بازار؛ گروه خودرو: به تازگی خبری در خصوص کسب پنج ستاره کیفی دنا پلاس اتوماتیک منتشر شده است. کسب این ستارههای کیفی بر اساس ارزشیابی شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران اعلام شده است. به گفته گروه صنعتی ایران خودرو این نخستین بار است که خودرو تمام ایرانی موفق به کسب پنج ستاره کیفی شده و دنا پلاس توربو اتوماتیک، از نظر کیفیت گیربکس اتوماتیک سرآمد خودروهای ایرانی شناخته شده است. با انتشار این خبر به سراغ کارشناسان فنی رفتیم تا دنا پلاس توربو اتوماتیک را بررسی کنیم، در ادامه آن را از نظر خواهیم گذراند:
گیربکس یا پیشرانه، استهلاک کدام بیشتر است؟
رضا برنابادی کارشناس صنعت خودرو با اشاره به اینکه گیربکس شش سرعته اتوماتیک دنا پلاس توربو متعلق به شرکت DAE هست، گفت: بحث کیفیت روی این گیربکس به شدت حائز اهمیت هست، باید دید که گروه صنعتی ایران خودرو چگونه فرآیند ساخت آن را انجام داده است. اساس کار این گیربکس و تکنولوژی ساخت آن با توجه به اینکه در صنعت خودروسازی داخل کشور تنوع گیربکس اتوماتیک نداریم، خوب است.
برنابادی ضمن اشاره به چینی بودن گیربکس اتوماتیک و استهلاک آن، بیان کرد: کنترل استهلاک در گیربکسهای اتوماتیک فقط به کیفیت ساخت و مونتاژ مربوط است. در وهله بعدی، این موضوع ارتباط مستقیم با سیستم کنترل حرارت گیربکس دارد. اگر براساس وزن اتاق و قدرت پیشرانه به خوبی توان موتور تطبیق داده نشده باشد، نه تنها استهلاک گیربکس بلکه سایر اجزا نیز دچار کاهش عمرمفید خواهد شد.
شرکتهای تولید کننده گیربکس اتوماتیک چینی معمولا محصولات خود را از روی گیربکسهای اتوماتیک ژاپنی کپی برداری میکنند
وی با اظهار داشتن این موضوع به تعدد گیربکس اتوماتیک در صنعت خودرو وجود ندارد، افزود: یکی از گیربکسهای اتوماتیک متداول در صنعت خودرو کشور به ویژه گروه صنعتی ایران خودرو، گیربکس آ ال ۴ یا همان گیربکس اتوماتیک پژو ۲۰۶ است. این گیربکس اتوماتیک دارای تکنولوژی متعلق به ۳۰ سال گذشته و منسوخ شده است. اما تکنولوژی گیربکس اتوماتیک شش سرعته دنا متعلق به ۱۰ تا ۱۲ سال پیش است. این گیربکس از روی تویوتا یاریس الگو برداری شده است. شرکتهای تولید کننده گیربکس اتوماتیک چینی معمولا محصولات خود را از روی گیربکسهای اتوماتیک ژاپنی کپی برداری میکنند.
برنابادی افزود: با توجه به اینکه طراحی و تولید این گیربکس اتوماتیک متعلق به چین و قطعات آن وارداتی است، اگر ضعف فنی برای این سیستم رخ دهد فقط از طریق بخش نرم افزاری میتوانند آن را حل کنند. به لحاظ ساخت قطعات براساس زیرساخت داخل کشور نمیتوانند چندان اقدامات مثبتی انجام دهند.
این کارشناس صنعت خودرو در پاسخ به اینکه عملکرد این گیربکس چگونه خواهد بود، بیان کرد: فقط باید منتظر اظهار نظر مشتریان و بازخورد آنها بود. باید دید که عملکرد این سیستم در هوای گرم یا سرد چگونه است. به طور کلی از آنجایی که براساس گیربکس اتوماتیک یاریس کپی برداری شده است، لذت سواری بهتری نسبت به سایر محصولات خواهد داشت.
اگر قرار باشد در گیربکس اتوماتیک دنا نیز مشکلاتی از قیبل عدم خنک کاری مناسب، ضعف قطعات هیدرولیکی و... وجود داشته باشد، ۲۰ تا ۳۵ میلیون تومان هزینه تعمیر ناشی از خرابی مذکور برای مالک وجود خواهد داشت
برنابادی با اشاره به اینکه، گیربکس اتوماتیک آ ال ۴ پژو به شدت استهلاک دارد و معمولا مشتریان با خرید خودرو صفر کیلومتر و کارکرد ۲۰ هزار کیلومتری با این گیربکس دچار مشکل میشوند، افزود: مشکلاتی که در گیربکس اتوماتیک آ ال ۴ رخ میدهد شامل تعویض دنده با تاخیر، تعویض دنده با تقه، افزایش مصرف سوخت و... و. است. یک تعمیر اساسی برای گیربکس اتوماتیک آ ال ۴ حدود ۱۰ میلیون تومان هزینه برای مالک خواهد داشت. اگر قرار باشد در گیربکس اتوماتیک دنا نیز مشکلاتی از قیبل عدم خُنک کاری مناسب، ضعف قطعات هیدرولیکی و... وجود داشته باشد، ۲۰ تا ۳۵ میلیون تومان هزینه تعمیر ناشی از خرابی مذکور برای مالک وجود خواهد داشت.
این کارشناس صنعت خودرو در خصوص عمر مفید این گیربکس، گفت: عمر مفید گیربکس اتوماتیک دنا با توجه به اینکه تاکنون بازخوردی از این محصول از بازار گرفته نشده است. با در نظر داشتن ساختار طراحی آن احتمالا ۵۰ هزار کیلومتر عمر مفید خواهد داشت.
