اسدالله خسروی؛ بازار: با وجودی که فقط چند سال از عمر بازار نوپا و در عین حال پر مشتری ارزهای دیجیتال می گذرد اما این بازار خیلی سریع توانسته است به خوبی خود را در میان سایر بازارها سرمایه گذاری جای دهد. بازاری که هر چند جایگاه مشخص و معینی ندارد اما با توجه به اطمینان و اعتمادی که تاکنون سرمایه گذاران از این بازار دارند در کنار سودآوری قابل توجه و جذابی که کسب می کنند سرمایه گذاران در اقصی نقاط دنیا را به سمت خود جذب کرده است.
تراکنش بیش از ۱ میلیارد دلاری رمز ارز در ایران با فعالیت حدود ۲ میلیون نفر سرمایه گذار!
البته این روزها به دلیل تنوع و کثرت رمز ارزها و جذابیتی که در سودآوری این بازار وجود دارد فقط افراد ریسک پذیر وارد آن نمی شوند بلکه خبرگان بازار و افراد ناشی نیز با واسطه دیگران وارد این بازار می شوند و هر روز بر تعداد آنها اضافه می شود، طوری که طبق برآوردها فقط در ایران حدود یک و نیم میلیون نفر با تراکنش روزانه بیش از یک میلیارد دلار مشغول داد و سند رمز ارز هستند.
کارشناسان معتقدند؛ تداوم ریزش شاخص ها در بازار سرمایه موجب شده است تا در بخشی از فعالان بورس اکنون سرمایه های خود از بورس خارج و تبدیل به رمز ارز کنند زیرا از این بازار سود سرشاری را کسب می کنند
سوددهی قابل توجه این بازار به سرمایه گذاران خود تا جایی است که کارشناسان معتقدند؛ تداوم ریزش شاخص ها در بازار سرمایه موجب شده است تا در بخشی از فعالان بورس اکنون سرمایه های خود از بورس خارج و تبدیل به رمز ارز کنند زیرا از این بازار سود سرشاری را کسب می کنند.
ابهام در رشد بالای سوددهی رمز ارزها
البته خیلی از کارشناسان نیز تاکید دارند؛ سرعت بالای رونق بازار رمز ارزها، بیت کوین مبهم است و معلوم نیست آخر و عاقبت چنین بازار سودآوری به کجا ختم می شود چرا که این بازار بازاری مجازی است و مقر و جایگاه مشخص و معینی ندارد در چنین شرایطی این امکان وجود دارد که سردمداران و بانیان بازار ارزهای مجازی به نفع خود و یا در صورت احساس خطر یک شبه چراغ این بازار گسترده جهانی را با فشار دکمه ای خاموش کنند.
اکنون در خیلی از کشورها قوانین و مقررات چگونگی مبادلات و ومعاملات ارزهای دیجیتال یا شروط خاص وضع شده است اما در ایران معامله رمز ارزها ممنوع بوده و با وجود اینکه چند سال از مصوبه اولیه پیش نویس قانونمند شدن معامله رمز ارزها و بیت کوین در ایران می گذرد اما تا کنون خروجی خاصی نداشته است
اکنون در خیلی از کشورها قوانین و مقررات چگونگی مبادلات و ومعاملات ارزهای دیجیتال یا شروط خاص وضع شده است اما در ایران معامله رمز ارزها ممنوع بوده و با وجود اینکه چند سال از مصوبه اولیه پیش نویس قانونمند شدن معامله رمز ارزها و بیت کوین در ایران می گذرد اما تا کنون خروجی خاصی نداشته است.
البته چندی پیش رئیس کل بانک مرکزی در خصوص امکان خرید و فروش رمزارزها در کشور توضیحاتی ارائه کرد و اظهارداشت: مصوبه هیات وزیران را در این خصوص گرفته ایم که اخیرا اصلاحاتی هم روی آن انجام شد و مقرر شده افرادی که به طور قانونی و رسمی رمز ارز تولید کنند امکان این را داشته باشند که برای واردات از آن استفاده کنند، با این وجود خرید و فروش بیت کوین آزاد نمیشود اما فقط آن هایی که به طور رسمی ارز استخراج کرده اند می توانند برای واردات کالا از رمزارز">رمزارز استفاده کنند.
