بازار؛ گروه بین الملل: خبرگزاری آناتولی ترکیه چند روز پیش در خبری اعلام کرد، ایران قرار است مذاکرات خود را با قدرتهای جهانی در وین درباره احیای توافق هستهای ۲۰۱۵ از سر بگیرد، زیرا روند بازنگری دورهای قبلی مذاکرات در حال پایان یافتن است.
منابع آگاه به خبرگزاری آناتولی گفتند که دور بعدی مذاکرات بین تهران و سایر امضاکنندگان توافق هستهای ۲۰۱۵ احتمالاً قبل از پایان ماه جاری میلادی در پایتخت اتریش برگزار میشود.
این در حالی است که طرف امریکایی توپ را در زمین ایران انداخته و مکرر هشدار می دهد که زمان برای احیای برجام در حال پایان یافتن است. «تونی بلینکن» وزیر خارجه امریکا حتی هشدار داده ممکن است در سایه پیشرفت ایران در زمینه هسته ای، برجام دیگر کارایی نداشته باشد.
ایران نیز به دنبال این است که تحریمهای دوره ترامپ همه تحت هر عنوان و برچسبی برچیده شود. چرا که ترامپ برخی از تحریمهای ایران را از ذیل عنوان هسته ای به عناوین دیگری چون مبارزه با تروریسم، سلاحهای کشتار جمعی، نقض حقوق بشر و ... تغییر داده است.
در این راستا خبرنگار بازار گفتگویی با پروفسور «رابرت اسمیت» استاد دانشگاه سانفرانسیسکو امریکا تنظیم نموده که در ادامه می آید.
*یک رسانه ترکیه ای اخیرا اعلام کرده که مذاکرات احیای برجام اواخر ماه اکتبر مجددا آغاز می شود. ارزیابی شما از مواضع طرفین با آغاز دور جدید گفتگوها چیست؟ آیا همان روند قبلی ادامه پیدا خواهد کرد؟
من از گزارش رسانه ترکیه ای مطلع نیستم، اما ابتدا بر این باور بودم دولت بایدن مذاکرات را به سمت نوعی راه حل پیش ببرد. متاسفانه تا کنون طرفین نتوانسته اند به نوعی راه حل دست یابند و به نظر من همان روند قبلی ادامه خواهد داشت.
*دولت رئیسی اعلام کرده که آمریکا باید تحریمها را بردارد و مذاکرات باید نتایج ملموسی داشته باشد. این در حالی است که تاکنون امریکا اعلام کرده تحریمها ناسازگار با برجام را لغو خواهد کرد. به نظر شما رویکرد امریکا به تحریمها در دور جدید مذاکرات تغییر خواهد کرد؟
با توجه به آنچه در خروج از افغانستان اتفاق افتاد من حدس می زنم که دولت امریکا تمایلی به پیشبرد یک توافق مطمئن و بحث برانگیز که شامل لغو برخی از تحریم ها می شود، نخواهد داشت. گرچه دولت جو بایدن لغو بخش عمدهای از تحریمهای ناسازگار با برجام که در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ علیه ایران اعمال شده بود را مورد بررسی قرار داده است.
*امریکا اخیرا تحریمهای شرکت ماموت و زیر مجموعه های انرا لغو کرد. این موضوع را چگونه ارزیابی می کنید؟
تحریم شرکت ماموت و زیر مجموعه آن و سایر شرکت ها، ناسازگار با برجام بوده و همانطور که گفتم دولت بایدن خواهان حذف این نوع تحریم ها بوده و این مهم را مورد بررسی قرار داده است. اما این امر نشان دهنده تغییر سیاست امریکا در قبال ایران نبوده و دولت امریکا همچنان بر برنامه موشکی و سیاست منطقه ای ایران تاکید دارد.
*ایران اعلام کرده که ادامه مذاکرات تحت نظر وزارت خارجه دنبال خواهد شد. این در حالی بود که قبلا زمزمه هایی مبنی بر انتقال مذاکرات به شورای عالی امنیت ملی ایران مطرح شده بود. ارزیابی شما از این موضوع چیست؟
در پاسخ به این سوال که آیا وزارت خارجه یا شورای عالی امنیت ایران مدیریت مذاکرات را در دست داشته باشد جهت پیشبرد مذاکرات مفید خواهد بود یا خیر باید بگویم من از ترتیبات داخلی ایران اطلاعات زیادی نداشته و فقط می دانم مسئله هسته ای در ایران مسئله ای ملی بوده که تمامی ارگانهای سیاسی در آن سهیم هستند و این مذاکرات با نظارت مستقیم رهبر ایران به پیش می رود.
*با توجه به روند کنونی، ارزیابی شما از مذاکرات احیای برجام چیست؟
با توجه به روند کند مذاکرات و خواسته های طرفین، من متاسفانه نسبت به روند مذاکرات بدبین بوده و فکر نمی کنم در آینده ای نزدیک نتیجه ای حاصل شود.
نظر شما