بازار؛ گروه بورس: شاخص کل بازار امروز سه شنبه ۲۹ مهر با ریزش ۴۲ هزار واحدی بر روی شاخص ۱میلیون و ۴۱۹ هزار واحد قرار گرفته است. روند ریزش بازار از ابتدای هفته جاری آغاز شده به گونهای که شاخص کل از ابتدای هفته تا کنون بیش از ۱۲۰هزار واحد ریزش داشته است. برخی ریزش قیمت دلار را علت آن میدانند و برخی دیگر عوامل سیاسی پشت پرده را دلیل آن مطرح کردند و برخی صاحبنظران مانند سماواتی دستکاری شدن معاملات بازار را دلیل آن میدانند.
آنچه قابل لمس است در بازار این است که بازار مانند شش ماهه اول به اخبار مختلف سیاسی و اقتصادی و اظهار نظر مسئولان کشور حساس نیست در نتیجه هیجاناتی که در پی چنین اخباری در بازار صورت میگرد بسیار کاهش یافته است به همین دلیل است که برخی از کارشناسان معتقدند که بازار توسط دولت دستکاری میشود.
شریفینیا مدیر عامل کارگزاری مبین سرمایه هم بر این باور است که بازار برای مدت کوتاهی حساسیت خود را نسبت به اخبار از دست داده است اما این وضعیت پایدار نمیماند.
در گفتگو بازار با محمد علی شریفینیا مدیر عامل کارگزاری مبین سرمایه علاوه بر بررسی وضعیت کلی بازار به بررسی کوتاه قیمتهای سهم گروههای مختلف پرداختیم که در زیر مشروح آن را میخوانید.
* آیا نسبت P/E در وضعیت کنونی میتواند ملاک بررسی شرکتها از نظر عملکردی و بنیادی باشد؟ اگر ملاک است چرا برخی از شرکتها با وجود P/E بالا رشد قابل توجهی داشتند؟
در صنایع مختلف نسبت P/E ناهمگن بوده و در اکثر صنایع به لحاظ وزن در ارزش بازار، به دلیل تاثیر مستقیم دلار بر آنها، در شرایط فعلی نسبتهای P/E جذاب است و در شرایط تورمی این نسبت در شرکتها میتواند بیشتر از متوسط تاریخی هم باشد. ضمناً در صورت استفاده از P/E Forward و P/E TTM نتایج محاسبات متفاوت خواهد بود. مواردی که در ارزندگی صنایع مطرح میگردند براساس P/E Forward است که سود سالهای آینده شرکت را در نظر میگیرند.
سلیقه بازار در خرید سهام متفاوت است و قیمت برخی از سهام بازار با توجیه نسبت P/E ارزنده نمیباشد که نکته اصلی که قابل طرح بوده این است که بازار نسبت P/E را برای همه صنایع یکسان در نظر نمیگیرد و ملاک خرید سهام در بسیاری از شرکتها صرفاً با استناد به این نسبت نمیباشد که دلیل بر این باشد که شرکتهای با P/E بالا نباید رشد کنند.
به نظر میرسد اکثریت بازار، حداقل گران نبوده و بخشی از شرکتهای صادرات محور که دلار دریافت میکنند با توجه به سود سال ۱۴۰۰ وضعیت مطلوبی دارند
* اینکه با توجه به پذیرش لایحه دو فوریتی افزایش سرمایه شرکتهای پذیرفته شده در بورس تهران این انتظار وجود دارد که شاهد بهتر شدن اوضاع بازار باشیم؟ آیا واقعا این لایحه کمک حال بازار است؟
اگر منظور شما افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی بوده که افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی باتوجه به اینکه در نتیجهی تورم، داراییهای شرکت متورم گشته و داراییها در ترازنامه به ارزش واقعی نبوده باعث شفافیت دارایی شرکتها شده و تا حدودی ساختار سرمایه شرکتها را اصلاح مینماید. نهایتاً افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی میتواند اتفاق مثبتی برای بازار باشد و در شرایط فعلی کمک حال بازار باشد.
*آیا واقعا بازار در مرحله رکود به سر میبرد؟ اگر دلیل مبنی بر چنین ادعای دارید بفرمایید و اگر در مرحله رکود نیست چه شرایطی است؟
*احساس میشود بازار به اخبار حساسیت خود را از دست داده و نگاهش به بازار موازی هست. از طرفی هم سکوت در مسئولین به نوعی این سیگنال را تقویت میکند که بازار به نوعی رها شده است، این موضوع را شما قبول دارید؟
همیشه در دورههایی البته کوتاه مدت، بازار حساسیت خود نسبت به اخبار را از دست داده اما در واقعیت اینطور نبوده است. به هر حال در بازار همانطور که قبلا مطرح شد ترس وجود دارد و تا این ترسها برطرف نشده و ابهامات شفاف نگردد ممکن است اخبار جدید به حاشیه رفته و تاثیر کمتری بر بازار داشته باشد. در رابطه با بازارهای موازی، همیشه فعالین بازار توجه خاصی به بازارهای موازی به خصوص ارز داشته اند. به نظر میرسد موردی که از این به بعد میتواند موتور این بازار را روشن نگه دارد چشم انداز تورمی است که در جامعه وجود دارد. در واقع یکی از متغیرهای تاثیرگذار بر بازار سرمایه، بازارهای موازی و به خصوص ارز میباشد.
*بهترین ابزاری که میشود در این بازه زمانی برای بورس تعریف کرد چیست(با توجه به ابزارهای بازارهای جهانی)؟ چه راه حلی پیشنهاد میکنید که بازار بدون تزریق منابع و دخالت دولت بتواند به مسیر تعادلی خود باز گرد؟
ابزارهایی را در طبقات مختلف میشود تعیین کرد. برخی ابزارها به عملیات شرکتها مربوط میشود که در صنایع مختلف اثر متفاوتی دارد. به طور مثال در برخی صنایع بخش زیادی از نرخ محصول نهایی به جیب دلالان میرود مانند صنعت خودرو، لاستیک و ... که این مسائل اتفاقات بنیادی را برای بازار رقم میزند. موارد دیگری نیز به روند معاملاتی بازار برمیگردد مانند صفهای خرید و فروش که در بازار ایجاد میگردد بعضاً به بازار جهت میدهد. قوانین متغیر و اعمال سلیقه های نیز به بازار ضربه میزند. بخش بنیادی این مسائل با ابزارهایی از جنس شفافیت و ارائه مجدد پیشبینی سود شرکتها قابل حل میباشد.
*کدام گروه بازار سهام اکنون به قیمتهای ارزنده خود رسیدند و واقعا سهامداران خرد با اطمینان میتوانند آن را خریداری کنند؟
به نظر میرسد اکثریت بازار، حداقل گران نبوده و بخشی از شرکتهای صادرات محور که دلار دریافت میکنند با توجه به سود سال ۱۴۰۰ وضعیت مطلوبی دارند. بخشی از سهام کوچک و رشدی نیز با توجه به افت سنگین، در حال جذاب شدن قیمت بوده و در نتیجه بازار سرمایه با قیمتهای فعلی، بازار جذابی میتواند باشد.
نظر شما