تصویب فروش رنز ارز استخراج داخلی در صرافی های مجاز
تا اینکه دیروز هیأت عامل بانک مرکزی ضوابط ناظر بر چگونگی استفاده از رمزار ازهای حاصل از استخراج داخلی توسط واحدهای صنعتی دارای پروانه بهرهبرداری از وزارت صمت را صرفاً به منظور انجام پرداختهای ارزی بابت واردات و با رعایت مجموعه مقررات ارزی تصویب کرد. هیأت عامل این بانک با استناد به ماده (۱۱) قانون پولی و بانکی کشور و در اجرای مصوبات هیأت وزیران، ضوابط ناظر بر چگونگی استفاده از رمزارزهای حاصل از استخراج داخلی به تصویب رساند تا صرافیهای مجاز و بانک ها بتوانند در چارچوب ضوابط یاد شده نسبت به انجام پرداختهای ارزی بابت واردات از طریق رمزهای استخراج شده در داخل کشور اقدام کنند. این اقدام به عقیده کارشناسان این اقدام از سوی بانک مرکزی گام برداشتن در مسیر قانونمند کردن شیوه معاملات ارز دیجیتال در کشور البته با حفظ ضوابط یط و چارچوب هاست که می توان امید وار بود تا دولت برای معاملات ارزهای دیججیتال در آینده به شکلی قانونی چاره اندیشی کنند.
ضرورت حفظ حکمرانی پول در معاملات ارز دیجیتال
در این باره محسن رضایی صدر آبادی، کارشناس اقتصاد فضای مجازی و رمز ارز در گفتگو با خبرگزاری «بازار» گفت: هیچ کشوری از لحاظ قانونی در تبادلات داخلی خود برای معاملات اجازه نمی دهد، هیچ پولی به جز پول ملی آن کشور مورد استفاده قرار گیرد چرا که حکمرانی پول زیر سئوال رفته و تضعیف می شود بنابراین آزاد گذاشتن معاملات رمز ارزها و بیت کوین بدون در نظر گرفتن تبعات آن بی تردید اقتصاد کشور را با مشکل جدی مواجه می کند.
اگر کشوری اقدام به جایگزینی پول ملی و یا اینکه اجازه دهد ارزی را در کنار پول ملی خود برای معاملات و تبادلات تجاری و ... بگذارد چنین کاری باعث می شود که اقتصاد آن کشور از هم فرو بپاشد، تجریه چنین رویکردی را می توان در فروپاشی شوروی سابق که دلار را جایگزین روبل کردند مشاهد کرد
وی با ببان اینکه اگر کشوری اقدام به جایگزینی پول ملی و یا اینکه اجازه دهد ارزی را در کنار پول ملی خود برای معاملات و تبادلات تجاری و ... بگذارد چنین کاری باعث می شود که اقتصاد آن کشور از هم فرو بپاشد افزود: تجریه چنین رویکردی را می توان در فروپاشی شوروی سابق که دلار را جایگزین روبل کردند مشاهد کرد که البته بعدا اصلاح شد.
بیم از شکل گیری بازار زیر زمینی ارز های مجازی در صورت بی توجهی به قانونمند نکردن آن
این کارشناس اقتصاد فضای مجازی و رمز ارز اظهار داشت: به نظر می رسد دولت باید با حفظ چارچوبی خاص چگونگی معاملات ارزهای مجازی را قانونمند و ساماندهی کند تا مردم بتوانند به عنوان یک سرمایه رمز ارزها را نگه دارند چرا که ممنوع کردن و محدود نمودن معاملات ارز دیجیتال باعث می شود که بازار زیرزمینی چنین ارزی در کشور شکل گیرد.
وی با بیان اینکه اکنون که استخراج کنندگان ارز دیجیتال طبق قانون می توانند از طریق صرافی های مجاز کالا وارد کنند، گفت: این قانون، قانون خوبی است اما مهمتر از آن عمل به قانون است. به طور مثال ۲ ماه پیش مسئولان بانک مرکزی اعلام کردند معامله رمز ارزها ممنوع است اما فردای همان روز مبادلات در صرافی های غیر مجاز بدون هیچ مشکلی انجام می شد از طرفی قرار بود درگاه های پرداخت برخی صرافی ها مسدود شود اما اقدامی در این راستا انجام نشد در چنین شرایطی است که این بازار دارای آشفتگی است و باید به شکل خاصی ساماندهی شود.
