بازار؛ گروه استانها: هر چند تورم افسار گسیخته، بیمبالاتیها نسبت به نظارت بر قیمتها و حقوق پایین قشر کارگر و کارمند توان اقتصادی مردم را به شدت کاهش داده ولی به نظر میرسد بیش از همه این مبلغ اجاره بهاء است که در حقیقت درآمد مستأجران را به معنای واقعی میبلعد.
بسیاری از مردم معتقدند اگر هزینه اجارهبهاء نباشد شاید بتوانند با همین درآمد پایینشان به گونهای با هزینههای زندگی سرکنند ولی وقتی بالغ بر نیمی از درآمدشان برای اجاره خانه میرود، توان اقتصادی دیگری باقی نمیماند.
در این میان زوجهای جوان بیش از دیگران سختی این اجاره بهاءها را تحمل میکنند.
توان رهن کامل منزل نداریم
مهدی یوسفی که چند ماهی از عقد او و همسرش میگذرد و برای شروع زندگی به دنبال خانهای متناسب با شرایط اقتصادی خود است، در گفتوگو با خبرنگار بازار اظهارکرد: بسیاری از صاحب خانهها تنها رهن کامل قبول میکنند.
یوسفی بیانکرد: رهن کامل هم مبلغی در حدود ۱۰۰ میلیون تومان است که برای ما که تازه کسب و کاری راه انداخته و زندگی مشترک را شروع کردهایم بسیار زیاد است و از طرف دیگر بحثهایی درباره شرعی بودن رهن کامل مطرح است.
وی ادامهداد: اگر هم رهن کامل مطرح نباشد با مبالغی در حدود ۶۰۰ هزار تومان اجاره و ۲۰ میلیون رهن خانه اجاره میدهند که نسبت به ماههای قبل بسیار زیاد است و باید در این زمینه تدبیری اندیشیده شود.
این شهروند خراسانجنوبی گفت: در نهایت در حاشیه شهر بیرجند میتوانیم خانهای با سه میلیون رهن و ۸۰۰ تومان اجاره پیدا کنیم که بسیار دور است.
فاطمه امینی اظهارکرد: چهار ماه است که به دنبال خانه میگردم ولی نتوانستم خانهای تمیز با قیمت مناسب پیدا کنم.
وی اظهارکرد: یکی از دوستان مطرح میکرد که خانهاش پنج میلیون رهن و ۸۰۰ هزار تومان اجاره بود ولی صاحب خانه ۱۰ روز پیش به آنان گفته است که باید دو میلیون و ۵۰۰ میلیون اجاره بدهید و این قیمت را مشاوره املاک داده است.
افزایش اجاره حتی در مساکن مهر
این شهروند خراسانجنوبی با اشاره به اینکه حتی در منطقه مهرشهر بیرجند نیز اجارهها افزایش یافته و در حدود یک میلیون و ۵۰۰ است، بیانکرد: در برخی از نقاط شهر هم اجاره منزل سه میلیون تا چهار میلیون نیز افزایش یافته است.
امینی با بیان اینکه برخی صاحب خانهها خانه را به زوج دارای بچه نمیدهند، گفت: به نظرم من هیچ نظارتی بر بازار اجاره بهاء وجود ندارد و گاه براساس قیمت مد نظر در اپلیکیشنهای فروش و اجاره کالا اجارهبهاء تعیین می شود.
وی یادآور شد: مسئله دیگر اینکه مسئولان در رسانهها میگویند که نباید اجارهبهاء در سال از ۲۵ درصد بیشتر افزایش یابد که به نظر میرسد ضمانت اجرایی ندارد.
حسن اندرزگو از مشاورین املاک خراسانجنوبی بااشاره به اینکه در سال ۹۹ اجاره منزل در خراسانجنوبی حدود ۵۰ درصد افزایش پیدا کرد، گفت: حتی در منطقه مهر شهر بیرجند حدود یک سال قبل اجاره منزل حدود ۴۰۰-۵۰۰ هزار تومان بود متأسفانه الان به بالاتر از یک میلیون تومان رسیده است.
وی با بیان اینکه قانون مالیات بر خانههای خالی به واسطه عملیاتی و اجرایی نشدن هنوز تأثیری بر کاهش اجارهبهاء نگذاشته است، اظهارکرد: متأسفانه اینکه میگویند در هر سال صاحب منزل یا همان مؤجر نباید بیش از ۲۵ درصد بر اجاره بهاء بیفزاید هم عملیاتی نمیشود.
میزان اجاره بهاء با توان مردم همخوانی ندارد
این مشاور املاک در خراسانجنوبی با بیان اینکه میزان اجاره بهاء با توان اقتصادی مردم همخوانی ندارد، بیانکرد: به عنوان مثال یک فرد که کارمند رسمی است حدود ۶ میلیون حقوق میگیرد و این فرد چگونه نیمی از درآمدش را برای اجاره منزل بپردازد.
