بازار؛ گروه استان ها: طی سال جاری دلال بازی به بخش قابل توجهی از پروسه فروش محصولات کشاورزی تبدیل شده است و سکوت عجیب مسئولان در خصوص برخورد با مفسدانی که اقتصاد کشاورزی را به یغما میبرند ادامه دارد.
فصل برداشت و خرید و فروش پسته در استان کرمان آغاز شده و رفسنجان به عنوان قلب اقتصاد کشاورزی استان کرمان اسیر دست دلالان شده است، محصول را مفت از کشاورز می خرند و نبض بازار را در دست میگیرند و در نهایت پسته را در بازار مصرف چندین برابر قیمت میفروشند.
اینکه چرا با دلالان برخورد نمیشود به معمایی تبدیل شده که البته عرصهای گسترده برای سو استفاده از کشاورزان ایجاد کرده است
اینکه چرا با این افراد برخورد نمیشود به معمایی تبدیل شده که البته عرصهای گسترده برای سو استفاده از کشاورزان ایجاد کرده است.
مسئولان بهانهای به نام قانون عرضه و تقاضا را برای فروش محصولات مطرح میکنند و به این نکته توجه ندارند که زالوهایی که وارد گود خرید و فروش میشوند نظام اقتصادی را مختل کردهاند و سلامت عرضه و تقاضا زیر سوال رفته است.
حالا لبخند بر روی لبان پسته کاران خشک شده است و در عوض هیاهو و خنده در بین دلالان روز به روز بیشتر میشود.
زمینه دلال بازی در زرند مهیا شده است
زرند یکی از مراکز تولید پسته در کرمان است که بعد از رفسنجان از جمله مهمترین قطبهای تولید پسته محسوب میشود ۳۴ هزار هکتار باغ پسته در این شهرستان وجود دارد و ۲۷۰ هزار نفر در این عرصه مشغول به کار هستند.
ارزش تقریبی محصولی که در سال جاری در این شهرستان برداشت میشود ۹۰۰ میلیارد تومان برآورد میشود. این رقم طبیعتاً بسیاری را وسوسه میکنند که زمینه دلال بازی را فراهم کنند.
بسیاری از فعالان اقتصادی اعتقاد دارند که ورود تدریجی پسته به بازار میتواند جلوی افت قیمت و دلال بازی را بگیرد
اما مشکلات اقتصادی و کمبود نقدینگی که طی سال جاری به دلیل کرونا ایجاد شده است بسیاری از کشاورزان را مجبور میکند که محصول را در زمین کشاورزی بفروشند اما بسیاری از فعالان اقتصادی اعتقاد دارند که ورود تدریجی پسته به بازار میتواند جلوی افت قیمت و دلال بازی را بگیرد.
بازارهای خارجی هنوز به روی کشاورزان بسته است
در حالی که کشاورزان کمترین میزان پول را در اختیار دارند و بازارهای خارجی هم همچنان به روی پسته ایران بسته مانده است کشاورزان وسوسه میشوند محصول خود را بفروشند در این میان پول تنها درست عدهای دلال است که با جیب پر پول از استانهای دیگر وارد کرمان میشوند و دست رنج کشاورزان را می خرند و چند ماه بعد با قیمت بسیار بیشتر به مردم عادی میفروشند و سود دو جانبه میبرند.
نماینده مردم زرند و کوهبنان در مجلس شورای اسلامی در این خصوص به خبرنگار بازار اظهار کرد: از کشاورزان میخواهیم از فروش محصول به دلالان خودداری کنند چون منجر به فاجعه اقتصادی در شهرستان و استان کرمان میشود.
دولت مکانیزنم خرید تضمینی پسته را مهیا کنند
عفت شریعتیکوهبنانی گفت: بحران در بازار پسته وجود دارد دو سال قبل محصول دچار خسارت شد و به کلی از بین رفت، سال قبل هم بعد از شیوع کرونا محصول در انبارها ماند و در سال جاری هم شرایط بازار برای فروش محصول در بازارهای خارجی مهیا نیست.
وی تصریح کرد: مسئولان باید از کشاورزان و افرادی که در خصوص تولید پسته فعالیت میکنند حمایت کنند در غیر این صورت صنعت تولید پسته در کرمان رها شده و ایران یکی از مزیتهای اقتصادی را در کوتاه مدت از دست میدهد.
شریعتی گفت: تعیین نرخ تضمینی برای فروش پسته ضروری است در غیر این صورت با افت قیمت محصول مواجه خواهیم شد چون میزان عرضه محصول در بازار با توجه به باقیمانده پسته سال گذشته در انبارها بالاست و میزان تقاضا محدود است.
اگر پتانسیلهای اقتصادی پسته به دست دلالان از بین برود در بلند مدت اقتصاد کشور ضربه قابل توجهی خواهد خورد و از الان در این خصوص هشدار میدهیم
وی تاکید کرد: اگر پتانسیلهای اقتصادی پسته به دست دلالان از بین برود در بلند مدت اقتصاد کشور ضربه قابل توجهی خواهد خورد و از الان در این خصوص هشدار میدهیم.
نماینده مردم زرند و کوهبنان در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: وزارت جهاد کشاورزی باید شرایط موجود را درک کند و بی تفاوت نباشد چون بازار بین المللی سنتی ایران در شرق دور به دلیل کرونا در حال از دست رفتن است.
وی خواستار فعال شدن دیپلماسی اقتصادی شد و گفت: باید شرایط محصول پسته در بازارهای بین المللی فراهم شود و سکوت و انفعال نباید ادامه یابد.
محصول سال گذشته در معرض تخریب
وی گفت: اگر فکری به حال محصول سال گذشته نشود احتمال تخریب محصول افزایش خواهد یافت.
فرماندار زرند نیز در گفتگو با بازار بیان کرد: برداشت پسته از ۳۴ هزار هکتار باغ پسته در شهرستان در حال انجام است و ۷ هزار تن پسته برداشت خواهد شد.
علی صادقزاده با اشاره به عدم صادرات پسته سال گذشته در پی شیوع کرونا گفت: پسته سال جاری نیز به محصول سال گذشته افزوده شده است و به همین دلیل وضعیت بازار پیچیده است.
وی ادامه داد: با وجود مشکلات اقتصادی که روی کشاورزان فشار میآورد از کشاورزان میخواهیم از فروش محصول خودداری و به مرور محصول را وارد بازار کنند.
صادق زاده گفت: متأسفانه گرمازدگی هم خسارت قابل توجهی به پسته وارد کرده است و بخش قابل توجهی از محصول نابود شد.
وی گفت: برآوردها از تخریب ۶۰ درصد محصول خبر میدهد و در صورت عدم فروش ۴۰ درصد باقیمانده و یا افت قیمت توسط دلالان مشکلات تشدید میشود.
باید منتظر بود و دید دولت برای رفع مشکل پسته کاران زرندی چه تدبیری میاندیشد تا محصول پسته دست دلالها نیفتند و طی ماه های آینده با سوداگری در بازار همین محصول را چندین برابر قیمت به مردم نفروشند.
نظر شما