به گزارش بازار به نقل از اتاق تهران، بازار مرغ پس از شکل گیری آن صف های طولانی پیش از سال نو و تشکیل قرارگاه ساماندهی مرغ، هنوز به سامان نرسیده است و ستاد تنظیم بازار در تصمیمی تازه، مجوز واردات۱۲۰ هزار تن مرغ منجمد برای تنظیم بازار و به مقدار مورد نیاز تخممرغ نطفهدار برای جوجهریزی کافی، را صادر کرده است؛ آنچه از شواهد پیداست، مداخلات دولتی با انواع اهرم ها نظیر قیمتگذاری دستوری و تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی نتوانسته آرامش را بر بازار مرغ حاکم کند. مهدی معصومی اصفهانی، عضو هیات نمایندگان اتاق تهران بر این باور است که کلید برقراری آرامش در این بازار، آن است که دولتیها توجیه شوند، قیمت مرغ یا تخم مرغ و سایر محصولات کشاورزی نباید در همه مقاطع یکسان باشد و از مداخله در آن که منجر به بی نظمی در تولید میشود، دست بردارد.
معصومی به این نکته اشاره کرد که صنعت مرغداری نیازمند ثبات و عدم دخالت در روند تولید است و مداخله در این روند موجب نوسان قیمتها میشود که این نوسانات معمولا به قیمت حذف یک سری از گله های مولد تمام میشود؛ حال آنکه عوارض این مداخله گاه تا دو سال ادامه مییابد یا به تعبیر دیگر، تا زمانی که شرایط به حال عادی بازگردد گاه حدود دو سال زمان میبرد.
معصومی، برقراری نظم در تولید را یکی از الزامات تولید پایدار برشمرد و گفت: نظم در تولید در مقاطع مختلف و به دلایلی چون کمبود نهادهها و عدم واردات به موقع آنها، دچار اخلال میشود و متعاقب آن، گله های مادر حذف شده، تولید جوجه کاهش یافته و قیمت مرغ و تخم و مرغ افزایش پیدا میکند. برعکس آن، اگر بازار با مازاد مرغ یا تخم مرغ یا جوجه به دلیل تولید یا واردات مواجه شود، بازهم مرغدار متحمل زیان شده، اقدام به جوجه ریزی نکرده و باز هم گله های مولد حذف می شوند و مشاهده میکنید که این چرخه اشتباه مدام تکرار میشود. بنابراین نیاز است که یک آرامش و نظمی در بخش تولید ایجاد شود. او افزود: در واقع ایجاد هر تغییری در برنامه تولید، پدیدآورنده این موجهاست و ما باید از پدید آمدن آن جلوگیری کنیم.
نایب رئیس کمیسیون کشاورزی و صنایع تبدیلی اتاق تهران با تاکید بر اینکه «دولتمردان باید بپذیرند که قیمت مرغ و تخممرغ در طول سال، دچار نوسان می شود» ادامه داد: تولید مرغ و تخم مرغ در کشور از روندی خطی برخوردار است؛ چنانکه سالانه یک میلیون تن تخم مرغ و ۲.۷ میلیون تن مرغ تولید میشود. اما میزان مصرف ممکن است به هر دلیل افزایش یا کاهش پیدا کند. برای مثال مناسبتهایی چون ایام محرم یا ماه رمضان، عید نوروز یا سایر مناسبتهای مذهبی میزان تقاضا را دستخوش تغییر میکند. برخی مواقع میتوان با ذخیره سازی تغییرات تقاضا را پوشش داد در برخی مواقع نیز ممکن است قیمتها تغییر کند. بنابراین اگر دولت، تحمل نوسان قیمتی را داشته باشد و تصور نکند که قیمتها همواره باید ثابت باشد، التهاب بازار پس از مدتی فروکش می کند.
او با اشاره به اینکه «مساله قیمتگذاری لطمه زیادی به تولید وارد کرده است» افزود: بارها آثار سوء قیمتگذاری را به مسئولان گوشزد کردهایم اما ظاهرا گوش شنوایی نیست. دولت باید بپذیرد که قیمت مرغ و تخم مرغ و سایر محصولات کشاورزی در مقاطع مختلف نمی تواند یکسان باشد. برای مثال، نمیتوان توقع داشت که قیمت پیاز در زمستان و تابستان یکسان باشد.
معصومی ادامه داد: واردات مرغ و تخم مرغ نطفه دار نیز از آن دست تصمیماتی است که در تولید بینظمی ایجاد خواهد کرد؛ یعنی با ایجاد مازاد تولید طی دو ماه آینده، منجر به کاهش قیمت شده، مرغداران زیان کرده و گلههای مولد حذف خواهد شد.
نظر شما