۸ بهمن ۱۳۹۹ - ۱۴:۱۷
تهیه طرح مرتعداری برای ۱۵ میلیون هکتار در عرصه های مرتعی کشور
مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور اعلام کرد

تهیه طرح مرتعداری برای ۱۵ میلیون هکتار در عرصه های مرتعی کشور

بهزاد، مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور گفت: تا تیرماه سال ۱۴۰۰ برای ۱۵ میلیون هکتار از عرصه های مرتعی ممیزی شده در کشور باید طرح مرتعداری تهیه شود.

به گزارش بازار به نقل از وزارت جهاد کشاورزی، مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور ضمن اعلام این مطلب افزود: بر اساس تبصره ۱ ماده ۳ قانون حفاظت و بهره برداری از جنگل ها و مراتع کشور و همچنین قانون اصلاح تبصره (۱) ماده (۴۷)  قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت و ماده (۱۰) آیین نامه اجرایی مصوبات هیات وزیران، هرگونه برای بهره برداری از مراتع باید پروانه چرای دام صادر و همچنین به استناد بند ۲۰ این شیوه نامه و تبصره (۱) ماده (۳) قانون حفاظت و بهره برداری از جنگل ها و مراتع باید در قالب طرح مرتعداری انجام شود و از این رو مرتعدارانی که پروانه چرای دام دارند، مکلفند حداکثر ظرف مدت دو سال پس از ابلاغ کتبی اداره کل منابع طبیعی به آنها، نسبت به تهیه طرح مرتعداری اقدام کنند و در غیر این صورت پروانه چرای دام آنها باطل و بلامعارض می شود.

ترحم بهزاد اظهار داشت: در راستای این قوانین، شیوه نامه ای به منظور شناسایی بهره برداران ذی صلاح در مراتع تدوین و در مرداد امسال به استان های کشور از سوی ریاست سازمان ابلاغ و استان ها نیز موظف شدند تا تیرماه سال ۱۴۰۰ در سطح حدود ۱۵ میلیون هکتار از اراضی مرتعی ممیزی شده، طرح مرتعداری تهیه کنند.

وی  با بیان این که پروانه چرای دام، مجوز موقت یکساله بوده، اما طرح های مرتعداری سند ۳۰ ساله است که در دفاتر اسناد رسمی بین مدیرکل و مجریان طرح، عقد قرارداد صورت می گیرد، گفت: در طرح های مرتعداری می توان فعالیت های متنوعی انجام داد.

بهزاد خاطرنشان کرد: از ابتدای انقلاب تاکنون ۷۷.۶ میلیون هکتار اراضی مرتعی ممیزی شده و از این میزان اراضی برای حدود ۳۵ میلیون هکتار در قالب ۱۴ هزار و ۸۶۰ فقره، طرح مرتعداری تهیه و برای حدود ۳۳ میلیون هکتار نیز ۱۳ هزار و ۸۵۵ فقره طرح مرتعداری تصویب شده است.

وی ادامه داد: از این ۳۳ میلیون هکتار، حدود ۲۰ میلیون و ۲۶۰ هزار هکتار در قالب ۸۸۳۲ فقره طرح مرتعداری برای اجرا، احاله مدیریت شده است.

مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور با اشاره به این که در ۷۷.۶ میلیون هکتار اراضی مرتعی ممیزی شده، ۹۵۱ هزار خانوار بهره بردار داریم، اذعان داشت: این تعداد بهره بردار ۶ برابر ظرفیت مراتع هستند و ظرفیت مراتع ما ۱۶۰ هزار بهره بردار است.

 وی افزود: بخشی از این جمعیت مازاد در مراتع با تهیه طرح مرتعداری و از طریق شناسایی افراد فوت شده و کسانی که به شهرها مهاجرت کرده اند، تعدیل می شوند.

بهزاد، گفت: حفظ، احیا، توسعه و بهره برداری از منابع پایه و کاهش فشار بر عرصه های مرتعی از اهداف اصلی تهیه طرح های مرتعداری است.

به گفته وی با تهیه و اجرای طرح های مرتعداری در کشور، اهداف دیگری همچون بهبود و افزایش پوشش گیاهی، افزایش درآمد و بهبود معیشت بهره برداران و استفاده از تمام ظرفیت های موجود در عرصه های مراتعی با تاکید بر حفظ کاربری اراضی مرتعی دنبال می شود.

بهزاد، هویت دادن قانونی به بهره برداران، ایجاد حس مالکیت بر مراتع با حضور مرتعداران در دفاتر اسناد رسمی و انعقاد قرارداد ۳۰ ساله، استفاده بهینه و مدیریت بهتر بر عرصه های مرتعی، جهت گیری به سمت مدیریت پایدار و زمینه سازی برای مشارکت تشکل ها در احیاء، اصلاح و توسعه مراتع و ایجاد انگیزه برای سرمایه گذاری توسط مرتعداران را از جمله مزیت های تهیه و اجرای طرح مرتعداری برشمرد.

وی اظهار داشت: در طرح های مرتعداری، برنامه هایی با عنوان طرح های مرتعداری تلفیقی نیز دیده شده که در راستای ارتقای پوشش گیاهی مراتع، ارتقای معیشت مرتعداران و کاهش واگذاری ظرفیت های شناسایی شده در طرح های مرتعداری به افراد خارج از طرح هستند.

مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور افزود: در این راستا در شرح تهیه خدمات جدید به ظرفیت های موجود در حیطه وظایف و اختیارات سازمان جنگل ها می توان به مواردی همچون بهره برداری از گیاهان دارویی، صنعتی و خوراکی، زراعت چوب، احیا و توسعه مراتع مشجر با گونه های بومی از قبیل انجیر کوهی، عناب، زرشک، زیتون، نسترن وحشی، علوفه کاری، گردشگری، زنبورداری، پرورش حیات وحش، پرورش ماکیان و آبزی پروری اشاره داشت.

وی در عین حال از مرتعداران خواست نگران اجرای طرح های مرتعداری نباشند، زیرا طرح مرتعداری یک سند است در حالی که پروانه چرای دام، تنها یک مجوز می باشد.

بهزاد گفت: در اجرای طرح های مرتعداری، تسهیلات بانکی و بذر رایگان در اختیار مرتعداران قرار می گیرد.

کد خبر: ۷۰٬۳۴۴

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha