بازار؛ گروه استانها: قیمت هر کیلو تخممرغ در حالی ۱۷ هزار و ۳۰۰ تومان تعیینشده که تا چند ماه پیش به دلیل نبود مشتری و ممانعت از صادرات بهای هر کیلو این محصول در بازار به کمتر از ۱۴ هزار تومان نیز کاهش پیدا کرد.
کاهش قیمت تخممرغ به کیلویی ۱۴ هزار تومان در طی چند ماه گذشته صدای تولیدکنندگان را درآورد و موجب شد تا به بیتوجهی دولت و نبود سیاستهای حمایتی اعتراض کنند.
بسیاری از تولیدکنندگان خراسانی خواستار این موضوع بودند که دولت با خرید و یا هموارسازی مسیر صادرات از این صنعت حمایت کند که در نهایت دولت دوازدهم به پایان رسید و حالا هرگونه اقدامی منتهی به تصمیم دولت جدید و تازهکار رسیده است.
در حال حاضر بنا بر مشاهدات خبرنگار ما قیمت تخممرغ در عمدهفروشیها به کیلویی ۱۹ الی ۲۰ هزار تومان و در خردهفروشیها به ۲۳ الی ۲۵ هزار تومان رسیده است و هم چنان به قیمت مصوب دولتی به میزان ۱۷ هزار و ۳۰۰ تومان دهنکجی میکند.
درحالیکه تخممرغ در حال حاضر بیش از قیمت مصوب در بازار به فروش میرسد و ظاهراً تعزیراتیها هم در این راستا سکوت اختیار کردهاند اما بازهم سیگنالهای رسیده از بازار حکایت از افزایش قیمت در ماههای آینده دارد!
کاهش تولید
در همین راستا مدیر طیور، زنبورعسل و کرم ابریشم جهاد کشاورزی خراسان رضوی علت گرانی تخممرغ را مانند هر کالای دیگری افزایش شاخصهایی مانند هزینههای حملونقل، نهادههای دامی و قیمت جوجه یکروزه میداند.
محمدمهدی یعقوب زاده با اشاره به این موضوع که در حال حاضر کمبودی در این راستا نداریم به خبرنگار ما می گوید: در خصوص اعتراضهایی هم که تولیدکنندگان داشتند به این شکل نبوده که نسبت به آنها بیتوجهی صورت گرفته و یا صدای آنها شنیده نشده بلکه درخواست افزایش قیمت با آنالیز قیمت تولید و پیشنهادهای تولیدکننده برای تصمیمگیری طی گزارشی به تهران ارسالشده است لذا تغییرات دولت تاکنون موجب نشده تا در این مورد تصمیمگیری شود.
مدیر طیور، زنبورعسل و کرم ابریشم جهاد کشاورزی خراسان رضوی در پاسخ به اینکه آیا اعتراض تولیدکنندگان به قیمتها و مقرونبهصرفه نبودن تولید منجر به کاهش تولید و گرانی و حتی کمبود خواهد شد نیز پاسخ میدهد: این روند کاملاً صحیح است همانطور که در طی ماههای گذشته به دلیل کاهش قیمت تخممرغ شاهد سیر نزولی تولید بودیم و بیش از ۲ هزار تن در ماه کاهش داشتیم.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر این رقم کاهشی در حال جبران و افزایش تولید است به ما میگوید: پیشبینی میشود مرز تولید به ۱۲ هزار تن در ماه برسد و این در حالی است که به دلیل کاهش قیمت این میزان تولید در طی ماههای گذشته به رقم ۱۰ هزار تن رسیده بود.
تولید مقرونبهصرفه نیست
رئیس اتحادیه مرغداران مرغ تخمگذار خراسان در همین حال در گفتوگو با بازار قیمت تولید را مقرونبهصرفه نمیداند.
در حالی که دولت در تمامی کالاها حداقل ۳۰ درصد افزایش اعمال کرده است و خوراک طیور، واکسن و هزینههای حملونقل و کارگری بهشدت افزایشیافته است اما اجازه افزایش قیمت تخممرغ داده نمی شود
سید حسین موسوی نژاد اظهار میکند: روند اعتراض تولیدکنندگان از سال گذشته شکلگرفته است و از دیماه ۹۹ شدت گرفت اما تاکنون دولت هیچ توجهی قابلتوجهی را برای حل این مشکل به این صنف نداشته است.
