به گزارش بازار به نقل از ایبنا، محمد قلی یوسفی افزود: در واقع اینکه میانگین نرخ تورم سالانه یا نقطه به نقطه چه میزان باشد اهمیتی ندارد و آنچه مهم است قیمتهای نسبی کالاها و خدمات است. آنچه در اقتصاد حائز اهمیت است تغییر نسبی قیمتهاست نه شاخص کلان اقتصادی. تورم و رشد اقتصادی نیز شاخص کلان اقتصادی هستند که برای دولتها مهم است.
وی با بیان اینکه موضوع اصلی که تعیین کننده تورم است حجم نقدینگی و معاملات و ضریب فزاینده پول است، تصریح کرد: با توجه به اینکه معمولا عامل تورم نقدینگی است، عامل تزریق منابع مالی بانکها به اقتصاد نیز کسری بودجه است.
این اقتصاددان گفت: نقدینگی بالا نیز ناشی از هزینههای بالای دولت است که برای اصلاح این زنجیره باید دولت کوچک شود و برای این امر هم قانون اساسی کشور باید اصلاح شود. تا زمانی که این اصلاحات صورت نگیرد دولت بزرگ و به دنبال آن هزینههای بالای دولت را داریم.
قلی یوسفی ادامه داد: از سوی دیگر کشورهای نفتی از منظر ماهیتی به دلیل اینکه اتکا به درآمدهای نفتی دارند و پول نفت به اقتصاد تزریق میشود معمولا دارای تورم هستند و به عبارت دیگر بخش از تورم نیز ذاتی است. ضمن اینکه جو روانی، تحریمها، بیثباتی و عدم سرمایهگذاری تولیدی در کشور باعث افزایش قیمتها و در نهایت تورم میشود.
وی افزود: در این شرایط کنترل از دست بانک مرکزی خارج می شود چرا که یک نهاد به تنهایی نمیتواند تغییر و تحول عمدهای ایجاد کند کمااینکه بانک مرکزی سیاستهای خوبی را به طور جدی دنبال میکند. در کشوری که تولید رونق نداشته باشد نقدینگی نیز به دلایل مختلف بالا خواهد رفت و کاری هم از دست بانک مرکزی برنمیآید.
وی با بیان اینکه به افت ادامهدار تورم در ماه های آینده امیدوار هستم، اظهار کرد: نباید تصور کنیم که در این شرایط یک دست نامرئی پیدا می شود که وضعیت را ساماندهی کند بلکه حتی با حضور جو بایدن بر مسند ریاست جمهوری آمریکا باید ماه ها منتظر ماند و دید چه اتفاقاتی رخ خواهد داد.
نظر شما