بازار؛ گروه بین الملل: وزارت خارجه ایران در آخرین گزارشی که درباره نحوه اجرای برجام به مجلس شورای اسلامی ارائه داده است، ابراز امیدواری کرده است که مذاکرات مربوط به احیای برجام در ابتدای دولت ابراهیم رئیسی «تکمیل شود.»
این گزارش که بیست و دومین گزارش سهماهه وزارت امور خارجه در خصوص برجام بود شامل آخرین وضعیت مذاکرات جاری است.
بر اساس تبصره یک قانون «اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام» مصوب ۲۱ مهر ماه ۱۳۹۴ مجلس شورای اسلامی مقرر داشت که «وزیر امور خارجه موظف است روند اجرای توافقنامه را هر سه ماه یک بار به کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی گزارش دهد.»
خبرگزاری «رویترز» نیز به نقل از یک منبع دیپلماتیک ادعا کرده است: «ایران برای ازسرگیری مذاکرات جهت بازگشت به پایبندی به توافق هستهای تا زمان آغاز شدن دولت آقای ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور منتخب ایران، آماده نیست.»
این منبع در گفتوگو با رویترز اعلام کرده است: «ایران این مسئله را از طریق مقامهای اروپایی بهعنوان میانجی در گفتوگوهای غیرمستقیم با آمریکا، به واشنگتن انتقال داده است.»
از سوی دیگر، خبرنگار شبکه «پیبیاس» گزارش داده است که این منبع، یک مقام ارشد دولتی آمریکا است که اعلام کرده تهران به کشورهای اروپایی اطلاع داده که تیم مذاکرهکننده ایرانی تا بعد از آغاز به کار دولت جدید و اواسط ماه آگوست برای دور هفتم مذاکرات به وین بازنمیگردد.
پیش از این سناتور «باب منندز» رئیس کمیته روابط خارجی مجلس سنای آمریکا گفته بود حصول توافق برای بازگشت به برجام در آینده نزدیک محتمل نیست.
خبرنگار بازار در گفتگو با پروفسور «جیمز والش» استاد دانشگاه هاروارد آمریکا به بررسی چشم انداز آینده مذاکرات وین پرداخته که در ادامه می آید.
«جیمز والش» کارشناس مسائل امنیت بین الملل و پژوهشگر برنامه مطالعات امنیتی وابسته به مؤسسه علوم و تکنولوژی (اِم. آی. تی) در ایالات متحده آمریکا است. پروفسور «والش» پیش از پیوستن به دانشگاه «اِم. ای. تی»، مدیریت اجرایی پروژه «مدیریت اتم» را در دانشکده دولتی «جان. اف. کندی» دانشگاه «هاروارد» ایالات متحده برعهده داشت. وی سابقه تدریس در هر دو دانشگاه معتبر «هاروارد» و «اِم. ای. تی» را داشته و تحقیقات او بر مسائل امنیت بین الملل به ویژه موضوعات مربوط به سلاحهای هسته ای و تروریسم متمرکز است.
پروفسور «والش» یکی از معدود اندیشمندان آمریکایی است که برای صحبت و مذاکره درباره برنامه های هسته ای ایران و کره شمالی به این دو کشور مسافرت کرده است. روزنامه انگلیسی «ایندیپندنت» والش را در فهرست ۱۰ فرد دارای بهترین ایده اصیل و ناب در سال ۲۰۰۸ میلادی قرار داد. والش مشاور سنا و مجلس نمایندگان آمریکاست. جدیدترین کتاب این اندیشمند آمریکایی با عنوان «آینده هسته ای مصر: اشاعه یا محدودیت؟» از طرف انتشارات دانشگاه استنفورد انتشار یافته است.
*مطابق گزارش ارائه شده از سوی وزارت خارجه ایران به مجلس ایران، صحبت از تکمیل مذاکرات وین در دولت ابراهیم رئیسی است. این به این معناست که ادامه مذاکرات در دولت ابراهیم رئیسی دنبال خواهد شد. آیا این امر تاثیری بر روند مذاکرات خواهد داشت؟
نباید چنین باشد اما ممکن است تاثیری داشته باشد. از یک سو، سیاست دولت ایران در مورد مسئله هسته ای یکپارچه و حل و فصل شده است، بنابراین از نظر تئوری تغییر از یک دولت به دولت دیگر نباید آنقدر مهم باشد و بر نتایج آن تأثیرگذار باشد.
از طرف دیگر، شخصیت ها گاهی اوقات ممکن است مهم باشند، و اگر رئیس جمهور تیم مذاکره کننده ای را در جریان مذاکرات وارد کند، این ممکن است بر مذاکرات تأثیر بگذارد. به طور کلی، روابط ایران و ایالات متحده در سال های اخیر بسیار دشوار بوده است که فکر می کنم بیشتر مردم می گویند تأخیر بیشتر مفید نیست. اما مطمئناً اگر رئیس جمهور منتخب ایران بخواهد در روند کار دخیل باشد، قابل درک است.
*بلومبرگ به نقل از منابع آگاه اعلام کرده انتظار میرود هفتمین دور مذاکرات وین برای احیای برجام اواسط ماه اوت برگزار شود. این شبکه به نقل از یک مقام اروپایی نوشته است به تأخیر انداختن هفتمین دور مذاکرات وین تا زمان روی کار آمدن دولت رئیسی لزوماْ شانس رسیدن به مصالحه را کاهش نمیدهد. ارزیابی شما از این استدلال چیست؟
قطعاً احتمال مصالحه را کاهش نمی دهد اما تأخیر کمکی نمی کند. چه کسی می داند چه رویداد یا بحران بعدی در منطقه رخ می دهد که ممکن است پیشرفت را پیچیده کند؟
*روز سه شنبه ۱۳ جولای، وزارت امور خارجه ایالات متحده اعلام کرد که با هدف دسترسی جمهوری اسلامی ایران به بخشی از داراییهای مسدود شدهاش در کره جنوبی و ژاپن، از بخشی از تحریمهای تجارت غیرقانونی نفت ایران، چشمپوشی میکند. این اقدام را به لحاظ زمانی چگونه ارزیابی می کنید؟
من از اقدامات هر دو طرف که نشان دهنده قصد بازگشت به توافق است و تحرک را به روند می افزاید، استقبال می کنم. هر چه بیشتر و سریعتر، بهتر است.
*ایران اخیرا از روند مثبت مذاکره در خصوص زندانیان آمریکایی در ایران سخن گفته است. به نظر می رسد این موضوع از سوی امریکا به مذاکرات هسته ای پیوند خورده است. موضوعی که ایران آنرا قابل قبول نمی داند و آنرا موضوعی جدا می داند. به نظر شما این موضوع چه آثاری بر روند مذاکرات وین خواهد داشت؟
هر اتفاقی که می تواند در مورد زندانیان از هر طرف بیفتد از نظر انسانی یک چیز خوب است. علاوه بر این، پیشرفت در این موضوع ممکن است پیشرفت در سایر موارد را آسان تر کند، هم برای اطمینان مذاکره کنندگان به یکدیگر و هم با توجه به سیاست های داخلی.
نظر شما