اندرزگو گفت: از طرف دیگر این اجاره منزلها برای صاحب خانهها هم به نفع نیست چون او سرمایه حدود دو میلیاردی را به قیمتی که شاید برای مستأجر زیاد باشد ولی در حد سرمایه او نیست، اجاره میدهد.
وی یادآورشد: یکی از علل افزایش اجاره بهاء این است که در هشت سال گذشته متأسفانه هیچ ساخت و سازی در حوزه مسکن نشده است و تازمانی که عرضه و تقاضا همخوانی نداشته باشد، وضعیت اجاره بهاء مناسب نخواهد شد.
احسان نجارباشی از فعالان حوزه مسکن خراسانجنوبی و عضو سابق هیئت رئیسه اتحادیه املاک بیرجند نیز در گفت و گو با خبرنگار بازار اظهارکرد: متأسفانه رهن و اجاره در بیرجند افسار بریده است.
وی بیانکرد: در مورد رهن معمولا مطابق یک قانون نانوشته تابع درصدی از ارزش ملک است که این مبلغ در سالهای گذشته در بیرجند کمتر از میانگین شهرهای بزرگ بود ولی متأسفانه این روزها روند صعودی پیدا کرده است.
نجار باشی با اشاره به اینکه افزایش مبلغ رهن با اجاره به هم نسبت مستقیم دارند، گفت: در شهرهای بزرگ هنگام تبدیل رهن به اجاره به ازای هر یک میلیون تومان رهن ۳۰ هزار تومان اجاره در نظر گرفته میشود اما در بیرجند براساس عرف هنگام تبدیل بر مبنای ۲۰ هزار تومان است.
این فعال حوزه مسکن خراسانجنوبی افزود: مشاورین املاک هم راضی به این افزایش قیمتها نیستند چون نه اخلاقی و نه کارشناسی است.
اجاره منزل از طریق سایت و اپلیکیشن!
نجار باشی با بیان اینکه متأسفانه گاه مالکین از طریق درگاههایی چون سایت و اپلیکیشها نسبت به واگذاری ملک خود اقدام میکنند که بی شک تبعاتی خواهد داشت.
وی یادآورشد: شرایط بیماری کرونا و نگرانی از جا به جایی واحد بسیاری از مستأجرین را مجبور به تمدید قرارداد با درصد بسیار بالاتری نسبت به سال قبل کرده است که این توافق جبری نیز در افزایش مبلغ اجاره و رهن تأثیر بسزایی دارد.
علیرضا اربابی رئیس اتحادیه مشاوران املاک خراسانجنوبی در گفت و گو با خبرنگار بازار اظهارکرد: خانه خالی برای اجاره به ویژه به صورت آپارتمان بسیار موجود است ولی به واسطه کاهش قدرت اقتصادی مردم در توان آنان برای اجاره نیست.
افزایش ۲۰ درصدی اجاره بهاء از ابتدای سال
وی بیانکرد: اجاره بهاء از نوروز ۱۴۰۰ تا به امروز حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد افزایش یافته است ولی این میزان افزایش زیاد نیست و پایه قیمت اجاره بهاء و افزایش سرسام آور آن در سال ۹۹ رخ داده است.
رئیس اتحادیه مشاوران املاک خراسانجنوبی ادامهداد: البته باید به نوعی به صاحب خانهها نیز حق داد چرا که بعد از تخلیه خانه توسط مستأجر باید کلی هزینه برای تعمیر و ساماندهی آن داشته باشد و کلی مالیات نیز بدهد.
اربابی در پاسخ به این سؤال که آیا مالیات بر خانههای خالی تأثیر بر کاهش قیمتها داشته است یا خیر، اظهارکرد: تا امروز ما چیزی مشاهده نکردهایم.
رئیس اتحادیه مشاوران املاک خراسانجنوبی در پاسخ به این سؤال که برای کاهش قیمت اجاره بهاء چه باید کرد، بیانکرد: این موضوع باید به صورت ریشهای حل شود و با کاهش قیمت مصالح ساختمانی مردم به سمت ساخت و ساز منزل گرایش پیدا کنند.
اربابی یادآور شد: از طرف دیگر دولت نیز باید نسبت به ساخت خانههای استیجاری برای مردم به صورت انبوه اقدام کند.
قصه اجاره بهاء جز با تسهیل شرایط برای ساخت و ساز منزل و نظارت بر قیمت اجاره بهاء حل نمیشود، مؤلفههایی که متأسفانه در شرایط فعلی در خراسانجنوبی از آن خبری نیست و هر روز بیش از گذشته این اجاره بهاءهای سرسام آور بر دوش مستأجران سنگینی میکند.
نظر شما