وی در پایان با اشاره به اینکه دغدغه اصلی مالکان این خودرو استهلاک پیشرانه است، افزود: توربوشارژر نصب شده برای موتور ملی، براساس آن چه که در بازار با آن در تعامل هستیم، ۲۰ درصد افزایش استهلاک گیربکس را ایجاد خواهد کرد. زیرا رفتار رانندگی اصولی از سوی مالکان انجام نمیشود. از سوی پیشرانه ملی نتوانسته عملکرد مناسبی با تجهیز شدن به توربوشارژر در بازار از خود نشان دهد. به طور مثال در اوایل که پیشرانه ملی آمده بود، ضعف شاتون زدن وجود داشت که با تغییر در پاشش سوخت و زمان جرقه مشکل را مرتفع کردند. اگر مصرف کنندگان، از روغن موتور مخصوص توربوشارژر استفاده نکنند، استهلاک را افزایش و هزینه تعمیر ۹ میلیون تومانی برای خود ایجاد خواهند کرد. کمااینکه عمرمفید توربوشارژر این محصول ۳۰ تا ۴۰ هزار کیلومتر در صورت عدم نگهداری اصولی است.
مجموع تغییراتی که گروه صنعتی ایران خودرو ایجاد کرده است، قابل قبول است. اما با چه کم و کیفی این تغییرات ایجاد شده، هیچ موسسه شفافی در بررسی خودروها نداریم و تولید نیز انحصاری است و نمیتوان به اعتماد چندانی کرد
ایمنی دنا در چه سطحی است؟
محمدحسن اسداللهی یک کارشناس صنعت خودرو دیگر نیز با اشاره به اینکه گروه صنعتی ایران خودرو تغییراتی را برای دنا پلاس اتوماتیک انجام داده، گفت: در علم طراحی و تولید خودرو، با نصب توربوشارژر باید اجزای مختلفی اعم از شاسی، سیستم تعلیق و ترمز و... تغییر کند. مجموع تغییراتی که گروه صنعتی ایران خودرو ایجاد کرده است، قابل قبول است. اما با چه کم و کیفی این تغییرات ایجاد شده، هیچ موسسه شفافی در بررسی خودروها نداریم و تولید نیز انحصاری است و نمیتوان به اعتماد چندانی کرد. بنابراین به عنوان کارشناس صنعت خودرو هیچگاه دنا پلاس توربو خریداری نمیکنم. شاید این تغییرات برخی از استانداردها را برای دنا پلاس توربو ایجاد کرده باشد، اما کم و کیف آن مشخص نیست.
اسداللهی، در خصوص افزایش توان و قدرت دنا پلاس افزود: نه تنها در دنا بلکه در تمام خودروها، زمانی که توربو نصب و افزایش قدرت و شتاب ایجاد میشود، پارامترهای مختلفی باید تغییر کند. نخستین پارامتر که دستخوش تغییر باید قرار گیرد، ایمنی است. برای نیل به این هدف پروفیل بدنه باید تقویب شود که در ضربه پذیری خودرو دوام داشته باشد. از آنجایی که در کشور مرکز تست تصادف نداریم، این مباجث نتایج مشخص نداشته و نمیدانیم که دنا پلاس توربو همان شاسی و پروفیل بدنه دنا معمولی هست یا خیر. پس از ایمنی باید مجموعه ترمز شامل دیسک، بوستر و کالیپر ترمز، لاستیک و... تغییر کند تا در سرعت بالا خودرو به خوبی متوقف شود. زیرا قدرت پیشرانه از ۱۲۰ اسب بخار به ۱۵۰ اسب بخار رسیده، حتی پلوسی که سبب انتقال قدرت میشود باید تغییر یابد.
تولید توربوشارژر نیازمند علم متالوژی بسیار خوب توام با تجربه مناسب است. از آنجایی که این توربو نیز تولید ایران هست، پس عمرمفید مطلوبی ندارد، مالکان خودروهای دنا پلاس توربو باید با دقت از آن نگهداری و رانندگی کنند
وی با اشاره به اینکه نباید به پیشرانه توربو فشار بیش از حد وارد کرد، افزود: مالکان خودروهای دنا پلاس توربو باید با دقت از آن نگهداری و رانندگی کنند. زیرا با کوچکترین فشار، سیستم دچار ایراد فنی خواهد شد. تولید توربوشارژر نیازمند علم متالوژی بسیار خوب توام با تجربه مناسب است. از آنجایی که این توربو نیز تولید ایران هست، پس عمر مفید مطلوبی ندارد. نصب توربو نیز برای هر پیشرانهای استهلاک را افزایش میدهد، لذا برای کاهش استهلاک باید به سرویسهای دورهای و رفتار رانندگی دقت داشت.
اسداللهی در پاسخ به عملکرد مناسب ترمزهای این خودرو باتوجه به افزایش قدرت و شتاب، گفت: ترمزهای دنا پلاس توربو باتوجه به قدرت آن احتمالا جواب گو نیست و نیاز به تقویت بهتر است. از سوی باید اشاره داشت نصب توربو افزایش فشار تراکم و احتراق را در پی دارد، لذا در صورت وارد کردن فشار به خودرو از سوی راننده، شاتون زدن میشود.
هرچند که دنا فیس لیفت سمند بود، گروه صنعتی ایران خودرو باید برای اقبال بهتر این محصول در بازار کیفیت را توام با ایمنی برای اقبال بیشتر محصول در بازار افزایش دهد. چرا که به گفته برخی از کارشناسان ستارههای کیفی که به خودروسازان تعلق میگیرد، گاهی براساس حمایت از آنها است. اما حمایت را نباید به معنای فدای کیفیت براساس کمیت تلقی کرد.
نظر شما