رضایی صدر آبادی ادامه داد: البته در جاهایی این حق را باید به بانک مرکزی داد که در انجام معاملاتی چون ارزدیجیتال سفت و سخت حافظ ارزش پول ملی شود و محدودیت هایی را در این مسیر ایجاد کند چرا که بانک مرکزی مسئول حفظ بزرگترین دارایی یعنی وجه قابل تبادل کشور است و اگر قرار است این بانک نقش ابزار پرداخت را انجام دهد بی تردید مدیریت پولی و مالی کشور بشدت تضعیف می شود.
طبق قانون صرافیهای مجاز، میتوانند رمزارز">رمزارز استخراج داخلی را بفروشند و فعالان این عرصه می توانند با ارز دیجیتال کالا وارد کنند بنابراین صرافی های مجاز معرفی شده اند که این رویه رویکردی نامعقول است زیرا این صرافی ها همه مجوزی یکسان دارند پس نباید محدودیت ایجاد شود
وی در مورد چگونگی فعالیت صرافی ها در معاملات ارز دیجیتال گفت: طبق قانون صرافیهای مجاز، میتوانند رمزارز">رمزارز استخراج داخلی را بفروشند و فعالان این عرصه می توانند با ارز دیجیتال کالا وارد کنند، بنابراین صرافی های مجاز معرفی شده اند که این رویه رویکردی نامعقول است زیرا این صرافی ها همه مجوزی یکسان دارند پس نباید محدودیت ایجاد شود.
ضرورت نظارت بانک مرکزی بر عملکرد صرافی ها
این کارشناس رمز ارز و فضای مجازی تصریح کرد: بانک مرکزی باید نظارت خود را در کنترل عملکرد صرافی ها بیش از پیش افزایش دهد زیرا اکنون درگاههای پرداخت خیلی از صرافی های غیر مجاز و...همچنان بازار است و آنها بدون نظارت بانک مرکزی همچنان به فعالیت های خود در مسیر داد ستدهای رمز ارزها ادامه می دهند.
اکنون که اقتصاد کشور به دلیل تحریم های ناجوانمردانه شرایط خاصی را سپری نمی کند و از طرفی با محدودیت ها زیادی در تبادلات مالی با دنیا مواجه ایم بنابراین قانونمند کردن معاملات ارزهای دیجیتال در کشور می تواند کمک کند تا در شرایط تحریمی با انجام معاملات (ارز دیجیتال) از این فرصت به خوبی استفاده شود
وی قانونمند شدن معاملات رمز ارزها در کشور را با حفظ ضوابط خاص ضروری دانست، گفت: اکنون که اقتصادکشور به دلیل تحریم های ناجوانمردانه شرایط خاصی را سپری نمی کند و از طرفی با محدودیت ها زیادی در تبادلات مالی با دنیا مواجه ایم بنابراین قانونمند کردن معاملات ارزهای دیجیتال در کشور می تواند کمک کند تا در شرایط تحریمی با انجام معاملات (ارز دیجیتال) از این فرصت به خوبی استفاده شود.
رضایی صدر آبادی، تصریح کرد: بهترین راهبرد در کنترل بازار ارزهای دیجیتال این است که گلوگاههای رد و بدل ارزها را در صرافی ها شناسایی و تحت کنترل دقیق قرار گیرد چرا که با مسدود سازی درگاه ها در بلند مدت بازار زیرزمینی شکل می گیرد و اطلاعات بازار در این بخش نیز از دست داده می شود. بنابراین صرافی ها و کیف پولها باید قانونمند و کاملا رگلاتوری شوند. از طرفی صرافی ها ملزم شوند کلید عمومی حساب مشتریان را بگیرند و خود نیز ملزم شوند تا کلید عمومی اطلاعات و معاملات را در اختیار بانک مرکزی قرار دهند تا تراکنش ها به راحتی مشخص و سنجیده شود، این موضوع علاوه بر جلوگیری از پولشویی کمک خواهد کرد تا دولت نیز از طریق شناسایی فعالان اقتصادی و معاملگران کسب مالیات کند.
بنا به این گزارش، بازار معاملات رمز ارزها همچنان در کشور داغ است و خیلی ها با ورود به این بازار سودهای قابل توجهی را کسب کرده اند اما با توجه به هویت نامشخص چنین بازاری این احتمال وجود دارد که سرمایه سرمایه گذاران نیز یک شبه از دست برود. در چنین شرایطی است که کارشناسان هشدار می دهند؛ برای حفظ سرمایه های خود همیشه در بازارها سرمایه گذاری کنید که آن بازارها بازاری رسمی و مشخص باشد.
نظر شما