وی بیان میکند: این در حالی است که دولت در تمامی کالاها حداقل ۳۰ درصد افزایش داشته است و درحالیکه خوراک طیور، واکسن و هزینههای حملونقل و کارگری بهشدت افزایشیافته است اما اجازه افزایش قیمت تخممرغ را نمیدهند.
رئیس اتحادیه مرغداران مرغ تخمگذار خراسان می افزاید: وزارت جهاد کشاورزی حدود ۲ ماه قبل قیمت خرید تخممرغ از مرغدار درب کارخانه را ۱۷ هزار و ۳۰۰ تومان اعلام کرد و به ستاد تنظیم بازار هم اطلاع داد.
موسوی نژاد با گلایه از بی توجهی نسبت به خواسته تولید کنندگان ادامه می دهد: متأسفانه رئیسجمهور قبلی در پایان دولت اجازه افزایش قیمت نداده بود و این موضوع به بعد موکول شد؛ دولت جدید هم هنوز کامل مستقر نشده است که قیمتگذاری جدید را انجام دهد.
وی به ما می گوید: در همین راستا درخواستمان از دولت جدید با توجه به برنامه و شعارهایی که اعلام کردند، این است که هرچه سریعتر برای بازنگری قیمت با نگاهی کارشناسانه اقدام کنند.
رئیس اتحادیه مرغ تخمگذار خراسان رضوی ادامه میدهد: مطابق قانون وقتی محصولی قیمتش از قیمت مصوب دولت کمتر است، دولت باید خرید تضمینی کند تا در ماههای آینده بتواند از افزایش قیمت محصول جلوگیری کند. آن زمان مکاتبات بسیاری با دولتمردان انجام دادیم تا تخممرغ را تضمینی بخرند و در سردخانه نگهداری کنند که در شرایط بحرانی مانند الآن از این تخممرغ سردخانهای برای تأمین نیاز بخش صنعتی استفاده شود ولی متأسفانه دولتیها در پاسخ مکاتبات نبود بودجه را بهانه کردند.
وی بابیان اینکه بسیاری از تولیدکنندگان مرغهای خود را به کشتارگاه روانه کردند اظهار میکند: متأسفانه بخش زیادی از مرغهای مولد از چرخه تولید حذف و تولید کاهشیافته است.
تخممرغ گران میشود
رئیس اتحادیه مرغداران مرغ تخمگذار خراسان به ما میگوید: هرسال با ورود به نیمه دوم سال و کاهش دما، مصرف تخممرغ افزایش مییابد و از طرفی شاهد کاهش تولید هم خواهیم بود لذا پیشبینی میکنیم که در ماههای آینده با افزایش تقاضا و کاهش تولید، در تأمین تخممرغ به مشکل بر بخوریم.
موسوی نژاد اذعان میکند: فشار کمبود نهاده دامی و افزایش سایر هزینهها، باعث کاهش جوجه ریزی در مرغداریها شد و لذا همین موضوع سبب خواهد شد که عرضه تخممرغ در ماههای آینده کاهش یابد.
وی به ما میگوید: بهجای اینکه نشستی تشکیل و حرف دل تولیدکننده شنیده و برای کمک به وی تصمیم گرفته شود اما بیشتر شاهد برخوردهای قهری به جرم گرانفروشی تخممرغ هستیم.
وی عنوان می کند: قیمت تمام شده تخم مرغ همین الان ۱۶ هزارو ۵۰۰ تومان است، لذا اگر برای تولیدکننده ۱۵ درصد سود درنظر بگیریم -این نکته را هم اضافه کنم که در همه کشورها ۳۰ درصد سود لحاظ میکنند قیمت تخم مرغ درب مرغداری ۱۸ هزارو ۵۰۰ تومان میشود، با این حال دولت ۱۴ هزار تومان را به عنوان قیمت مصوب درنظر گرفته است و حاضر نیست برخلاف گرانیهایی که خودش بر نهاده ها، آب و برق و... اعمال کرده است، تخم مرغ را نیز گران کند.
نظر شما