به گزارش بازار به نقل از اتاق ایران، بایدها و نبایدهای رئیسجمهور آینده برای اقتصاد کشور چیست؟ علی سرزعیم، اقتصاددان میگوید: اقتصاد ایران درگیر مشکلات زیادی است؛ تورم، تحریم، رشدپایین اقتصادی، سیاستهای پولی و غیره. در این میان عدهای به دنبال ارائه راهحلهای کوتاهمدتی هستند تا شرایط مناسبتری برای اقتصاد ایران رقم بخورد.
سرزعیم میگوید: عدهای معتقدند که رونق در بخش مسکن به رونق در کل اقتصاد منجر میشود. این حرف برای سیاستمداران بسیار جذاب است؛ زیرا بهبود وضعیت مردم و تقویت قدرت رقابت اقتصاد ایران در اقتصاد جهانی کار بسیار دشواری است و اگر بتوان راه سادهای یافت که زحمت آن کار سخت را نداشته باشد، اما به نتیجهای مشابه آن یعنی رونق بینجامد، سیاستمداران حتما از آن استقبال میکنند. سیاستمداران تصور میکنند که میتوان با ایجاد رونق در بخش مسکن میانبری برای رسیدن به رفاه یافت. برای همین نظام بانکی را تحت فشار میگذارند که وام ساخت خانه و وام خرید خانه با نرخهای ترجیحی و مدت زمان بازپرداخت طولانی عرضه کنند، آن وقت اقتصاد مستقیم به سمت بهبود پیش خواهد رفت.
او معتقد است: اما این دیدگاه بسیار اشتباه است؛ رفاه جوامع عمدتا از قدرت رقابت آنها در بازار محصول و در بازار رقابت جهانی مشخص میشود. هرچه اقتصاد یک کشور رقابتپذیرتر باشد یعنی بتواند کالاهای بهتر و با قیمت ارزانتر تولید کند، رفاه مردم آن بیشتر خواهد شد. البته رقابتپذیری هم اصولی دارد که باید به آنها توجه شود.
سرزعیم تاکید میکند: رشد ناشی از سرمایهگذاری در بخش امور عمرانی مثل مسکن، کارخانه، راه، پل و... رشد کمتری از سرمایهگذاری در بخش ماشینآلات ایجاد میکند. ما اگر دنبال رشد اقتصادی و رونق تولید هستیم، باید به سرمایهگذاری در ماشینآلات بیش از سرمایهگذاری در مسکن توجه کنیم و برایش ارزش قائل شویم.
او ادامه میدهد: ما باید واقعیتهای اقتصاد جهانی، علم اقتصاد و توسعه را بپذیریم؛ هیچ راه میانبری برای توسعه وجود ندارد؛ برای رسیدن به رونق نباید بهدنبال راهحلهای کوتاهمدت چون رونق مسکن و غیره رفت؛ باید برای رشد و تولید صنعت را جدی بگیریم؛ به متغیرهای اقتصادی، بخصوص اقتصاد کلان توجه کنیم. دولت آینده هم باید به این اصول توجه کند.
سرزعیم تاکید میکند: کسانی که سودای رونق اقتصادی را در سر میپرورانند، بهجای تحتفشار قرار دادن بانکبرای پرداخت تسهیلات به بخش مسکن، منتظر باشند تا گرفتاری بنگاههای صنعتی در تامین سرمایه در گردش حل شود. شاید از طریق توسعه صنعتی، اقتصاد کشور روی رونق و رشد پایدار را ببیند.
نظر شما