بازار؛ گروه کشاورزی: ایران یکی از اصلی ترین وارد کنندگان انواع کودهای شیمیایی است که همین امر موجب شده بالا رفتن قیمت تمام شده محصولات کشاورزی می شود. این در شرایطی است که در حال حاضر کشورهای چین، اوکراین، برزیل، اسپانیا و تایلند بیشترین حجم واردات انواع کودهای شیمیایی را در دنیا به ثبت رسانده اند. با این وجود نوسانات قیمت این محصولات طی ماه های اخیر روندی صعودی داشته است و همین امر موجب شده کشورهای وارد کننده با چالش های جدی مواجه شوند.
عرضه هر تن کود فسفات راک در بازارهای جهانی به نرخ ۱۰۲ دلار
فسفات راک از کودهای مصرفی در حوزه کشاورزی است که قیمت هر تن از این محصول در پنجمین ماه سال جاری ۱۰۲ دلار و ۵ سنت بوده است. این در شرایطی است که هر تن فسفات راک در ماه آوریل به قیمت ۹۵ دلار، در ماه مارس به قیمت ۹۶ دلار و ۲۵ سنت، در ماه فوریه به قیمت ۸۸ دلار و ۱۳ سنت و در ژانویه ۲۰۲۱ به قیمت ۸۵ دلار عرضه شده است.
اندونزی به عنوان برترین تولید کننده کود سوپر فسفات سه گانه در سال ۲۰۱۸ بالغ بر ۴۰ درصد از این کود را در سطح دنیا تولید کرده است
قیمت جهانی هر تن سوپر فسفات سه گانه؛ 537 دلار| اندونزی؛ بزرگترین تولید کننده
گزارشات منتشر شده در سطح جهانی همچنین نشان می دهد که قیمت هر تن کود سوپر فسفات سه گانه در ماه مه سال جاری، ۵۳۷ دلار و ۵۰ سنت بوده است. این در شرایطی است که در ماه پیش تر یعنی آوریل به ۴۷۸ دلار در هر تن رسیده است. از سوی دیگر این داده ها حاکی از این است که قیمت این محصول در ابتدای سال ۲۰۲۱ به ازای هر تن ۳۳۷ دلار و ۶۰ سنت بوده است و به این ترتیب ظرف ۴ ماه افزایشی حدود ۲۰۰ دلار به ازای هر تن را تجربه کرده است.
گزارشات منتشر شده همچنین نشان می دهد که کشور اندونزی به عنوان برترین تولید کننده کود سوپر فسفات سه گانه در سال ۲۰۱۸ بالغ بر ۴۰ درصد از این کود را در سطح دنیا تولید کرده است. کشورهای لهستان، پرتغال، بنگلادش و ترکیه نیز در جایگاه دوم تا پنجم قرار گرفته اند.
هند بزرگترین تولید کننده کود DAP در دنیا
کود DAP (دی آمونیوم فسفات) نیز از ابتدای سال جاری در بازارهای جهانی با نوسانات قیمتی همراه بوده است. داده های منتشر شده نشان می دهد که قیمت هر تن از کود DAP در بازارهای جهانی در اولین ماه سال ۲۰۲۱ بالغ بر ۴۲۱ دلار بوده است و در ماه فوریه به بالغ بر ۵۲۸ دلار رسیده است. پس از آن نیز در ماه مارس به ۵۳۴ دلار و ۱۳ سنت و در چهارمین ماه سال ۲۰۲۱ یعنی آوریل به ۵۴۳ دلار و ۴۰ سنت افزایش یافته است. هر تن کود DAP در ماه مه نیز به قیمت ۵۷۴ دلار و ۶۳ سنت در بازارهای جهانی مبادله شده است.
گزارشات منتشر شده نشان می دهد که کشور هند بزرگترین تولید کننده کود DAP در دنیا محسوب می شود به طوری که بالغ بر ۵۱ درصد از این محصول را در دنیا تولید می کند. کشورهای آمریکا، لیتوانی، ترکیه و لهستان نیز در جایگاه های بعدی قرار دارند.
افزایش ۳۶۶ دلاری قیمت اوره از ژانویه تا مه ۲۰۲۱
اوره از جمله کودهای پر مصرف در کشاورزی است که قیمت این محصول ار ابتدای سال جاری در بازارهای جهانی روند صعودی داشته است. به طوری که قیمت هر تن کود اوره در ژانویه جاری ۲۶۵ دلار بوده و در دومین ماه سال به ۳۳۵ دلار رسیده است. این در شرایطی است که در سومین و چهارمین ماه سال ۲۰۲۱ نیز به ترتیب با قیمت هر تن ۳۵۲ دلار و ۳۲۸ دلار و ۱۰ سنت خرید و فروش شده است. به این ترتیب در حالی که قیمت کود اوره در آوریل جاری به میزان ۷ درصد کاهش داشته است مجددا در ماه مه به ۶۳۱ دلار و ۳۳ سنت رسیده است!
داده های منتشر شده نشان می دهد که کشور هند به عنوان بزرگترین کشور تولید کننده اوره بالغ بر ۴۴ درصد از اوره کل جهان را تولید می کند. این در شرایطی است که کشورهای اندونزی، آمریکا، کانادا و ویتنام نیز در جایگاه های بعدی تولیدکنندگان برتر این محصول قرار دارند.
هر تن کودهای کلرید پتاسیم در ماه مه ۲۰۲۰، در بازارهای جهانی به قیمت ۲۱۶ دلار عرضه شده است و پس از آن با کاهش به میزان ۱۴ دلار به مدت ۱۲ ماه بدون نوسان خرید و فروش شده است
قیمت جهانی کود کلرید پتاسیم در ۱۲ ماه گذشته ثابت مانده است| هر تن کلرید پتاسیم ۲۰۲ دلار و ۵۰ سنت
قیمت هر تن کود کلرید پتاسیم در ماه مه سال جاری ۲۰۲ دلار و ۵۰ سنت بوده است. این در حالی است که قیمت این محصول از ماه ژوئن ۲۰۲۰ هیچ تغییری نداشته است. به عبارت هر تن کودهای کلرید پتاسیم در ماه مه ۲۰۲۰، در بازارهای جهانی به قیمت ۲۱۶ دلار عرضه شده است و پس از آن با کاهش به میزان ۱۴ دلار به مدت ۱۲ ماه بدون نوسان خرید و فروش شده است.
کارشناسان جهانی همچنین پیش بینی می کنند که در سال ۲۰۲۰ قیمت این محصول به ۲۱۱دلار افزایش یابد و بعد از طی کردن یک روند صعودی در سال ۲۰۳۵ به ۳۰۰ دلار در هر تن برسد.
به گفته کارشناسان جهانی تقاضای زیاد از مناطق مختلف دنیا به عنوان یک نیروی محرکه برای بالا رفتن قیمت انواع کود در بازارهای جهانی عمل کرده است. به طوری که گزارشات جهانی منتشر شده حاکی از این است که قیمت کالاهای اساسی کشاورزی از جمله ذرت و دانه های سویا نیز با بالا رفتن تقاضا نیز روند افزایشی داشته است.
نظر شما