به گزارش بازار، مرکز پژوهشهای اتاق ایران، گزارش صنعت خودروی ایران؛ فصل سوم ۲۰۲۱ حاوی پیشبینیهای ۱۰ ساله تا ۲۰۳۰، تهیه شده در گروه فیچ سلوشنز را منتشر کرد. شایان ذکر است که این گزارش شامل پیشبینیها و تحلیلهای مربوط به صنعت خودروی کشور بوده و با هدف ارائه چشماندازی از این صنعت، با در نظر گرفتن احتمال دستیابی مجدد به توافق هستهای، تهیه شده است.
برخی از مهمترین نکات مطرح شده در این گزارش شامل موارد ذیل است:
در تحلیل سوآت صنعت خودروی ایران، وجود یک طبقه متوسط رو به رشد در کشور، چشمانداز رشد قوی برای تولید و فروش و نیز قرار داشتن ایران در جایگاه بزرگترین کشور تولیدکننده خودرو در خاورمیانه، نقاط قوت این صنعت را تشکیل میدهند. در مقابل، سختگیری در برابر بازگشت مجدد خودروسازان خارجی، قدیمی بودن تجهیزات و فناوری و کیفیت نامناسب برندهای داخلی به دلیل عدم وجود رقابت، از نقاط ضعف این صنعت محسوب میشود. فرصتهای مهم، شامل اتکای فزاینده به برونسپاری قطعات و لوازم یدکی، هدفگذاری افزایش صادرات و طرح نوسازی ناوگان جادهای و شهری است که فرصت بهرهمندی تولیدکنندگان خودروهای تجاری از بازار را فراهم میکند. در مقابل، مهمترین تهدیدها نیز وجود بیثباتی سیاسی و از بین رفتن قدرت خرید مصرفکنندگان در نتیجه تحریمهای بینالمللی است.
در طی ماههای گذشته، وضعیت شرکتهای خودروسازی به طور محسوسی بدتر شده و طبق آمار اعلام شده توسط مقامات کشور، بزرگترین شرکتهای خودروسازی، یعنی ایران خودرو و سایپا، هر کدام متحمل ضرری بالغ بر ۵۰ هزار میلیارد ریال شدهاند.
برآوردها نشان میدهد مجموع فروش خودرو بالغ بر ۲۲.۶ درصد و تولید کل خودرو نیز ۱۳.۱ درصد طی سال ۲۰۲۰ کاهش یافته است. اما به دلیل خوشبینیهای موجود در مورد افزایش احتمال توافق هستهای جدید، پیشبینی میشود در سال ۲۰۲۱، فروش خودرو در کشور به میزان ۱۳.۳ درصد و تولید خودرو نیز به میزان ۱۹.۱ درصد افزایش یابد. همچنین پیشبینی میشود که متوسط رشد سالانه تولید خودرو در ایران در سالهای ۲۰۲۲ تا ۲۰۳۰ با هدف دستیابی به تولید سالانه حدود ۵.۲ میلیون دستگاه در سال تا پایان سال ۲۰۳۰، معادل ۱۲.۵ درصد باشد.
پیشبینی میشود که در سال ۲۰۲۱ فروش خودروهای سواری با افزایش ۱۳ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل، در مسیر رشد قرار گرفته و تولید خودروی سواری نیز به میزان ۱۹.۵ درصد افزایش یابد.
با ازسرگیری رشد اقتصادی ایران، در نتیجه خوشبینی به احیای توافق هستهای و نیز تصمیم دولت برای نوسازی ناوگان اتوبوسرانی فرسوده، فروش خودروهای تجاری در ایران، بازگشت به جایگاه خود را در سال ۲۰۲۱ آغاز خواهد کرد. لذا برآورد میشود در سال ۲۰۲۱ فروش خودروهای تجاری در ایران، در قیاس با کاهش برآوردشده ۲۳.۸ درصدی در سال ۲۰۲۰، معادل ۱۸.۵ درصد رشد داشته باشد.
ایران با امتیاز ۴۶.۲ در شاخص ریسک به بازده تولید خودرو در بین چهار کشور منطقه (شامل مراکش، مصر و الجزایر و ایران) رتبه اول و در بین پنجاه و هفت کشور جهان، رتبه ۳۵ را کسب نموده است. همچنین در شاخص ریسک به بازده فروش خودرو نیز امتیاز ایران ۴۵.۵ بوده و در میان ۱۷ کشور منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا، رتبه ۸ و در بین ۱۲۵ کشور جهان رتبه ۷۴ را به خود اختصاص داده است.
راهبرد شرکت ایران خودرو به عنوان بزرگترین تولید کننده خودرو در ایران، شامل تمرکز بر گسترش محدوده فعالیت خود به جای تمرکز بر تولید محصولات تحت لیسانس، گسترش پایگاه تولید و صادرات به خارج از مرزهای ایران، گسترش همکاری بین تأمینکنندگان ایرانی و همتایان بینالمللی و نیز برنامهریزی برای توسعه و راهاندازی خودروهای برقی و خودروهای هیبریدی در آینده نزدیک است. راهبرد شرکت سایپا نیز شامل گسترش حضور برند خود در خارج از بازار داخلی و بهرهمندی حداکثری از مزایای کاهش احتمالی تحریمها است.
نظر شما