۶ بهمن ۱۳۹۹ - ۱۴:۲۰
 واردات ۴۵ درصدی مواد اولیه صنعت لاستیک| ممنوعیت صادرات لاستیک به بهانه گرانی درست نیست
عضو هیات مدیره گروه صنعتی یک شرکت لاستیک در گفتگو با بازار:

واردات ۴۵ درصدی مواد اولیه صنعت لاستیک| ممنوعیت صادرات لاستیک به بهانه گرانی درست نیست

مشرفی، عضو هیات مدیره یک شرکت سازنده لاستیک، گفت: در حال حاضر، صادرات لاستیک به خارج از کشور، ممنوع شده است و این موضوع، تصمیم مناسب و موثری نیست.

سجاد صفری؛ بازار: «علی اکبر مشرفی» عضو هیات مدیره گروه صنعتی یک شرکت لاستیکدر گفتگو با خبرنگار بازار در پاسخ به این پرسش که در حال حاضر، صنعت لاستیک کشور با چه مشکلاتی روبرو است؟ اظهار داشت: خوشبختانه، در حال حاضر، صنعت لاستیک کشور، نسبت به سال گذشته از وضعیت مطلوبی برخوردار است و تولید این صنعت، شرایط بهتری دارد.

وی افزود: صنعت لاستیک کشور در زمینه تولید تایر ماشین های سواری بیشتر از نیاز بازار داخل، تولید دارد و میزان تولید لاستیک ماشین های باری از آمار بالایی برخوردار است.

وی تصریح کرد: یکی از مشکلاتی که در حال حاضر در صنعت لاستیک کشور وجود دارد؛ این است که حواله های تایرهای کامیونی، سریع صادر نمی شود و این موضوع، باعث می شود که این تایرها در انبار نمایندگی ها دپو شوند و نمایندگی ها به همین علت، خرید نمی کنند.

وی افزود: وقتی که نمایندگی ها نسبت به خرید لاستیک اقدام نکنند شرکت های تولید کننده  لاستیک با کمبود نقدینگی روبرو می شوند و لاستیک های کامیونی در انبار شرکت ها دپو می شود.

وی تاکید کرد: برخی از شرکت های تولید کننده لاستیک، برای تامین مواد اولیه مورد نیاز با مشکل روبرو می شوند و دلیل آن این است که به موقع به این شرکت ها ارز تخصیص داده نمی شود و تخصیص ارز به آن ها با کُندی صورت می گیرد.

مشرفی در ادامه با اشاره به میزان واردات مواد اولیه مورد نیاز صنعت لاستیک، گفت: حدود ۵۰ درصد از مواد اولیه مورد نیاز صنعت لاستیک، وارداتی است و دیگر شرکت های تولیدکننده لاستیک به مواد اولیه بیشتری نیاز دارند و در مجموع می توان گفت که حدود ۴۵ درصد مواد اولیه مورد نیاز صنعت لاستیک کشور وارداتی است.

گروه صنعتی بارز در تلاش است که با کمک واحد تحقیق و توسعه این گروه صنعتی، بتواند لاستیک های جدید و با کیفیت، تولید و به بازار عرضه کند

کرمان بزرگترین مرکز تست تایر خاورمیانه
عضو هیات مدیره گروه صنعتی بارز در پاسخ به این پرسش که در زمینه تحقیق و توسعه در گروه صنعتی بارز چه اقداماتی انجام گرفته است؟ به بازار، گفت: گروه صنعتی بارز یک واحد تحقیقاتی بزرگ در اختیار دارد که حدود ۹۰ نفر کارشناس در این واحد به کار مشغول هستند.

مشرفی اظهار داشت: گروه صنعتی بارز با دانشگاه ها ارتباط مناسبی برقرار کرده است و دانشجویان این دانشگاه ها پروژه های تحقیقاتی خود را در کارخانه بارز، می گذرانند و در حوزه تحقیقات و توسعه اقدامات مناسبی در این گروه صنعتی، انجام شده است.

وی تصریح کرد: گروه صنعتی بارز توانسته است که لاستیک های با قیمت ارزان و با کیفیت به تولید برساند و به بازار عرضه کند و این موفقیت ها به دلیل تلاش هایی است که واحد تحقیق و توسعه، گروه صنعتی بارز انجام داده است.

سرپرست سابق گروه صنعتی بارز، اظهار داشت: گروه صنعتی بارز در تلاش است که با کمک واحد تحقیق و توسعه این گروه صنعتی، بتواند لاستیک های جدید و با کیفیت، تولید و به بازار عرضه کند و بزرگترین مرکز تست تایر ایران و خاورمیانه در کرمان، مستقر است و این مرکز به واحد تحقیق و توسعه گروه صنعتی بارز کمک می کند.

مسوولان دلیل ممنوعیت صادرات لاستیک را جلوگیری از افزایش قیمت آن، قلمداد می کنند ولی به نظر می رسد که این، یک دیدگاه مناسب نباشد و صنعت لاستیک می تواند با صادرات به کشورهای منطقه بازارهای هدف مناسبی را به دست بیاورد

لاستیک ماشین آلات معدنی به تولید می رسد
عضو هیات مدیره گروه صنعتی بارز در پاسخ به این پرسش که وضعیت صادرات لاستیک در چه شرایطی قرار دارد؟ به بازار، گفت: متاسفانه، در حال حاضر، صادرات لاستیک به خارج از کشور، ممنوع شده است و این موضوع، تصمیم مناسب و موثری نیست.

مشرفی اظهار داشت: هر چند که بخشی از بازار لاستیک ایران به واردات نیاز دارد ولی بهتر است که در کنار واردات به صادرات لاستیک های تولیدی، مجوز داده شود تا تولیدکنندگان بتوانند بازارهای بین المللی داشته باشند.

وی تصریح کرد: در سال های گذشته، صنعت لاستیک کشور در بخش صادرات فعالیت داشت و گروه صنعتی بارز توانسته بود که در برخی از کشورها محصولات تولیدی را عرضه کند و با ممنوعیت صادرات، این گروه صنعتی، بازار صادراتی کشورهای سودان، عراق، افغانستان، ترکمنستان، سوریه، یمن و برخی از کشورهای آفریقایی که بازار صادراتی خوبی بودند را از دست داد.

عضو هیات مدیره گروه صنعتی بارز، تاکید کرد: ممنوعیت صادرات لاستیک از زمان دولت بهار، اعمال شد و هر چند که قبل از آن هم صادرات لاستیک با محدودیت هایی روبرو بود و متاسفانه، ممنوعیت صادرات لاستیک، تاکنون، تداوم داشته است هر چند که مسوولان دلیل ممنوعیت صادرات لاستیک را جلوگیری از افزایش قیمت آن، قلمداد می کنند ولی به نظر می رسد که این، یک دیدگاه مناسب نباشد و صنعت  لاستیک می تواند با صادرات به کشورهای منطقه، بازارهای هدف مناسبی را به دست بیاورد و برای کشور ارزآوری داشته باشد.

مشرفی در پایان، گفت: در زمینه تولید لاستیک های ماشین آلات سنگین، معدنی و راهسازی، تحقیقات موثری صورت گرفته است و ما در تلاشیم که تا ۲ سال آینده، بتوانیم لاستیک های ماشین آلات سنگین را به تولید برسانیم.

کد خبر: ۶۹٬۷۵۷

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha