بازار؛ گروه استان ها: استان ایلام در غرب ایران یکی از مناطق پرظرفیت در بحث داشتن ذخایر معدنی به شمار می رود که هنوز از ظرفیت های این بخش به خوبی برای رونق تولید و اشتغال در استان استفاده نشده است.
طبق آمارهای موجود سالانه ۹ میلیون تن انواع ماده معدنی در ۵۳ معدن فعال استان برداشت می شود که می توان از این ظرفیت بزرگ برای پررنگ شدن سهم معدن در اشتغال استان استفاده کرد.
بیکاری گریبان بسیاری از جوانان استان شده و می توان با سرمایه گذاری بر روی معادن استان، بخش مهمی از جوانان استان را صاحب شغل کرد که البته این مهم نیازمند برنامه ریزی، سرمایه گذاری و حضور شرکت های دانش بنیان است.
طی سال های اخیر متاسفانه تعدای از از معادن استان ایلام نیز به دلایل مختلف تعطیل شده که نیاز است مسئولان برای فعال کردن این معادن پیشقدم شوند تا شاهد توسعه توسعه فعالیت های معدنی در استان بود.
نبود صنایع تبدیلی در معادن استان ایلام
یک کارشناس حوزه اقتصادی در گفت و گو با خبرنگار بازار اظهار کرد: استان ایلام دارای ذخایر ارزشمندی در حوزه معادن به خصوص مواد معدنی ساختمانی است که در این حوزه میتوان با استفاده از بازوی دانشگاه و به کارگیری شرکت های دانش بنیان مانع از هدررفت ماده معدنی به صورت خام فروشی شد.
قاسم خدایاری بیان کرد: اولین و مهمترین نکته در بحث معادن استان ایلام، تهیه بسته سرمایه گذاری برای حضور سرمایه گذاران در استان است، متاسفانه سرمایه گذاران از ظرفیت های معدنی استان اطلاعات چندانی ندارند.
وی گفت: مانع دیگر توسعه معادن و صنایع وابسته به آن کمبود نقدینگی و مشکلات تامین منابع مالی برای ورود سرمایه گذاران است که این مهم نیازمند ارائه مشوق های لازم به سرمایه گذاران است.
بیتومین به عنوان مهمترین ماده معدنی استان ایلام شناخته می شود که در تولید بیش از ۱۶۰ محصول کاربرد دارد ولی این ماده معدنی به صورت خام از استان خارج می شود
این کارشناس با اشاره به اینکه استان ایلام به لحاظ موقعیت جغرافیایی و مرز مشترک با کشور عراق پتانسل لازم برای صادرات محصولات معدنی را دارد، افزود: بحث خامفروشی از ضعفهای حوزه معدن استان ایلام بوده که نیاز به ورود جدی برای حل محدودیتها و تدوین قوانین جدید برای کاهش دغدغه سرمایهگذاران برای ایجاد صنایع تبدیلی و فرآوری است.
خدایاری عنوان کرد: بیتومین به عنوان مهمترین ماده معدنی استان ایلام شناخته می شود که در تولید بیش از ۱۶۰ محصول کاربرد دارد ولی این ماده معدنی به صورت خام از استان خارج می شود.
وی افزود: ظرفیت ایجاد کارخانه فرآوری بیتومین در استان ایلام وجود دارد چراکه بزرگترین معدن بیتومین کشور در شهرستان ایوان استان ایلام واقع شده است.
برداشت سالانه ۹ میلیون تن مواد معدنی در استان ایلام
رئیس سازمان صمت استان ایلام نیز در گفت و گو با خبرنگار بازار اظهار کرد: طبق آخرین بررسی های انجام شده ۵۳ معدن فعال در استان ایلام وجود دارد که سالانه ۹ میلیون تن انواع ماده معدنی از معادن استخراج می شود.
رضا محمدرحیمی بیان کرد: بیتومین، سنگ گچ، سنگ آهک، لاشه و مالون، آلوویوم آهکی، شیل و مارن، کلسیت، سیلیس، شن، ماسه، مرمریت و نمک و..از مواد معدنی استخراج شده در معادن استان است.
اولویت های سازمان صمت استان ایلام برای توسعه معادن استان شامل احیا و فعالسازی معادن غیرفعال، صدور پروانه بهره برداری معادن جدید، اکتشاف و پتاسیل یابی مقدماتی کل استان است
وی با اشاره به اینکه استان ایلام دارای معادن غنی برای تولید مصالح ساختمانی است و بر اساس ظرفیت سنجی از نظر کانسهای غیرفلزی و مواد معدنی در ارتباط با مواد ساختمانی دارای شرایط مطلوبی است، افزود: ایجاد صنایع فرآوری در استان با توجه معادن غنی و موقعیت خوب ایلام از لحاظ وجود معادن بیتومین، شرایط اقتصادی و اشتغال خوبی را در منطقه فراهم می کند.
محمدرحیمی تصریح کرد: مطالعات چند فاز برای شناسایی ظرفیت های موجود کمی و کیفی ذخایر بیتومین در استان در حال انجام است و بعد از اتمام مطالعات می توان برای ایجاد صنایع فراوری در استان اقدام کرد.
وی بیان کرد: اولویت های سازمان صمت استان ایلام برای توسعه معادن استان شامل احیا و فعالسازی معادن غیرفعال، صدور پروانه بهره برداری معادن جدید، اکتشاف و پتاسیل یابی مقدماتی کل استان است.
با توجه به وجود ظرفیت های بالای ذخایر معدنی به خصوص بیتومین،راه اندازی واحد فرآوری ماده معدنی بیتومین در استان ایلام نیازمند حمایت و پشتیانی مسئولان کشوری و استانی است.
ذخایر شناسایی شده معادن استان ایلام یک میلیارد تن اعلام شده است، با این حجم ذخایر می توان برای رونق اشتغال و تولید در استان برنامه ریزی کرد و از طریق مرز مهران به فکر صادرات تولیدات نیز بود.
استفاده از تکنولوژی های روز از دیگر نیازهای اصلی حوزه معادن است چراکه معدنکاران استان به دلیل نداشتن سرمایه و امکانات لازم، از شیوه های سنتی برای استخراج مواد استفاده می کنند که این امر علاوه بر پایین آمدن بهره وری و از دست رفتن ذخایر، باعث ایجاد مشکل و نهایتا تعطیلی معادن می شود.
نظر شما