رئیس اتحادیه میوه و تره بار خراسانجنوبی با اشاره به اینکه کیوی با کیفیت بالا و درشت حدود ۲۱ هزار تومان و کیوی معمولی ۱۳ هزار تومان است، یادآور شد: البته کیوی تولید داخل است و از این جهت زیاد نوسان قیمت ندارد.
وحید ضیائیان احمدی، مدیر تعاون روستایی خراسانجنوبی در گفت و گو با خبرنگار بازار اظهارکرد: ۷۱۰ تن سیب و پرتقال شب عید ذخیره شده است و تا ایام نوروز این میزان باید به ۸۰۰ تن برسد.
وی با اشاره به اینکه هنوز قرارداد برای پرتقال والنسیا توسط سازمان مرکزی منعقد نشده است، بیانکرد: اگر این قرار داد منعقد شود ما نیز آن را به خراسانجنوبی حمل خواهیم کرد و در غیر اینصورت ۹۰ تن باقیمانده را پرتقال تامسون حمل و ذخیره سازی خواهیم کرد.
طرح یک دغدغه
مدیر تعاون روستایی خراسانجنوبی در مورد دغدغههای مردم پیرامون کیفیت میوه خریداری شده، بیانکرد: میوه ای که امسال برای شب عید خریده و در انبار بیرجند و فردوس ذخیرهسازی کردهایم کیفیت خوب و اندازه معقولی داشته است.
ضیائیان احمدی ادامهداد: در مورد پرتقال، موقع حمل و بارگیری من حضور داشتم و مراقب بودم تا خدای نکرده میوه با کیفیت پایین حمل و ذخیره نشود.
وی درباره فروش میوههای تنظیم بازار در سبدهای ۱۰ و هفت کیلویی نیز اظهارکرد: عاملین جزء میتوانند میوههای یک سبد را تقسیم و در نایلون های سه – چهار کیلویی (کمتر یا بیشتر بسته به سلیقه فروشنده) قرار دهند و ما در فروش مرحله آخر دخالتی نداریم.
مدیر تعاون روستایی خراسانجنوبی یادآور شد: تنها دغدغه ما این است که خدای نکرده میوههای درجه پایینتر با میوه های تنظیم بازار قاطی نشود و شاید از این جهت برخی تأکید دارند که میوهها به صورت سبدی فروخته شود.
اجرای طرح نظارتی نوروز در استان
معاون بازرسی و حمایت از مصرفکنندگان سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی هم در گفتگو با خبرنگار بازار با بیان اینکه طرح نظارتی نوروز و رمضان از دهم اسفند در استان آغاز شده است، بیان کرد: این طرح تا پایان ماه مبارک رمضان در استان ادامه دارد.
علی تهوری با بیان اینکه این طرح با رویکرد نوین و اولویتهای مدیریت بازار کالاهای واسطهای و نهایی در زمینه تعدیل و واقعی کردن قیمتها و اصلاح نظام توزیع کالا در حال اجرا است، تصریح کرد: تمامی امکانات و ظرفیتهای موجود بسیج شده تا مردم در تامین مایحتاج خود با مشکل مواجه نشوند.
وی با بیان اینکه توجه خاص و ویژهای نیز به موضوع درج قیمت تولیدکننده بر کالاهای مشمول طرح شفاف سازی شده است، عنوان کرد: نظارت بر رعایت ضوابط سود مصوب توزیع تا مصرفکننده نهایی در دستور کار قرار دارد.
دو هفتهای بیشتر تا نوروز باقی نمانده است و هر تصمیمی که برای شیوه توزیع میوههای تنظیم بازار گرفته میشود باید نظرات و گلایههای مردم از شیوه توزیع در سال های گذشته نیز مد نظر قرار گیرد تا اگر زحمت و تلاشی در این حوزه کشیده می شود همراه با رضایت مردم باشد.
در مورد غیر از میوههای تنظیم بازار، نظارت بر بازار میوه در روزهای پایانی ضرورت دو چندان پیدا میکند و نباید شرایط به گونهای شود که هم پول از جیب مردم برود و هم محصول بی کیفیت به دست آنان داده شود.
نظر شما